3 krasne nemecke ostrofy. Tady je to gut!

CESTOVÁNÍ


Ostrovy u suchozemců podněcují fantazii. Německé ostrovy jsou panenské, čisté, klidné a pestré. Přes 40 německých ostrovů nabízí každý něco jiného. Vroomagazine pro vás vybral 3 z nich, jako pozvánku k objevování. Zkusit být drsným Robinsonem, „warum nicht“? 


TEXT: LINDA NEJEZCHLEBOVÁ | DATUM: 6.10.2022 | 3 MINUTY ČTENÍ

NORDERNEY

ideální pro naturisty

Kouzelný název Norderney nese druhý největší a jeden ze sedmi obydlených východofríských ostrovů. Trajekt za 12 eur na něj jezdí každou hodinu. Kdykoli na Nordeney zavítáte, je dobré mít větrovku a kulicha, prostě tu často fouká. V létě, i přes severní polohu, pak přibalte opalovací krém.

Nejstarší thalassoterapie v Německu

Ostrov láká také na bahenní lázeňskou terapii spojenou s thalasoterapií, jelikož vznikl díky nánosům bahna, řas a písku. Bahnili se tu Otto von Bismarck nebo Franz Kafka. Své letní prázdniny na táboře tu jako devítiletý strávil i Tomáš Baťa ml. Nejznámější BadeHaus s mořskou vodou bude mít bohužel letošní pozdní podzim zavřené bazény, terapie však zůstanou v provozu.

Místní lázně se honosí titulem nejlepší evropské veřejné lázně.

Pěšky nebo na kole

Ostrov lze zdolat po 80 km tras a stezek. Písečné pláže se táhnou 15 km a v nabídce je i FKK. Až 20 m vysoké bílé (u moře), šedé a hnědé duny (ve vnitrozemí) ostrova spadají do UNESCO světového dědictví. K nim jsou ale některé stezky pro kola uzavřené.

Na ostrově zaujme množství králičích bobků. Králíci tu přečíslují obyvatele 5:1. Původně byli dovezeni německou smetánkou v 17. století na lov. Zřejmě dobře nemířili.


Další článek

Rothenburg. Výlet do města, kde se natáčel Harry Potter

Rothenburg. Výlet do města, kde se natáčel Harry Potter

Bavorský Rothenburg je pastvou nejen pro oči a foťák, ale i pro chuťové buňky. Člověk zde má pocit, že se ocitl ve středověku. Snad i proto se zde natáčel Harry Potter. Cestou tam navíc můžeme obdivovat množství čapích hnízd, samozřejmě skutečných, která jako by byla součástí lidských obydlí.


Nadšenec do přírody se může kochat při pozorování množství zvěře a ptactva v národním parku, který zabírá 85% plochy ostrova. Pokud prochladnete, návštěvnické centrum Watt Welten vám poskytne přístřeší i vzdělání. Další zahřátí nabízí výšlap 253 schodů do majáku s výhledem i na sousedící ostrovy. Pro nesportovce a dospělé je alternativou rozproudění krve panák lokálního likéru z rakytníku, místní vitamínové hvězdy. Mladším zachutnají sirupy a džusy.

HELGOLAND

pirátský ostrov

Bývalé útočiště pirátů, místo vzniku německé hymny – ostrov s 61 metrů vysokými červenými pískovcovými útesy nelze nezmínit. Strategický Helgoland, přezdívaný Gibraltar Severního moře, získalo v roce 1890 Německo od Velké Británie směnou za Zanzibar.

Ostrov má bezcelní statut.

Jeho pozici Němci vytěžili během světových válek. Dodnes války připomíná podzemní tunelový systém. Ten v roce 1947 přežil i masivní výbuch 6700 tun trhavin, kdy Britové chtěli vše zničit. Helgoland je tedy nově vystavěný. Všechny budovy vznikly až po roce 1952. I nově přestavěný maják, který má jednu z největších viditelností – skoro 78 km.

Tuleňů tu žije stejně jako obyvatel.

Na ostrov s tisícovkou obyvatel a daleko větším počtem tuleňů se dostanete snadno trajektem (provoz aut i kol je zakázán) nebo vlastními silami, jako André Wiersig, který z poloostrova Eiderstadt plaval 18 hodin. Měl to pouhých 48 km. Pak už mu jen stačilo vystoupat 184 schodů nebo jet výtahem na horní část ostrova.


Další článek

5 nejžhavějších trendů v cestování 2022

5 nejžhavějších trendů v cestování 2022

Poslední dva roky bylo cestování složitější, proto mnozí lidé podnikali jen menší výlety v okolí domova. Nyní se vše pomalu vrací do normálního života.


Výborné jídlo 

Kromě úchvatné přírody a čistého vzduchu zde oceníte také kulinářské umění. Rozhodně si dejte čerstvé ústřice, humra nebo místní specialitu z krabích klepet – Knieper, což je kilová nálož teplých klepet s bagetou, toasty a omáčkami.

TIP

Na přilehlém 1 km dlouhém ostrově z duny jsou jen tuleni a mořští ptáci. Tuleni jsou zvyklí na lidi a nejsou plaší. Kyvadlový přívoz funguje celodenně.

HIDDENSEE

za Rujánou a ještě kousek dál

Je-li třeba uniknout davům a turistickým cetkám, Hiddensee představuje baltský synonym pro splynutí s místními, přírodou a tradicemi. Obyvatelé vám nenuceně nabízejí své vlastní produkty a čerstvě ulovené ryby. Přitom vás nechávají si užít nerušenou pohodu na bělostné pláži nebo ve stínu kostela z roku 1332. Pochutnat si můžete třeba na klasice - Himmel und Erde – bramborách s jablky a slaninou. ke kterým se tradičně podává obdoba našeho jelita.

Na ostrově ve tvaru mořského koníka svítí slunce až 17 hodin denně, nejvíce z celého Německa.

Procházky mezi malebnými rybářskými domky s doškovými střechami vybízejí ke zmeškání posledního trajektu. Platí zde ale zákaz stanování, kromě vyhrazených míst. Pár hodin na ostrově vás nabudí svým klidným tempem, rozvážností (dumal zde i Albert Einstein) a hlavně stoletou nepřítomností aut. Nahrazují je kola a koně. Daří se tu fauně (hojně se vyskytuje zmije) i floře. Nedotčená příroda nejen národního parku je dodnes inspirací umělcům a spisovatelům

Ostrov patřil k bývalé NDR a během sovětské (ruské) totality byl obyvateli využíván při útěku do Švédska, Dánska nebo SRN.