Sardinie. Nočním trajektem za plameňáky i nuraghy

CESTOVÁNÍ>DESTINACE


Druhý největší ostrov Středozemního moře nabízí divokou přírodu, sněhobílé písečné pláže, azurové moře, bohatou historii a vytříbenou kuchyni. Poradíme vám, kde tu můžete pozorovat divoké koně nebo plameňáky. A proč je dobré neprošvihnout noční trajekt.


TEXT: EVA DOSTÁLOVÁ | DATUM: 7.3.2022 | 3 MINUTY ČTENÍ

Krajina plná protikladů

Krajina tohoto ostrova je velmi různorodá. Členité pobřeží s křišťálovou vodou je pravým opakem hornatého vnitrozemí plného strohých skal a hlubokých lesů.

Jen pasoucí se stáda ovcí a zapadlé vesničky rozbíjí osamělost této krajiny.

Sardinie nádherně voní, především na jaře, kdy všechno kvete. Mísí se zde vůně bylin, květin a olivových hájů. Nezapomenutelným zážitkem bylo pozorování divokých koní v Parco della Giara a plameňáků růžových na saliništi v Dune di Is Salinas.

Sardinie je rájem milovníků vodních sportů.

Naše cesta byla řízená větrem. První kite spot, kde jsme nocovali, byl na jihu ostrova v Kite Village Punta Trettu. Laguny a mělké moře zde tvoří ideální místo pro kitesurfing. K vodě to je z karavanu pár kroků. Lze tady najít romantická zákoutí s nádhernými výhledy na pláž. Mimo sezónu jsme zde parkování měli bez poplatků.

Jako další nocoviště pro karavany nám bylo místními lidmi doporučeno parkoviště v Porto Botte. Poplatek za noc je 10 euro. Můžete využít sprchy, toalety a služby kavárny. Dlážděné parkoviště kousek od cesty mě popravdě moc nenadchlo. Ovšem za nízkými keři cestou k moři jsme objevili ráj na zemi. Liduprázdné písečné pláže, které se táhnou desítky kilometrů podél pobřeží. Mělká voda a písek byly ideálním místem na hraní pro naše malé dobrodruhy. Laguny opět poskytují ideální podmínky pro vodní sporty.


Článek od stejného autora

Kiteboarding. Jak sbalit draka? Poradíme, jak se stanete mistry

Kiteboarding. Jak sbalit draka? Poradíme, jak se stanete mistry

Nechat se vést větrem, brázdit mořské vlny, ale také téměř letět přes zasněžené pláně. To vše nabízí kiteboarding. Klouzavý volný pohyb a úzký kontakt s přírodou nám dá nádherný pocit svobody. Provozovat lze v každém věku, začít tedy můžeme kdykoliv.


Severní část Sardinie také vybízí k sportovním aktivitám. V Porto Pollo jsme kempovali na parkovišti u pláže. Oproti kite spotům na jihu ostrova jsou zde restaurace, obchody, půjčovny sportovního vybavení, spousta lodí a celkově větší ruch.

Turisty velmi oblíbenou lokalitou je nejsevernější cíp Sardinie Mys Capo Testa. Tento malý poloostrov mě okouzlil členitými útesy a obrovskými balvany obroušenými příbojem. Úzkými cestičkami ve stráni mezi balvany jsme se dostali až dolů k moři.

Podivuhodné stavby nuraghy – unikátní dědictví

Prehistorické nuraghy najdete na ostrově takřka na každém kroku. Jedná se o kuželovité kamenné stavby z dob nuraghské civilizace, ze které se odvozují kořeny nynějších obyvatel Sardinie. Nejrozlehlejší zachovalou nuraghskou památkou je Su Nuraxi v Barumini. Naleziště je součástí světového dědictví UNESCO.

Nocovali jsme v olivovém háji hned za vesnicí. Ráno bylo nezapomenutelné. Vzduch nádherně voněl, slunce příjemně hřálo, bylo slyšet cinkání ovčího stáda opodál. Před námi se rozprostírala krajina s výhledem na majestátné nuraghy a tyčící se kostel vesnice pod námi. Prostupovala mnou nepopsatelná energie tohoto kouzelného místa.


Další článek

Nazaré. Když přijde správná vlna, lítáte v tom až po uši

Nazaré. Když přijde správná vlna, lítáte v tom až po uši

Rybářské městečko nacházející se v okrese Leiria v Portugalsku. Věta, jakou se dočtete ve Wikipedii. Nepíšou tam ale o tom, jaké má tohle místo kouzlo. Nazaré bylo nějakou dobu na našem Bucket listu a každý návrat zpátky nás přesvědčí o tom, že tam bylo zcela správně. Jsme v tom až po uši.


Cagliari, město slunce

Hlavní město Cagliari se rozprostírá na mořském pobřeží přímo u vody. Působí vzdušně, je plné světla a života. Je jedním z nejdůležitějších přístavů v západním Středomoří. Uchvátily mě zde historické čtvrti s výhledem na moře, panoramatické terasy, úzké uličky, nádherně zdobené balkony, barevné okenice a zahrádky restaurací na malebných náměstíčkách. Tohle město zkrátka tepe.

Lidové umění a tradice

Díky odloučenosti od pevniny si Sardové uchovali své tradice v umění a řemeslech. Tradiční je tkaní koberců z ovčí vlny nebo výroba šperků z červených korálů. Sardinie je jedním z největších exportérů korku na světě. Kromě zátek na víno můžete na trzích najít korkové suvenýry všeho druhu.

Jídlo jsme si opravdu vychutnávali.

Tradiční sardinská kuchyně nabízí speciality z čerstvě ulovených ryb a langust. K snídani jsme měli křupavé ciabatty, výborné olivy, spoustu čerstvé zeleniny a sladké ovoce. V restauraci v Porto Pino jsme ochutnali špagety s tradičním sardinským kaviárem bottarga. Farmáři nám svoje ručně dělané ovčí a kozí sýry nabízeli na pobřeží a také místní tenký chleba pane carasau. Naprosto vynikající je místní zmrzlina nebo sladkosti vyrobené z pražených mandlí.

Po večerech jsme s výhledem na moře popíjeli výborná sardinská vína.

Sardové dbají na svou jedinečnou kulturu. Zachovali si svůj osobitý jazyk a mají určitý odstup od ostatních Italů. Národ je to ovšem velmi přátelský a vstřícný.

Myslím, že ne nadarmo Sardinie patří do tzv. modré zóny dlouhověkosti.

Na noční trajekt! 

Z italského Livorna jsme se trajektem dopravili do přístavu Olbia na severovýchodě Sardinie. Zvolili jsme cestu nočním trajektem, která trvala devět hodin. Jízda obytnou dodávkou pro čtyřčlennou rodinu nás stála 145€. My jeli v květnu a v tomto období nelze přespat na palubě v karavanu. Jedinou možností je objednat si kajutu. V letních měsících lze zakoupit jízdenku na přespání v obytném voze.

Kde přespat? Kempy i nadivoko

Kempů je na Sardinii mnoho. Jediný kemp, kde jsme ale přespali, byl Camping Tavolara, který je nedaleko přístavu v Olbii. Sardinie je ideální destinací pro karavanisty díky stellplazům, kterých je tam opravdu mnoho. Ostrov je to velmi rozmanitý. Viděli jsme drahá letoviska, luxusní jachty a jako kontrast k tomu divokou přírodu a krásná odlehlá místa na přespání. Mimo hlavní sezónu se toleruje i přenocování na parkovištích u pláže. Doporučujeme.