Rothenburg. Výlet do města, kde se natáčel Harry Potter


Bavorský Rothenburg je pastvou nejen pro oči a foťák, ale i pro chuťové buňky. Člověk zde má pocit, že se ocitl ve středověku. Snad i proto se zde natáčel Harry Potter. Cestou tam navíc můžeme obdivovat množství čapích hnízd, samozřejmě skutečných, která jako by byla součástí lidských obydlí.


TEXT: LINDA NEJEZCHLEBOVÁ | DATUM: 13.6.2022 | 3 MINUTY ČTENÍ

Cesta čapí kolonií

Výlet na prodloužený víkend do Rothenburgu ob der Tauber je nejlepší plánovat po svatém Řehoři (12. 3. - Na svatého Řehoře, čápi letí přes moře.), tedy mezi březnem a koncem srpna. Užijeme si tak příjemné počasí a během okružní cesty po Bavorsku, malebnou přírodou plnou památek, také sledování početné čapí populace. V Bavorsku se totiž podle odhadů z roku 2020 vyskytuje na 600 párů a každoročně se zde narodí až 1500 mladých čápů bílých.

Kudy jet za čápy?

Cesta do Rothenburgu vede kolem Norimberku. Najedeme na jeho severním okruh a pak se dáme na A3 - Würzburg. Po necelých 50 km sjedeme vlevo na Hoechstadt an der Aisch. Mezi dvěma bavorskými přírodními parky – Steigerwald a Frankenhoehe prochází nenápadná silnice číslo 470. Velká většina čápů sídlí právě podél této silnice vedoucí severně k Rothenburgu. Největší koncentrace hnízd je prvních deset kilometrů.

Nezapomeňme na dalekohled. Na úseku zhruba 35 kilometrů sídlí přes 100 párů. Čápi bílí i černí se ze svých zimovišť vracejí v průběhu března, aby obsadili svá hnízda, rozmnožili se a vyvedli mladé. Samečci opraví a připraví hnízda pro později přilétavší samičky, které pak nadšeně vítají.

Na úseku zhruba 35 kilometrů sídlí přes 100 párů. Nejvíce prvních 10 km.

Hnízda uvidíme nejen klasicky na komínech, ale také za věžemi kostelů, na speciálních kruhových podstavcích či samostatných kůlech. Koncentrace čápů je tu z prostého důvodu. V okolí se nachází množství chovných rybníků s kapry a daří se zde žábám. Ideální prostředí pro hladové čapí rodinky.

První zastávkou je Uehlfeld

Uehlfeld láká pozorovatele čápů na vyhlídkovou rozhlednu, která jako by byla věrnou kopií čapího hnízda, jen v lidském rozměru. V sousedícím Voggendorfu narazíte na naučnou stezku. Stezka je dobře udržovaná, schůdná, s informačními tabulemi a místy pro odpočinek či klidné pozorování.


Podobný článek


Městečka Neustadt an der Aisch nebo Ipsheim přímo vyzývají k zastavení, obědu či zákusku v kavárně a kocháním se klapotem zobáků. Čápi jsou nedílnou součástí lidských sídel. Mají svá hnízda na komínech, uměle na střechách, zkrátka, kde se uchytí a udrží.

Německu vzorem

Když se silnice 470 napojí na A7, zbývá nám necelých 10 km a jsme v cíli. V Rothenburg ob der Tauber. Je to tak ryze německé město, že bylo vybráno i za vzor „domovského města“ pro nacistickou ideologii. Hrázděné město s klikatými uličkami a barevnými fasádami se pyšní již keltským osídlením a ve středověku patřilo mezi 20 největších měst Svaté říše římské.

O historickém významu města věděli i američtí generálové, kteří jej cíleně „nedobyli“, ale získali vyjednanou kapitulací. Přesto došlo k poškození zejména fasád a hradeb. Rozdíl mezi původním a novým je poznat, ale působí přirozeným, věrohodným dojmem. Na obnovu hradeb dodnes přispívají lidé z celého světa. Jedna cihla může být i od vás.

Ve městě se nudit nebudeme. Čeká na nás řada památek, muzeí (i kriminalistiky), pomníků, kašen a kostelů. Celý rok můžeme obdivovat kumšt a preciznost ruční výroby vánočních ozdob a ukusovat k tomu místní specialitu – sladkou sněhovou kouli. Schneeball je obrovská upečená sladká koule z křehkého těsta, sypaná a polévaná nepřeberným množstvím příchutí a barev. Fastfoody v centru nehledejme, nejsou tam, za to si vybereme z nabídky hostinců a restaurací s typicky bavorskou kuchyní a pivem.

V Bavorsku se člověk nemá šanci nudit. Rothenburg je jedním z 29 měst na 460 km dlouhé cestě vymyšlené na podporu turistického ruchu, známé jako Romantická cesta. Vydat se z Rothenburgu jen tak, kousek, po Romantické cestě, rozhodně doporučuji. Stojí to za to.

KDE SLOŽIT HLAVU

Camping Paradies Franken

www.camping-paradies-franken.de

Malebný menší rodinný kemp se základním, ale naprosto postačujícím vybavením.

Mohrenhof – Feel the camp

www.mohrenhof-franken.de

Rozlehlý kemp s vodními hrátkami i zvířaty. Bohužel bez vzrostlých stromů.

Steigerwald Camping Muenchsteinach

rezervace: camping@muenchsteinach.de

Jednoduchý městský kemp ideální pro jednodenní pobyt.

JE LIBO LÁZNĚ?

FOTO: drei-franken-info.de

Franken Therme

Jedny z nejlepších německých lázní se solným jezerem a symfonií pro všechny smysly. Užijme si plavání a relaxaci v 240 tisících litrech termální vody za zvuků hudby a paprsků světla tančících všude kolem nás. Pro návštěvu celé rodiny je třeba sledovat aktuální informace. Mladším dětem do 6 let věku není vstup povolen.

APPKA NA PĚŠÍ VÝŠLAPY

Nechceme-li ztrácet čas vymýšlením a plánováním tras na výlety, stáhněme si appku Outdooractive. Jednoduchá a uživatelsky přívětivá, a hlavně s prověřenými cestami a aktuálními mapami. Zvolit můžeme cestu pěšky, na kole, pro sportovně zdatnější či naopak s kočárkem.