Gdaňsk. Jantarová „perla“ polského severu

CESTOVÁNÍ>DESTINACE


Gdaňsk nabízí mnoho lákadel k návštěvě.  Moře, historie, moderní architektura a hlavně vynikající jídlo. Ideální kombinace pro prodloužený víkend. Nebudete litovat ani cesty napříč Polskem.


TEXT: LINDA NEJEZCHLEBOVÁ | DATUM: 19.4.2022 | 4 MINUTY ČTENÍ

Výběr cesty

Směr je jasný – na sever, případně severozápad. Dálniční a silniční síť je v Polsku hustá. Díky rovinatému území a zákonům na výkup pozemků pro stavbu kritické infrastruktury se dostala řada financí i na dálnice. A ty opravdu existují i fyzicky, nejen na papíře. Jsou rovné, hladké a pozor nově od 1.10.2021 zpoplatněné elektronickým mýtným systémem pro vozidla nad 3,5t (ostatní platí na mýtných branách).

Chcete-li část cesty jet přes Německo a napojit se na starou dálnici, počítejte částečně s betonem historické kvality a vyšší šancí na zácpy.

Polské silnice, rychlostní i dálnice, jsou v permanentní výstavbě a je dobré se informovat o aktuální situaci. Chcete-li se cestou občerstvit, natankovat nebo se jen protáhnout, čeká vás hustá síť benzinek nebo rychloobčerstvovacích restaurací. Doba cestování závisí na zvolené trase. Počítejte, že do Gdaňsku dorazíte mezi 6-9 hodinami.

Vyhládlí po půldenní cestě zamiřte do nekonečné spleti kaváren a restaurací. Doporučuji i pekárny s lahodnými slanými i sladkými variantami kynutého pečiva. Máte-li pořádný hlad, ochutnejte čerstvé ryby a rybí polévku. Autentické prostředí najdete v Hala Targowa, místní vyhlášené tržnici. Potěšení naleznete také v Targ Rybny na Motlawa, i když s vyšší útratou. Nezklamou vás ani na jednom místě.

Jantarová stezka

Bohatá architektura královské cesty vás však nutí mít hlavu spíše zakloněnou k obdivování zrenovovaných měšťanských domů nejen na ulici Dluga a přilehlého náměstí, kterým vévodí goticko-renesanční klenot – radnice s 83 metrů vysokou věží.

Historie vás ve středu města obklopuje na každém kroku. Pozor, kam šlapete, protože významná místa jsou i na dlažbě (například místo, kde byl zavražděn Pawel Adamowicz, starosta města přes 20 let, který se zasloužil o jeho rozkvět a moderní pojetí).


Článek od stejného autora

5 x recept na čerstvý džus po ránu & Bloody Mary (bonus)

5 x recept na čerstvý džus po ránu & Bloody Mary (bonus)

Máte po ránu žízeň? Udělejte si osvěžující džus z čerstvých celoročně dostupných surovin. Protáhl se večírek až do rána a potřebujete kvalitní vyprošťovák? Dejte si Bloody Marry podle známé americké kulinářské celebrity Bobby Flaye.


Paralelní ulička Mariacká vás přenese o několik staletí zpět. Je malá, úzká a radím ji projít alespoň 2x. Jsou tu hospůdky, kavárny, a hlavně klenotnictví se zlatem severu, jantarem. Nenecháte-li se oslnit jantary (které se odtud vyvážely do celého světa), prohlédněte si důkladně patní sloupky jednotlivých domovních vchodů. Jsou původní s řadou vytesaných letopočtů.

Kdo nebyl v přístavu, nebyl v Gdaňsku

Zkáza 2.světové války jako by ve městě nebyla. Autenticky opravené domy, nové budovy moderní i staré. Vše přesně navazující na sebe. Takový je i přístav na břehu řeky Motlawy se slavným jeřábem Zuraw. Že je přeměna brownfieldů a historických budov možná pro moderní využití uvidíte oproti jeřábu na budovách filharmonie, opery a Akademií umění a hudby. Přeměna města po válce se podařila díky osobnímu zapojení Poláků a zachování urbanistického záměru a uspořádání města.

Solidarita a Mlčící stavba

Vlny protestů dělníků proti komunistickému režimu se zvedaly v letech 1956, 1970 a především v srpnu 1980. NSZZ Solidarność s předákem Lechem Walesou bylo jedním z impulzů ke svržení režimu v Polsku i střední a východní Evropě. Evropské centrum Solidarity je jednou z „must visit“ míst v Gdaňsku. Pohltí vás nevšední architektura, prostranství a genus loci, který ve vás probudí emoce a hledání odpovědí na otázky o demokracii, otevřené a solidární společnosti nebo kulturním dialogu.

Architektonický sešikmený unikát nabádající k hlubší reflexi je i „Mlčící stavba“ zapuštěná do země neboli Muzeum II. světové války s expozicemi na téma civilní oběti, genocida, okupace a politika. Stavba je dle slov Daniel Libeskinda, jednoho z nejproslulejších architektů: „Řečeno architektonickým jazykem, projekt vyprávějící o tragédii minulosti, životnosti současnosti a zároveň ukazuje horizont budoucnosti.”

Gdaňsk

(Danzig)

Pomořanský městský stát na břehu Baltského moře se řadí mezi největší polská města a jeho metropolitní oblast (+ Sopoty, Gdyně = Trójmiasto) obývá na 1 milion obyvatel.

Jedno z nejdůležitějších hanzovních měst se dodnes pyšní obchodním duchem, historií a úchvatnou architekturou.

Kde zaparkovat

◉ Camper&Camping Park 

◉ Camping STOGI 218 

◉ Park 45 

◉ Stellplatz Universita/Park Steffensów 

Hel 

(na kole však „hell“)

Pro milovníky bílého písku, vln, dun, plachtění na moři, čerstvých ryb, uvolněné atmosféry a militarie. Pro vás je to ráj.

Původně rybářská osada s historií táhnoucí se až do 12. století si brzy získala renomé jednodenní/víkendové turistické destinace.

Kempování na poloostrově (na výběr více jak 10 kempů)

Se zde vyplatí s předchozí rezervací a při více jak tří denním pobytu, a to ještě ideálně mimo víkend, kdy se na Hel sjíždí za vlnami čtvrtina Polska (ta geografická). Jediná příjezdová cesta bývá od čtvrtka do neděle ucpaná v obou směrech.

Kempovat lze také v přilehlých oblastech pomořanského pobřeží a dojet si na Hel, nejsevernější cíp Polska, vlakem.

Pro nadšené kolaře 

Je vhodné nechat zaparkované auto třeba ve Wladyslawowo a napojit se na cyklotrasu. Čeká vás zhruba 35 km jedním směrem. Vzhledem k terénu (betonové díly) doporučuji výhradně odpružené kolo a jet po vyznačené cyklotrase. Silniční kolo a jízdu po silnici bych oželila v případě víkendu, kdy je provoz opravdu silný a nervozita vlnchtivých řidičů vysoká.

Gastro

Osvěžit se můžete třeba v půli cesty u Biedronky v Restauracja Ananasy u kempu Molo Surf SPOT, kde je i cykloopravna. Nebo ve FoodPort Jastarnia - malé oáze světové kuchyně uprostřed mariny.

Na zdrowie!