Můžeme použít Apple AirTag jako GPS tracker pro auta, motorky či lodě?


Jak to funguje a jak na to?


TEXT: VROOMAGAZINE | DATUM: 14.3.2023 | 2 MINUTY ČTENÍ

KAŽDÉMU z nás se už někdy něco ztratilo. Zatímco mobil prozvoníme a on se nám ozve sám, na klíče nebo peněženku to neplatí. Jenomže hledat nemusíme jen malé věci. O kole, autě nebo motorce obvykle víme, kde jsme je nechali. Pokud tam nejsou, přichází na řadu nervozita, stres... Naštěstí, díky moderním GPS lokátorům dnes není problém je najít. Může takto posloužit Apple AirTag?

Co je Apple AirTag?

Apple Airtag je přesně takovou jednoduchou pojistkou, která ztracené věci pomůže najít. Kotouček o průměru 31,9 mm a šířce 8 mm snadno připevníme na svazek klíčů, nebo na batoh. Malý puk vyráběný od roku 2021 má v sobě zabudovaný čip UI1. V aplikaci Find My pak díky němu můžeme všechny označené (zatagované) předměty lokalizovat na mapě, nechat se k nim navigovat, nebo je dokonce prozvonit. Apple AirTag v sobě totiž má ukrytý malý reproduktor.

Veškerá komunikace s aplikací probíhá přes Bluetooth, je šifrovaná, anonymní a nikam se neukládá. Bezpečnost na prvním místě!

Je Apple AirTag vhodný jako GPS tracker pro auto, kolo, motorku či loď?

Využít AirTag pro auta nebo jiné dopravní prostředky je řešení, které má své výhody, ale i několik zásadních omezení.

Ochrana proti zneužití

Apple myslel i na to, aby se zařízení nedalo zneužít třeba ke sledování aut nebo lidí, pokud by jej někdo vložil do kapsy nebo tašky jiné osoby. Zavedl proto ochranná opatření, která zabraňují použití AirTagu ke sledování jiných.



Pokud by byl něčí AirTag nablízku po delší dobu (24 hodin a déle), budeme upozorněni na zařízení, které není spárováno s naším iPhonem. Po nějaké době začne AirTag vydávat i zvuk. Jako prevence proti pronásledování je to tedy vymyšleno dobře.

Bohužel, zloděj aut, pokud má iPhone, dostane to upozornění také. V lepším případě ho to od krádeže odradí, v horším to u něj vyvolá potřebu jej v autě najít. A to nebude tak složité. Zařízení lokalizuje podle zvuku, který vydává nebo mu pomůže jeho telefon. U novějších iPhonů (11 nebo vyšších) je čip Ultra-Wideband schopen přesně určit polohu Apple AirTag. 

Pro ochranu auta a dalších dopravních prostředků tedy stále zůstávají nejlepším řešením GPS trackery, které mají mnohem více funkcí včetně monitorovaného řídicího centra pro 24hodinovou asistenci nebo možnosti na dálku auto znehybnit.

Kam Apple AirTag schovat

Chceme-li AirTag i přes jeho omezení využívat jako ochranu proti odcizení například auta nebo motorky, musíme být při hledání jeho vhodného umístění vynalézaví. Především musíme zloději co nejvíce znesnadnit přístupnost k zařízení, aby potřeboval hodně času na jeho odstranění. Jako vhodná se jeví hůře přístupná místa pod čalouněním, pod karoserií či podlahou kufru.



Napájení a odolnost

Knoflíková baterie, která jej pohání, vydrží nabitá až rok, takže nutnost častého dobíjení odpadá. Pokud však neparkujeme ve vytápěné garáži, musíme počítat s tím, že se v mrazu baterie AirTagu vybije rychleji. 

Malý puk je odolný proti vodě, a to s krytím IP67.

(stupeň ochrany IP67 = kompletně odolný vůči vniknutí prachu a zároveň odolný proti vniknutí vody až do hloubky 1 m po dobu 30 minut)

★ Prémiové zpracování, jaké od Apple očekáváte

★ Elegantní vzhled

★ Dlouhá výdrž baterie – více jak 1 rok

★ Voděodolnost IP 67

★ Univerzální použití 

★ Neplatíte žádné měsíční poplatky



☆ Rozhodně není nejlepším řešením pro ochranu proti odcizení aut, motorek, kol, lodí apod.

☆ Bluetooth funguje pouze do zhruba 30 m

☆ Kompatibilní pouze s operačním systémem iOS

☆ Upozorní na sebe i v případě, že je v jeho okolí někdo cizí s jiným iPhonem

☆ Lze spárovat pouze s jedním Apple ID

Závěr: Profesionální sledovací zařízení vypadá jinak, ale jako základní GPS tracker pro auto, motorku, kolo nebo třeba loď, Apple AirTag určitě použít lze. Lepší než nemít nic.

Apple AirTag

ALZA.CZ

899 Kč