Ducati 749 S


Působivá estonská přestavba


TEXT: JIŘÍ ROTH | FOTO: KALAPEA GARAGE | DATUM: 22.3.2023 | 2 MINUTY ČTENÍ

PŘESTAVĚNÁ Ducati 749 S z roku 2005 se od původního designu dost vzdálila, ale na výkonu jí to neubralo ani za mák. Co se týče jízdních vlastností, tak jede ještě lépe než dříve. Když se k původnímu modelu dostal Kaspar Ilves, našel ho v nepojízdném stavu. Tenhle café racer se stal jeho osobním projektem, na kterém průběžně pracoval šest let.

Kaspar žije v Estonsku, kde se pod jménem Kalapea Garage věnuje stavbě motocyklů na zakázku. V motorkách se vrtá už od dospívání. Kupoval, opravoval a přestavoval, co mu přišlo pod ruku. V posledních deseti letech se do přestaveb ponořil ještě hlouběji a díky tomu se neustále zdokonaluje. U tohoto projektu dělal veškeré práce sám – od práce na motoru až po lakování. Nehleděl přitom na žádná omezení. Stroj si vytvářel pro zábavu, takže ho ani nezajímalo, jestli bude legislativně způsobilý pro provoz na silnicích.

Značka Ducati přinesla světu řadu výtečných motocyklů i strojů, nad nimiž pravověrní příznivci značky pozdvihli obočí. Na mysli máme například modely Ducati 749 a 999. Ty pocházely z kreslicího prkna legendárního Pierra Terblanche – který zavedl kultovní model 916 – a představovaly odvážný krok v designovém světě motocyklů. 


Funkční oblečení z merina

Funkční oblečení z merina


Ostrý design kapotáže a složených světlometů, který sdílely modely 749 a 999, rozdělil motorkáře na dva tábory. Nakonec je vzali na milost všichni, protože z obou modelů se vyklubaly velmi schopné sportovní motocykly. Dokonce i menší model 749 dosahoval v sériové výbavě úctyhodného výkonu 108 koní, přičemž vylepšené modely S a R dosahovaly výkonu 116 koní a 121 koní.

Ze 749 toho moc nezůstalo

Na samém začátku přestavby Kaspar vyhodil všechno, co neměl v plánu použít. Jediné rozpoznatelné díly modelu 749 jsou mřížový rám, tvarovaná palivová nádrž a motor ve tvaru L. Ani motor však není sériový. Má portované hlavy, lehčí ojnice, odlehčený setrvačník, dvanáctibodové vstřikovače, kluznou spojku Ducabike a programovatelnou řídicí jednotku s kontrolou startu. Výfukový systém je celý vyrobený na zakázku.

Vpředu použil přední kolo modelu 749 a dvojité brzdy Brembo. Převrácené vidlice Öhlins však pocházejí z modelu Aprilia RSV a na místě je drží sada CNC obráběných třmenů. Rozvor je o něco delší než obvykle. Kaspar upravil jednostrannou kyvnou vidlici (a zadní kolo) z MV Agusta Brutale, aby se na ni vešla, a přidal deset centimetrů na délku kyvné vidlice. Ta je připojena k originálnímu tlumiči Showa z modelu 749. 

U zadní pneumatiky se rozhodl pro drag pneumatiku Shinko, kterou zvýraznil bílým nápisem s názvem své dílny. Motocykl nakonec vybavil blatníky z uhlíkových vláken. 



Kapotáž pochází z Ducati PaulSmart 1000 LE, ale Kaspar ji upravil tak, aby se hodila k modelu 749 a vybavil ji odnímatelným krytem světlometu, za nímž je schovaná LED jednotka. Za kapotáží se skrývá dvojitý chladič. Kapotáž, přístrojová deska a chladiče jsou uchyceny na speciální držák Kasparovy vlastní konstrukce, který zároveň slouží i jako expanzní nádrž.

Motocykl je posetý úhlednými drobnými díly – jako je například na zakázku vyrobená přihrádka na baterii a nožní ovladače. Kaspar si dal záležet i na ovládacích prvcích a zvolil klipsny z uhlíkových vláken, spínače v závodním stylu Ducabike a tachometr Speedhut s GPS.

Na to, že to vlastně nesmí na silnici, je to docela praktická a hlavně působivá stavba.

TECHNICKÉ ÚDAJE

DUCATI 749 S

Motor: dvouválec do V

Objem: 748 ccm

Výkon: 81 kW / 110 koní při 10500 ot./min.

Max. kroutící moment: 82 Nm při 8500 ot./min.

Kola: 120/70 ZR 17, 180/55 ZR 17


Další foto