BMW F 900 R. Mrštná jako králík, rychlá jako gepard

MOTO>RECENZE


Jak mám obrovský respekt před silničními motorkami, tak ho mám i před nevinně vyhlížejícími, ale mnoha koňskými silami oplývajícími dravci. A mezi ně BMW F 900 R rozhodně patří.


TEXT: JIŘÍ ROTH | FOTO: JIŘÍ ROTH & BMW| DATUM: 21.9.2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

JE TO takový nahrbený naháč, chystající se vyrazit vpřed a čekající jen na povel. Přehodím nohu přes sedlovku, dosednu a všechno do sebe zacvakne. Jako když se Avatar napojí na ochočenou šelmu. Startér spustí nedočkavé zabrblání a lehký pohyb pravého zápěstí znamená vrazit koni ostruhy do slabin. Bez přehánění, tenhle motor je fakt silný a v kombinaci s podvozkem je z něho smrtící zbraň.

Na druhé straně je tahle motorka skvěle ovladatelná a když se člověk naučí zacházet s plynem a dobře řadí, tak i jízda po městě se dá docela dobře ukočírovat. Vyzkoušel jsem ji v ranních špičkách a neměl jsem nejmenší problém s projížděním mezi auty v kolonách.

Oproti BMW F 800 R, kterou nahrazuje, je zde více výkonu a ergonomie se obrátila směrem ke sportovní, ale stále velmi pohodlné jízdě.

To nejlepší přišlo mimo město. Do první zatáčky jsem najížděl velice ostražitě, ale motorka mě nenechala na pochybách. Ochotně se položila a pod plynem nádherně vykroužila celý poloměr zatáčky. Do dalších klikatic jsem se pak už vyloženě těšil. Koníci tu sehráli velkou roli, když mě ochotně při výjezdu ze zatáčky vytahovali z ostrého náklonu do kolmého posezu.

Samozřejmě jsem si vyzkoušel, kam až můžu s rychlostí zajít, ale jakmile se otáčky motoru dotkly červeného pole, nastoupil omezovač.

Brzdy reagovaly na ťuknutí a dodávaly mé někdy až zbytečně zběsilé jízdě pocit bezpečnosti. Čemu jsem neujel, před tím jsem zastavil.  

S asistentem řazení Pro se člověk nemusí zabývat spojkou, takže jízda je mnohem dynamičtější.


Další BMW


Výrobce zdůrazňuje možnost polohovat sedlo do šesti výšek od 770 do 865 mm, ale mně sedělo nastavení, jaké bylo, takže s tím jsem se vůbec nezdržoval. Ergonomie modelu F 900 R je orientována na přední kolo a uspořádána jako u sportovního modelu. Nastavitelné ruční páky, nastavení sedla a dobře dostupná vysoká řídítka umožní téměř každému najít svou ideální polohu. Čelní sklo je možné zvolit také ve vysoké verzi, plánujete-li delší cesty.

Adaptivní světlomety se automaticky zapínají při náklonu od 7°. Samostatné LED prvky v hlavním světlometu zajišťují nejlepší možné osvětlení vnitřní oblasti zatáčky.

Tahle motorka rozhodně není pro začátečníky, i když pro ně respektive pro držitele oprávnění A2 je tu model s omezením výkonu na 95 koní. Já bych ale i tak doporučil tuhle potvoru pro jezdce, kteří už mají něco nalítáno.

BMW F 900 R

Od 224 800 Kč

S 6,5palcovým TFT displejem a pomocí bezplatné aplikace BMW Motorrad Connectivity můžete váš chytrý telefon díky propojení přes Bluetooth používat dál. Navigace, telefonování a hudba – vše ovládáte jednoduše pomocí multiovladače, aniž byste museli sundávat ruce z řídítek.

Volitelné jízdní režimy zahrnují mimo jiné i bezpečnostní asistenční systémy ABS Pro, Dynamickou kontrolu trakce (DTC), Dynamické ovládání brzd (DBC) a Řízení točivého momentu motoru (MSR). DBC zajišťuje větší bezpečnost při brzdění a nové MSR zabraňuje podkluzování zadního kola. Asistent řazení Pro a elektronicky stavitelný podvozek Dynamic ESA spojují pohodlí se sportovní dynamikou.


Další recenze


TECHNICKÉ ÚDAJE

◉ Motor: řadový dvouválec, čtyřtaktní, vodou chlazený, Euro 5.
◉ Zdvihový objem: 895 cm³
◉ Maximální výkon: 77 kW (105 koní)
◉ Max. točivý moment: 92 Nm při 6 500 ot./min
◉ Max. rychlost: 199,6 km/h
◉ Převodovka: 6rychlostní
◉ Objem palivové nádrže: 13 l
◉ Spotřeba paliva: 4,20 l/100 km
◉ Rozměry (d x š x v): 2140 mm x 860 mm x 1130 mm
◉ Rozvor kol: 1518 mm
◉ Výška sedla: 770 až 865 mm
◉ Pohotovostní hmotnost: 211 kg
◉ Pneumatika vpředu: 120/70 ZR17
◉ Pneumatika vzadu: 180/55 ZR17