Alto Adige. Průzračná jezera, čisté kempy a čirá radost

CESTOVÁNÍ>DESTINACE


Jedinečná krajina ležící uprostřed Dolomit, která nabízí bohaté vyžití po celou dovolenou. To je Jižní Tyrolsko. Například pro cyklistické výšlapy máte na výběr ze 600 km stezek, včetně trailů v Dolomitech či pohodlných jízd v údolích a lesích plných cypřišů. Milovníci turistky ocení více než 13 tisíc km značených turistických tras, které vedou panenskou přírodou až k vrcholkům Dolomit a jsou zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. 


TEXT: SUE KRTEK |FOTO: PETR HOLEČEK| DATUM: 1.4.2022 | 3 MINUTY ČTENÍ

Další z aktivit, které si zde můžete užít, jsou windsurfing, kiting, plachtění, paddleboarding, plavba na kanoi a samozřejmě plavání s výhledem na hory. Ten se ostatně naskýtá od jakéhokoliv jezera v Jižních Tyrolech. Jezero Kaltern či Montiggl patří mezi nejteplejší jezera v italských Alpách, a proto jsou v těchto místech nejideálnější podmínky pro kempování či stanování. V blízkosti jezer se nachází kempy se sociálním vybavením, které jistě každý ocení.

Jezero Kaltern či Montiggl patří mezi nejteplejší jezera v italských Alpách.

Opravdu vše je jako na dlani včetně výletu, nezapomenutelných výhledů, zážitků, sportovních adrenalinů, jídel až po famózní ochutnávku vín. V této oblasti se nachází zhruba 30 vinařských společností privátních i malých vinařů. Každoročně se zde pořádají vinné stezky, včetně ochutnávky a prohlídky vinných sklepů od jara do konce léta mezi městy Bolzano, Eppan a Kaltern. Okolo 10. dubna je den vína v Eppanu a na konci dubna pak den procházek za vínem v Kalternu.

Co se týká místních gastro specialit, tak si rozhodně pochutnáte na bylinkových či špenátových taštičkách nazývaných schlutzkrapfen, nebo na větších nocích garnederli plněných sýrem, nebo místním špekem.

Domluvíte se zde jak italsky, tak německy.

Italsky se nejlépe domluvíte kolem Bolzana a německy v horských oblastech, které svou kulturou i kuchyní skutečně stále více připomínají Rakousko než Itálii. Tato bývalá část Rakouska-Uherska, kterou obývalo především bavorské obyvatelstvo, připadla Itálii na základě tajné Londýnské úmluvy (Anglie, Francie, Rusko s Itálií) o poválečném uspořádání. Tato tajná nabídka měla Itálii donutit vstoupit do první světové války právě po boku zmíněných zemí.

Vybrali jsme pro vás tři kempy, které jsme sami vyzkoušeli a které se nám velmi líbily díky jedinečnému prostředí, ale také kvůli čistotě a vybavenosti pro karavanisty.

Camping Montiggl 

zhruba 15 km za Bolzanem ve směru na Trento

Camping St.Josef am Kalterer see

24 minut jižně od kraje Bolzana po Strada Statale 42

Caravan Park am Kalterer see

23 minut také po Strada Statale 42.

◉ Detailní info včetně cen naleznete na konci článku.

TIPY NA VÝLETY V BLÍZKOSTI KEMPŮ 

Trauttmansdorff 

Zámek a botanická zahrada, obrovský komplex zahrad plný exotického ptactva, rostlin a stromů z celého světa o rozloze 12 hektarů. Toto prázdninové sídlo císařovny Sissi vás určitě ohromí svou pestrostí barev od jara až do podzimu. Nachází se v blízkosti lázeňského města Meran a vzdálenost od Kalternu či Montigglu je 35 km.


Další destinace

Lago di Garda. Budete se cítit jako v Avataru

Lago di Garda. Budete se cítit jako v Avataru

Italské jezero Garda je v každém jeho zákoutí krásné. Vždy vás přemůže zvědavost popojet a kouknout se dál. Ať si vyberete jakýkoliv břeh, vše má nádech různých odstínů modré včetně nádherných stromů, jako ve filmu Avatar. Poradíme vám, jaká místa tam navštívit a kde píchnout obytňák.


Otevřeno je zde od 1. dubna do 15. listopadu. Návštěvní doba je denně od 9:00 do 19:00. Vstupné je cca 11 euro pro dospělého a za celodenní parkování zaplatíte 3 eura.

Pozor! Pro poznání celého komplexu potřebujete určitě 4 hodiny, takže pokud se vám nechce navštívit místní restauraci doporučovala bych si zabalit svačinu i pití. Je zde spoustu příjemných míst kde se dá dobře posvačit nebo si odpočinout.

Bolzano 

Je jedno z největších měst Jižního Tyrolska a zároveň nejteplejší město této oblasti. Nejkrásnějším místem je hlavní Waltherovo náměstí, ze kterého se napojují úzké uličky s domy v rokokovém slohu, které na vás dýchnou pravou italskou atmosféru. Na náměstí nepřehlédněte stavbu kostela ze 13. a 15. století. Kousek od Waltherplatz mezi uličkami narazíte na tržiště, kde vás ohromí delikatesy pochutiny místních farmářů, od sušených rajčat, domácích sýrů a špeku až po vybraná vína ze zdejších vinic. Z kempu do města dorazíte zhruba za 30 minut.

Mendelpass

Je 1362 m vysoký horský průsmyk, který dělí provincie Trentino a Jižní Tyrolsko. Přespíte-li v jednom z uvedených kempů, Mendelpass na 100 % nepřehlédnete. Určitě stojí za to vyjet autem až nahoru, protože na dechberoucí výhled nikdy nezapomenete. Nabudí vás natolik, že sami budete chtít navštívit další krásná místa, které z vrchu uvidíte. Cesta na samotný vrchol trvá z kempů 29 minut.

Jezero Montiggl

Se nachází uprostřed přírodní rezervace v obci Eppan ve výšce 492 m.n.m. Dostanete se k němu autem nebo pěšky po četných turistických stezkách.V nejhlubším bodě je 11,5 m hluboké. Jeho rozloha je 18 hektarů a má velmi kvalitní vodu. Jezero je obklopeno lesy a různými stezkami. Procházka v těchto místech zaručuje relax a klid na duši.

To vše je jen zlomek toho, co zde najdete. Rozhodně nebudete litovat návštěvy zříceniny hradu Boymont, hradu Tirol, Castello di Brunico, rozhledny Penegal a spousty dalších zajímavých objektů.

KDE PŘESPAT

Camping Montiggl

Tento kemp je velmi moderní a nově postavený. V provozu je zhruba 1,5 roku a nachází se v místech kde původně stál jablečný sad. Otevřeno celoročně. Supermarket v obci Eppan cca 4 km.

K dispozici: hřiště, bazén, restaurace, wifi, kanalizace a sociální zařízení, sprchy, přípojka elektřiny, bezbariérový přístup, možnost praní. Supermarket v obci Eppan cca 4 km.

Otevřeno celoročně. 

CENA ZA KARAVAN: 17 € do 35 € (rozdíl v cenách je uveden na základě ročního období a místa, které si vyberete)

MÍSTNÍ DAŇ: 0,85 €/osoba

ELEKTŘINA: 4 €

DOSPĚLÝ: 8-9 €

DÍTĚ: 5-6 €

TELEFON: +3904711808290

EMAIL: info@campingmontiggl.com

Camping St.Josef am Kalterer see

Kemp má hřiště, soukromé molo, obchod, restaurace, sociální zařízení a teplou vodu po celý den. Je tu i možnost praní a místnost pro přebalování kojenců. 

Otevřeno od března do listopadu.

◉ CENA ZA KARAVAN: 25 euro včetně energie za noc

◉ MÍSTNÍ DAŇ: 0,85 euro/os

◉ RECEPCE: +390471960170

◉ EMAIL: info@camping-kalterersee.com

Caravan Park am Kalterer see

Najdete zde sociální zařízení, sprchy, možnost praní, wifi a bezbariérový přístup.

Otevřeno od března do poloviny listopadu.

◉ CENA: 1x obytný automobil včetně elektřiny, sprchy, dodávky a likvidace 25 euro na noc - cena zahrnuje místní daň ve výši 0,85 centu

◉ RECEPCE: +390471960086

◉ EMAIL: info@hausamhang.it