Falkertsee. Rakousko

CESTOVÁNÍ>DESTINACE


Být na chvíli jako Heidi. Nikoli zpěvačkou, ale děvčátkem z hor a kochat se panenskou přírodou biosférického parku Nockberge.


TEXT: LINDA NEJEZCHLEBOVÁ | DATUM: 19.5.2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

KORUTANY, jižní rakouskou spolkovou zemi s rakousko-italsko-slovinským trojmezím, jsme si s rodinou a psem zamilovali před více jak deseti lety. Od té doby se tam alespoň jednou ročně vracíme. Cesta je s karavanem sice delší (8 - 9hodin), ale špičky Karnských Alp a především Grossglockneru, Vysokých Tauer a oblasti Nockberge stojí za to.

Kombinace vrcholků zrcadlících se v jezerech, mnohdy termálních, dravé řeky Drávy, historických a technických památek, kultury a hlavně vzorově propracovaného zábavného a zážitkového programu pod hlavičkou Korutanské karty (Kärnten Card), nadchne k návštěvě i velké skeptiky.

Do oblasti Falkertu má smysl jet především za přírodou.

Zkuste si vyhradit jeden nebo dva dny, dobrovolně se nechat „odříznout“ od civilizace a užít si kopce s pasoucími se krávami, koňmi, horskými kozami a pískajícími svišti. Na začátku léta se plochy horských strání navíc zabarvují do růžova díky azalkovým lánům, na podzim zde zase září žluté modříny.

Falkertsee se zhmotnělou atrakcí sto čtyřicet let starého švýcarského příběhu – Heidi, děvčátko z hor, láká v létě i v zimě zejména rodiny s dětmi. Pro ostatní je ideální dobou na návštěvu pozdní jaro, nebo podzim, kdy sem zavítá méně návštěvníků.

Pokud si pro pobyt v Korutanech pořídíte Korutanskou kartu kaerntencard, máte vstup na mnoho atrakcí zdarma.

Do nadmořské výšky 1862 m, odkud vedou turistické značky, se vyšplháme v pohodlí auta odbočením z údolí silnice číslo 95 mezi Patergassen a Ebene Reichenau. Již cestou nahoru si člověk připadá jako kamzík. 

Strmé serpentinové stoupání je vhodné spíše pro campervany než klasické karavany.

Doporučujeme před jízdou zkontrolovat brzdy. Klesání zpět se zdá nekonečné.

Obytné vozy mají vyhrazená místa na prvním parkovišti. Jde o holá parkovací místa bez poskytnutí zázemí (přípojek). Z parkoviště se nabízí pohled buď na přilehlé kopce a pastviny, nebo na dětský zábavní park Heidi Alm. Heidi Alm nabízí procházku se stanovišti pro malé děti. Zabere asi hodinu.


HEIDI ALM/PARK


Park o rozloze tří hektarů nabízí přes sto postav z příběhu o Heidi, ale přiblíží i život na horách s praktickými ukázkami. V parku nepřehlédněte maxi skluzavku, malé zoo, krmení rybek a hlavně sviště. Heidi Alm dle programu nabízí slackline, jištěné lezení, boulder, trampolínu, jízdy na koni a rybaření. Pokud si pro pobyt v Korutanech pořídíte Korutanskou kartu kaerntencard, máte vstup zdarma.

...

Naše odrostlé děti Heidi již dávno neláká, zato volně se pasoucí koně, kozy a svišti ano. Vyrazili jsme proto na přilehlý vrchol Falkert 2308 m. Na něj vedou tři značené cesty, dvě snazší, třetí je strmá od paty až ke kříži. Všechny jsou ukončeny prudší stezkou, proto doporučujeme pevné boty. Na vrcholu jsme si odpočinuli na lavičce, ale hlavně jsme si vychutnali ta panoramata. Výhledů na kroutící se Nockalmstrasse, vrcholky Nockberge a jezero Falkert v údolí je těžké se nabažit.

S výstupem i sestupem na Falkert počítejte s časem okolo 3 hodin, dle věku členů výpravy.

Jako alternativní túru doporučujeme zdolání části Alpe Adria Trail, která Falkertem vede. Nabízí přechod více vrcholů směrem na Klomnock, Mallnock nebo Oswalddeck, se sestupem do Bad Kleinkirchheim a dopravou zpět místním autobusem.

Jídlo

Sportovní výkon si žádá odměnu. Specialitou korutanské kuchyně představují bezesporu Kasnudeln, bramborové plněné nudle přelité máslem a s čerstvou petrželkou. Rozhodně vás zasytí, ostatně jako většina horalských pokrmů. V oblasti Nockberge mají v menu také místní telecí. Z dvouset farem je jich v národním parku devadesát a maso z nich je opravdu delikatesa. Mlsným jazykům pak přijde vhod Reindling, neboli teplá kynutá bábovka se skořicí a rozinkami podávaná s čerstvým mlékem.

Korutanský Falkert je pro nás skvělým místem pro to „jen tak být“ neboli „lei las‘n!“, což přeneseně znamená nechat čas plynout, kochat se a užívat si život všemi smysly.


Camping Hobitsch


WoMo necháme v údolí , na vyjedeme Falkert busem. Nechcete-li jet vlastním vozem až pod vrchol, můžete si užít pobyt v údolí v Gnesau.

Rodinný kemp nabízí vše potřebné, včetně letního bazénu a dalších sportovních atrakcí.

Camping Hobitsch, Sonnleiten 24, 9563 Gnesau