Maďarské termály. Mimo sezónu je to fantastická relaxace

KARAVANISTA>VANLIFE


Maďarsko a termály jsou geniální kombinací na mimosezónní dovolenou s obytným vozem. Přes den se na konci května maďarské teploty dostanou na slunečných 20°C (s reálným pocitem klidně i 24°C) a v této teplotě se rochníte ve venkovních bazéncích s vodou nad třicet. Kempy jsou téměř prázdné a celá dovolená působí fantasticky relaxačním dojmem. 


TEXT: DAVID SUDA | DATUM: 6.6.2022 | 5 MINUT ČTENÍ

Naše tipy jsme seskupili do 4 mikrooblastí.

U každé uvádíme tip na několik lázní a zajímavostí. Každá oblast by určitě zasloužila několikadenní návštěvu, ale záleží na tom, jestli zběsile přejíždíte z místa na místo, stejně jako my, nebo raději zakempíte na několik dní na jednom místě a pomalu nasáváte okolní atmosféru.

Budapešť, maďarský Berlín s historickými lázněmi

Je zbytečné rozebírat, jestli Budapešť stojí či nestojí za vidění. Takže jen stručně. Stojí! My jsme zakotvili v Arena a do města vyrazili na kolech. Kousek od kempu jsme se napojili na poměrně bohatou síť cyklostezek, které vedou i do centra. Kolo je zde výhodou. Jedete pořád po rovině a maďarští řidiči jsou k cyklistům poměrně ohleduplní. 

Objeli jsme turistické hitovky a z bezpočtu lázní jsme si vybrali lázně Szechenyi. Druhé známé lázně Gellert jsem navštívil před lety, ale ty disponují pouze jedním fotogenickým bazénem. Szechenyi mají krásný venkovní vyhřívaný bazén a opravdu mnoho bazénů uvnitř. Dýchne zde na vás tradice maďarského lázeňství a je to fantastická zastávka na túře městem.

V Budapešti najdete i spoustu kvalitních gastro podniků. Rozhodně si je užijte, protože v menších městech vás čeká především csárda s klasickými pokrmy. (czárda je tradiční maďarská venkovská hospoda, česky krčma)

Eger, víno, lázně a zpěv

Jako druhý hrozen zážitků doporučujeme popojet 130 km východně od Budapešti. Jako centrální bod pro několikadenní zastávku jsme si zvolili Eger. Šedesátitisícové město disponuje malým kempem Tulipán a městskými lázněmi. Prohlídkou města a návštěvou restaurace a lázní jsme strávili příjemný den.

Další den jsme se vydali do Údolí krásných žen. Toto poeticky znějící místo tvoří několik vinných sklípků a restaurací. Příjemně osvěženi jsme pak pokračovali do vesničky Egerszalók, na jejímž okraji jsou vystavěny moderní lázně.


Článek od stejného autora 

Top 4 deskovky do karavanu i do batohu.

Top 4 deskovky do karavanu i do batohu.

Dovolená nabízí trochu více rodinného času. My ho vyplňujeme hraním her a vedeme k tomu děcka odmalička. Sami jsme překvapeni, jak velké množství her s sebou taháme v obytňáku. Hlavně, že se před cestou pečlivě rozmýšlíme, jestli si máme vzít o tričko víc nebo méně.


Začátkem devadesátých let dvacátého století zde místní chtěli narazit na ropu, ale jak už to v Maďarsku bývá, narazili na léčivou vodu. Jakmile získali certifikaci na její užití k lázeňským účelům, vznikly tyhle příjemné lázně. Dle našeho hodnocení, jedny z nejlepších, které jsme navštívili.

Třetí den bychom vám doporučili popojet 70 kilometrů do městečka Miskolc. Zde naleznete lázně Miskolc Tapolca. Jejich unikátnost spočívá v tom, že část se nachází v jeskyni. Má to své kouzlo. Můžete proplouvat i procházet jeskynními tunely nebo odpočívat v jeskynních místnostech s bazény.

V Maďarsku všude najdeme skvělé víno a originální, cenově dostupné lázně.

Pécs a okolí 

Centrem jižního Maďarska je Pécs. Město rozhodně stojí za prohlídku. Krásné je náměstí Széchenyi s modlitebnou Paši Kásim Bazi z dob turecké nadvlády. Na náměstí je i fajn moderní restaurace Bazár s vynikající kuchyní a mnoha druhy piv. Kromě centra doporučujeme i návštěvu rodinné fabriky Zsolnay, jejíž pyrogranitová okrasná keramika zdobí interiéry, ale i střechy mnoha významných budov v Maďarsku.

Jistě už vám chybí tip na lázně. Stačí popojet jižně 25 km do vesničky Harkány, kde se nachází velice známé lázně zaměřené na kloubní onemocnění. Efekt vody údajně zjistili, když se někdo začal zajímat o to, proč jsou místní zemědělci i ve vysokém věku nadprůměrně pohybliví. Prostě se vrtali v půdě nasáklé léčivou vodou a bylo jim fajn. Lázně mají svou historii, příjemnou atmosféru a příjemný kemp.

Víno jsme samozřejmě ochutnali také. Pouhých 20 km východně od Harkány se nachází vinařské městečko Villany. Sklípek na sklípku, na sklípku, a ještě na sklípku. Víno koupíte kdekoliv. Třeba u většího vinařství Gere, ale i u devadesátiletého stařečka v jeho malém sklepě.

BALATON: Klasika, ale možná trochu jinak

Kdo by neznal Balaton? Třeba my. Protože my ho známe pouze hluboko mimo sezónu. Známe ho jako klidné místo bez lidí a koupaly se v něm maximálně naše kotníky. Balaton je doslova obsypaný kempy, račte si vybrat sami. Jsou si velice podobné. My vás ale raději pozveme do několika lázeňských městeček v okolí „Maďarského moře“, která mají své neopakovatelné kouzlo.

Tihany leží na poloostrově.

Nachází se zde benediktinský klášter s muzeem, od jehož budovy je jeden z nejhezčích výhledů na jezero. Kezsthey je trochu větší a nabízí hezkou architekturu, skvělé jídlo a velice příjemný kemp Castrum. Doporučujeme zde zůstat víc dní a udělat si výlet do 6 km vzdáleného Hevízu, kde je mimochodem také pobočka kempu Castrum.

Hevíz je jezero plné termální vody.

Rozhodně se vyplatí ho navštívit. Je to úplně jiný typ lázní než ostatní. Pokud nechcete platit, vydejte se podél potoka vedoucího z Hevízu. Když obejdete již zmíněný kemp, můžete do něj skočit a vykoupat se v něm. Obsahuje tu samou vodu, pouze o pár stupňů studenější, ale i přesto stále teplou a krásně čistou. Plavou v ní i rybky.

Další turistickou hitovkou v okolí Kezsthey je jeskyně v městečku Tapolca, asi půl hodiny po silnici 71. Přímo pod městem jsou jeskyně, jimiž se můžete projet na loďce. Je to krátký, ale kouzelný zážitek. Líbil se nám také tzv. Malý Balaton, tedy Kis-Balaton, což je v podstatě taková louže, ale má malý ostrůvek, na nějž vede fotogenický dřevěný most. Pokud jste znalci či milovníci ptáků, údajně jich je zde mnoho k pozorování.

Daleko není ani do klasických lázní. Do městečka Kehida je to z Kezsthey kolem dvaceti km. Lázně rozlohou patří k těm menším, ale jsou velice pěkné. Zde jsme byli dokonce již dvakrát. Obě návštěvy stály za to, možná i proto, že jsme měli štěstí na malý počet návštěvníků.

CENY V MAĎARSKU

Lázně

◉ Vstup do lázní vyjde na 700 - 1000 Kč za celou rodinu. Je možný celodenní i půldenní vstup.

◉ Děti do 12 let do bazénů s termální vodou ze zdravotních důvodů nemohou.

Kempy

◉ Mimo sezónu je stání v kempech levnější všude, ale pro vaši představu se tady dostáváme na cenu 700-800 Kč za noc (2 dospělí, 2 děti, 1 obytňák, přípojka na elektriku).

Jídlo

◉ Za jídlo v restauracích zaplatíte rozhodně méně než v pražské restauraci. V obyčejnějších maďarských hospodách stojí porce kolem 150 Kč, ale samozřejmě dokážete velice jednoduše najít i dražší a chutnější restaurace s jídly za 300 Kč.