BMW R nineT Urban G/S – Custom


Pěkně nažhavený nomád


TEXT: JIŘÍ ROTH | FOTO: MONDUKE MOTO A BIKEEXIF | DATUM: 18.2.2023 | 2 MINUTY ČTENÍ

LIDÉ z Monduke Moto o stavbách motocyklů něco vědí. Jde o divizi barcelonské produkční společnosti Monduke Productions, která se primárně věnuje audiovizuální tvorbě. Její zakladatel a společník Dani Rodriguez je ovšem do motorek velký fanda, a tak se jaksi bokem pustil i do přestaveb.

Někdy před dvaceti lety se vydal poprvé na mototrek do Afriky na BMW R1150GS. Tehdy ho zaujala všestrannost a hbitost velkých a těžkých Bavoráků. Do Afriky se pak pravidelně vracel, ovšem na moderních scramblerech a zakázkových stavbách společnosti Fuel Motorcycles v rámci akcí Scram Africa. S každým výletem se dozvídal víc o tom, co tvoří funkční off-roadový custom a jak z těžkého továrního scramblera udělat stroj vhodný do otevřené pouště.

Custom BMW R nineT Urban G/S má jeden z nejlepších motorů, jaké BMW do svých strojů osazovalo a skvělé jízdní vlastnosti i mimo silnici.

Před čtyřmi lety spatřila světlo světa jeho první vlastní přestavba a spolu s tím přišla i objednávka na dalších pět strojů. Dva z nich stavěl na základě BMW R nineT Urban G/S. O budoucnosti Monduke Moto bylo rozhodnuto.

Na svém kontě má Monduke Moto už čtyři Urban G/S, z nichž udělala terénní scramblery.



Pikantně sladká Caroline

Jejich nejnovější model nese název Sweet Caroline. Když uvážíme, že jméno Carolina nese i jedna z nejpálivějších čili papriček světa (Carolina Reaper), pak spojení se slovem sweet – sladký – získává jistou peprnost.

Pikantně sladká Carolina vyfasovala přední vidlice s dlouhým zdvihem, přepracovaný tovární zadní tlumič Sachs a obutí do bytelných enduro kol 21F/18R, která vydrží nápor v terénu. Motocykl si zachoval tovární ABS a terénní pneumatiky Motoz Tractionator Adventure doplnily duše Michelin. Nádrž o objemu 24 litrů daroval policejní motocykl R75/5.



Geniálně zdokonalené sedlo a filtr

Mimořádnou pozornost si vysloužilo sedlo opatřené gelovým potahem pro lepší snášenlivost dlouhých jízd i v nelidském vedru. Důležitým momentem je i zdokonalení boxu se vzduchovým filtrem. U originálu jste museli rozebrat půlku motorky, než jste se k němu dostali, což v prašném prostředí afrických cest rozhodně nechcete. Teď stačí holýma rukama uvolnit dvě svorky. Výfuk od Akrapoviče už jenom dodává přestavbě charakteristický zvuk.

Původní BMW R80G/S bylo ikonou a prvním modelem z řady G/S. Označení G/S je zkratkou německých slov Gelände/Strasse, což znamená terénní/cestovní a zdůrazňuje tak duální sportovní konstrukci motocyklu.

Tento typ se vyráběl v letech 1980 až 1987 a odstartoval kategorii dobrodružného cestování. Bohužel moderní BMW R nineT Urban G/S – ač na model R80G/S přímo odkazuje, postrádá ty skvělé jízdní vlastnosti mimo asfalt. Sjet ze silnice s ním samozřejmě můžete, ale budete mít plné ruce práce jako s jakýmkoli jiným půltunovým silničním motocyklem.

Na silnici je to ovšem jiná a pokud za jeho řídítka usednete, objevíte jeden z nejlepších motorů, jaké BMW do svých strojů osazovalo.

TECHNICKÉ ÚDAJE

BMW R80G/S

◉ Motor: dvouválcový boxer o objemu 797,5 ccm
◉ Výkon: 37 kW / 50 koní při 6500 ot. za min.
◉ Kroutící moment: 59 Nm / 3500 ot. za min.
◉ Hmotnost: 192 kg
◉ Nejvyšší rychlost: 170 km/h