HONDA CX 500/Custom. Tanec Valkýry

MOTO


Když Honda v roce 1978 uvedla na trh model CX500, netušila, jak významným bude v dnešním světě customů. Model si sice získal desítky obdivovatelů, ale nakonec se ocitl mimo zájem. Jeho design ovšem nezestárl a oživení scény café racerů mu obnovilo popularitu. Přispěli k tomu zkušení stavitelé, kteří se nezalekli jeho neohrabaného uspořádání.


TEXT: JIŘÍ ROTH | FOTO: NCT MOTORCYCLES via BIKEEFIX.CO | DATUM: 17.11.2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

Rakouská společnost NCT Motorcycles očividně ví, jak na Hondu CX500. Právě na tomto modelu z roku 1982 mechanici firmy zapracovali a udělali z něj mnohem ostřejší motocykl, než jaký původně opustil tovární halu. A dokonce se jim při tom podařilo zachovat původní kola Comstar.

Zakladatele společnosti NCT Davida Widmanna oslovil zákazník z Dubaje, který chtěl klasický dvouválec Honda upravit podle svých představ. David mu rád vyhověl – jakmile se se zákazníkem dohodl na designu, vytáhl ze stodoly na francouzské vinici dárcovský motocykl a během dvou let ho postupně se svým týmem přetvořil.

Začali jedním z hlavních nedostatků CX500, vřetenovitou přední vidlicí. Tu nahradila sada jednotek Showa převzatých z Ducati. Kola jsou opatřena černým práškovým lakem, aby ladila se zbytkem motocyklu, a obuta do pneumatik Avon továrních rozměrů: 100/90-19 vpředu a 130/90-16 vzadu.

Vpředu je třmen Brembo, namontovaný na zakázkovém držáku a svírající masivní 360mm kotouč. I když je to jen jeden kotouč, je to obrovské zlepšení brzdné síly proti původnímu nastavení. Dalším nedostatkem CX500 je masivní propad pomocného rámu. Mechanici NCT jej celý odřízli a vyrobili vlastní. Úpravou sériové kyvné vidlice pak dokončili také přestavbu mono tlumiče.


Mohlo by vás zajímat


Tím, že celou karoserii CX500 nahradilo NCT kompletní sadou ručně vyrobených dílů, došlo k radikální proměně designu motocyklu. Palivová nádrž je vyrobena z hliníku s kolenními prohlubněmi, které stále jemněji připomínají sériový motocykl. NCT však zvolilo jiný přístup k vosí zadní části a místo toho se rozhodlo pro její 3D tisk. 

Zakončuje ji sedlo z hnědé kůže prošité diamantem a zadní LED světlo, které je umístěno vertikálně v zadním hrbu. Směrovky jsou umístěny na – jak jinak než na míru dělaném – držáku registrační značky namontovaném mimo kyvnou vidlici.

To, jak se nádrž lehce zužuje do zadní části, je prací mistra. 

Mezi závěrečné prvky patří na míru vyrobené blatníky a víčko nádrže ve stylu Monza. NCT také vytvořil vlastní hliníkový kryt chladiče – prvek, který se u CX často přehlíží. LED světlomet, řídítka a sada komponentů Motogadget udržují kokpit jezdce jednoduchý, ale funkční. Nechybí ani nové rukojeti Domino a hlavní brzdový válec Brembo. Baterie je umístěna ve speciálním krytu pod převodovkou, zatímco o práci mozku se stará jednotka Motogadget mo.unit.

Motor Hondy se také dočkal vylepšení, kompletní demontáže a přestavby a čerstvého nátěru černou barvou. Karburátory Keihin jsou původní, ale po odstranění airboxu nyní dýchají přes filtry K&N. Ventilátor chladiče na klikové hřídeli byl nahrazen elektrickým termoventilátorem, čímž se uvolnilo asi pět koní. 

S nárůstem výkonu pomáhá také dvojice ručně vyrobených nerezových výfukových hlavic. S tlumiči SC-Project na koncích výfuku tahle věc zpívá vzrušující song při červené hranici 9500 otáček za minutu.

Pomůže vám proti tmě

Čelovky. Jak poznáme ty kvalitní a odolné?

Čelovky. Jak poznáme ty kvalitní a odolné?

Kvalitní světelný zdroj, který se dá upevnit na hlavu je součástí základní výbavy většiny cestovatelů a dobrodruhů. Mít možnost pracovat oběma rukama je nedocenitelná. Nabídka na trhu je velmi pestrá. Článek vám pomůže se základní orientací při výběru kvalitní čelovky.


Na tomto café raceru CX500 je toho hodně k zamilování, od bezchybného postoje až po dokonale plynulé linie. Přes cílovou pásku ho přenesl nátěr tmavě zelenou barvou vybranou ze vzorníků Aston Martin, díky kterému si vysloužil přezdívku Valkýra podle hyperautomobilu této britské značky. 

TECHNICKÉ ÚDAJE

◉ Obsah motoru: 500 ccm

◉ Výkon: 37 kW

◉ Max. rychlost: 160 km/h

◉ Průměrná spotřeba: 5,25 l/100 km