Triumph Thruxton Hélios. Hořící krása


Je úžasné, když se tvůrci staveb motocyklů nechávají inspirovat bájemi nebo silnými příběhy, které pak otisknou do designu stroje. Španělský úpravce motocyklů Tamarit Motorcycles se zhlédl v řeckém bohovi slunce Héliovi a jeho vlastnosti přenesl na základní kámen své nové stavby, tedy na motocykl Triumph Thruxton 900.


TEXT: JIŘÍ ROTH | FOTO: tamaritmotorcycles.com | DATUM: 26.2.2023 | 2 MINUTY ČTENÍ

Božský design

Motiv boha slunce je znát v celkové barevné kombinaci, která zaujme na první pohled. Helios s planoucí hřívou zlatých vlasů ujížděl ohromnou rychlostí na svém čtyřspřeží od východu k západu. Tuhle divokou jízdu, kterou každý den opakoval, znázorňuje jasná oranžová barva, která je výsledkem několikanásobného přelakování motocyklu.

Veškeré kovové části motocyklu jsou pochromované s výjimkou těch, které mají jako povrchovou úpravu poniklování nebo mosazné pokovení. Výsledkem této kombinace je vysoký lesk a jas odrážející svůj nebeský předobraz.

Přední kapotáž s dvojitými světlomety je vyrobená přímo pro tento model a dodává stroji výraz zkušeného dálkového jezdce. Na první pohled si všimnete monokoku palivové nádrže a ručně šitého koženého sedla. To celé se dá pomocí hydraulického pístu zvednout a získat tím snadný přístup ke všem důležitým součástem motorky. 

Úplnou lahůdkou jsou na míru konstruované tlumiče výfuku vyvedené s efektní koncovkou pod sedlovkou ven. Pusťte si video a uslyšíte sami, jak znějí.   

Motor

Motor samozřejmě prošel nejdříve zevrubnou generálkou, při níž se vyčistil, vybrousily se válce, upravila sedla ventilů a srovnaly hlavy válců, aby motor správně těsnil a dosahoval požadovaného výkonu. Karburátory Keihin zůstaly, protože podle tvůrců se nejlépe hodí do stylu Café Racer, jenom jsou přepracované tak, aby fungovaly s filtry K&N.

Podvozek pomáhá s chlazením

Podvozek je navržený tak, aby proudící vzduch maximálně chladil olej v motoru, takže jde o jedno z nejlepších řešení vzduchového chlazení, jaké existuje. Nic, co na této motorce vidíte, není samoúčelné. Zadní odpružení pomocí jediného tlumiče slouží k větší stabilitě stroje a podtrhuje to ještě plné zadní kolo, kdy se vzduchu nedovolí, aby proudil mezi dráty a tím vyvolával nežádoucí vibrace.

Retro styl café racerů doplňují páčky Kustom Tech na řídítkách a moderní vývoj zastupuje elektronické vybavení Motogadget – ať už je to tachometr zapuštěný do řídítek, přední a zadní blinkry nebo řídicí jednotka pro bezklíčkové zapalování. Díky instalované řídicí jednotce motoru Motogadget lze motocykl kompletně monitorovat prostřednictvím chytrého telefonu.

TECHNICKÉ ÚDAJE

Triumph Thruxton 900

Výroba: 2004 – 2016

Motor: čtyřdobý vzduchem chlazený dvouválec DOHC

Objem: 865 ccm

Výkon: 68 k (51 kW) při 7250 ot./min

Točivý moment: 72 Nm při 5750 ot./min

Převodovka: pětistupňová