Harley-Davidson Sportster 


Pocta lodi Lamborghini Riva Aquarama


TEXT: JIŘÍ ROTH | FOTO: DANIELE GRASSI | DATUM: 29.3.2023 | 2 MINUTY ČTENÍ

MÁTE-LI rádi rychlé lodě – ano, lodě – pak by vám měl být tento zakázkový Harley-Davidson Sportster něčím povědomý. To proto, že je vytvořen podle jednoho z nejkrásnějších a nejunikátnějších rychlých člunů, jaké kdy byly postaveny – Lamborghini Riva Aquarama. 

Lamborghini Riva Aquarama

Slavný italský výrobce lodí Riva se pod vedením Carla Rivy stal synonymem pro luxusní superrychlé čluny, které si v šedesátých letech kupovala smetánka – filmové hvězdy, příslušníci královských rodin a byznysmeni. Asi nejznámějším typem je ikonická Aquarama, vyráběná v letech 1962 až 1996.

FOTO: ONNO "BERSERK" WIERINGA  WWW.MADNESSPHOTOGRAPHY.EU 

Jednou z nejpozoruhodnějších Aquaram je ta, kterou Riva postavila v roce 1968 pro Ferruccia Lamborghiniho.

Traduje se, že Ferrucio Lamborghini nebyl příliš nadšený z motorů V8 americké výroby, které ji poháněly. Proto dodal Rivě dvojici pohonných jednotek V12 Lamborghini (2x350 hp) které se používaly v prvním sériovém modelu – Lamborghini 350 GT. Tak vznikla nejrychlejší Aquarama všech dob se srdcem Lamborghini, které se paradoxně přezdívá Ferrari mezi loděmi.



Hazard Motorcycles 

Jen šest kilometrů jižně od městečka Sarnico, kde na břehu Isejského jezera firma Riva sídlí, leží městečko Capriolo. V něm najdeme italského výrobce zakázkových motocyklů Hazard Motorcycles, známého pod značkou HZRD Motorcycles. Firmu založil italský konstruktér a mechanik, který se od svých začátků motá kolem amerických strojů Harley-Davidson – Matteo Fustinoni. 

Pocta Aquaramě pro Lamborghiniho

Matteo vyrostl u jezera Lago d’Iseo, tedy domově loděnice Riva a strávil i nějaký čas na palubě Aquaramy, kterou vlastnil rodinný přítel. Vzhled, vlastnosti a ostatně celá pověst Aquaramy ho inspirovala pro přestavbu Harley-Davidson Sportster, kterou vytvořil jako poctu speciální zakázce Ferruccia Lamborghiniho Riva.

Motor a řazení

Matteo vzdal úctu Lamborghini Aquarama mnoha detaily. Pro začátek si dal tu práci a otočil přední válec motoru Ironhead o 180 stupňů, aby mohl nainstalovat dva karburátory Weber – ty samé, jaké jsou v Lamborghini Aquarama. Motor má také vačky a písty S&S Cycle a upravené magneto Morris a je vybavený sadou elektrického řazení Pingel. Řazení se ovládá dvojicí tlačítek na řídítkách. Výfukové plyny odvádí pár velmi krátkých trubek.



Svůdný design

Jezdec však bude na palubě tohoto nádherného stroje spíše zírat na svůdný design palivové nádrže. Je to práce Andrea Pozzoliho, který ostatně tvaroval všechny kovové části. Andrea vyrobil dělené palivové a olejové nádrže a velkorysou přední kapotáž. Mistr truhlář Davide Aresi pak přidal vydatnou porci mahagonu.

Další drobné detaily, které budete obdivovat,  jsou leštěné vrtulky, kontrastní ploutve na vnější straně motoru a drobná vyřezávaná křídla, která se objevují na různých místech.


Mohlo by se vám líbit

Funkční oblečení z merina

Funkční oblečení z merina

Merino vlna je ten nejlepší a nejjemnější druh vlny, který ve světě existuje. Za horkých dní skvěle dýchá, v mrazech perfektně izoluje. Nekouše, je odolná, reguluje teplotu, skvěle odvádí vlhkost, nehoří, nesmrdí a to je jen výčet pár jejích unikátních vlastností. Vysvětlíme vám výhody i nevýhody merina a poradíme na které vrstvy outdoorového oblečení je tento 100% přírodní materiál nejvhodnější.


Modré tóny původní Rivy

Celkové barevné schéma opravdu vyniká. O lak se postaral Ivan Motta, který jemně vyvážil bílé a modré tóny původní Rivy. Motor byl dokončen ve stejné modré barvě jako motory v Lamborghini Aquarama, zatímco Luca Ronzoni čalounil sedačky z originálních materiálů Riva. 

Kola, páčky a tachometr

Vpředu se nachází zkrácená odpružená vidlice, která svírá osmnáctipalcové přední kolo (a bubnovou brzdu) z Laverdy 750. Vzadu se kolem pevného šestnáctipalcového kola obtáčí drag slick MH Racemaster. 

Třmen kotoučové brzdy je umístěn vedle stupaček motocyklu. Na opačném konci jsou historické páčky Tomaselli Matador připevněné k řídítkům a vpředu a uprostřed je jediný tachometr Jaeger.

Král Verony

Vzhledem k tomu, že Aquarama je všeobecně považována za nejkrásnější runabout, jaký byl kdy vyroben, je stavba motocyklu jako pocta tomuto modelu odvážným krokem – ale je to krok, který se rozhodně vyplatil, zvlášť když ve Veroně získal v konkurenci dvou stovek přestaveb první místo a odnesl si cenu Král Verony 2023.

TECHNICKÉ ÚDAJE

HARLEY- DAVIDSON SPORTSTER IRONEHAD 1981 XLH 1000

Motor: V2 OHV 

Objem motoru: 1000 ccm

Výkon: 49 koní při 6000 ot./min.

Převodovka: čtyřrychlostní manuální

Rám: Ocelový rám s přídavnou zadní odpruženou vidlicí

Brzdy: bubnové přední a zadní

Hmotnost: kolem 245 kg

LAMBORGHINI RIVA AQUARAMA

◉ Motory: Lamborghini 4.0 v12, se šesti dvojitými karburátory Weber

◉ Výkon: 350 koní

◉ Maximální rychlost: 48 uzlů (89 km/h)

◉ Délka: 8,45 m

◉ Šířka: 2,60 m

Lodě Riva lze vidět nabízené k prodeji v rozmezí od $ 15 797 až po $ 8 458 847 v závislosti na modelu.