Rodinná dovolená v salónním coupé.Cinque Terre

VLAKY


Cinque Terre tvoří 5 malebných vesniček s pestrobarevnými domky doslova přilepenými na skalách a útesech těsně nad mořem. Vytvářejí tak jednu z nejkrásnějších přímořských scenérií na světě.


TEXT&FOTO: MARTIN BUCHTA | DATUM: 13.8.2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

Oblast je dobře propojená železnicí, a tak nás pro změnu baví hopsání vlakem z vesnice do vesnice. V Cinque Terre se ale také nachází mnoho turistických stezek klikatících se podél pobřeží i stoupajících do hor.

K vidění je především pět pobřežních vesniček – Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola a Riomaggiore.

Pět vesnic nalepených na skalách nad mořem. Každá trochu jiná, každá s vlastním kouzlem. Je to jedno z pěti nejnavštěvovanějších míst Itálie. Všechny jsou nádherné a velice fotogenické. Projížděli jsme je postupně během tří dní, každá má něco specifického.

Monterosso al Mare

Je rozlohou největší. Od ostatních se na první pohled velmi liší. Má dvě hlavní části oddělené skalnatým útesem a převážná část, na rozdíl od ostatních vesnic, leží v údolí.

Pokud se chcete vykoupat jeďte do Monterosso al Mare. Ta má největší pláž s nejlepším přístupem do moře.

Západní část je klasickým letoviskem s krásnou pěší promenádou a zhruba 350 metrů dlouhou písčito-oblázkovou pláží.

Dominantou je opevněná hranolovitá věž na ostrohu mezi historickou a "letoviskovou" částí. Jedná se o netradičně vyhlížející kapucínský klášter San Francesco z počátku 17. století.

Vernazza

Vernazza patří podle mnohých k nejhezčím obcím na pobřeží. Je usazená v úzkém údolí obklopeném vinicemi a mírně klesá podél jedné hlavní ulice na malý skalnatý poloostrůvek. Na něm se mezi barevnými domky tyčí na 70 metrů vysokém útesu nad mořem hrad z 11. století – Castello Doria Vernazza. Druhou dominantou je kostel San Margherita původně z 11. století, jehož jedna stěna vyrůstá přímo z mořského břehu.


Podobný článek

Objevte krásu Německa z vlaku. Za 9 euro celý měsíc

Objevte krásu Německa z vlaku. Za 9 euro celý měsíc

Železnice mají bezesporu svůj půvab a na světě najdeme mnoho takových, u kterých by se bez nadsázky dalo říct „I cesta může být cíl“, protože člověk a příroda zde stvořili úchvatnou scenérii.


Krása Vernazzy s sebou nese i stinné stránky – v hlavní sezoně a o víkendech se jejími uličkami budete prodírat spolu s davy dalších turistů.

I sem se dostanete hlavně vlakem, trať je zde většinou zanořená do tunelů. Nádraží Vernazza má celé nástupiště v tunelu, pouze prostředek nástupiště se nachází na mostě nad hlavní ulicí.

Corniglia

Corniglia je ze všech pěti obcí nejmenší a nejméně navštěvovanou. Zhruba jen 150 stálých obyvatel žije ve shluku domků na více než 100 metrů vysokém útesu nad mořem. Jako jediná z 5 vesnic také nemá přístav a přímý přístup k moři.

Z celého centra obce vedou uličky na balkón na hraně útesu, ze kterého se naskytnou nejkrásnější pohledy na Ligurské moře z celého pobřeží Cinque Terre.

I Corniglií prochází hlavní železniční trať, na rozdíl od ostatních obcí se však nádraží nachází hluboko pod centrem, které od něj dělí 377 schodů a vzdálenost 1 km. Od nádraží do Corniglie však jezdí pravidelná mikrobusová linka, a to cca 2x za hodinu.

Manarola

Hustý shluk pastelově barevných domků na 30 metrů vysokém skalnatém útesu čnícím nad Ligurským mořem a obklopený horami s vinicemi. Manarola spolu s Vernazzou soupeří o titul nejkrásnějšího místa na pobřeží. Nebo jinak, v mnohých žebříčcích se Manarola umisťuje jako nejkrásnější obec Evropy i světa.

FOTO: Martin Stiburek

Dominantou města je skalní ostroh, na kterém se nachází většina centra a také malý gotický kostel San Lorenzo z roku 1338. Vyhlídky patří k nejúžasnějším na pobřeží a kochat se můžete pohledem na pitoreskní centrum městečka nebo širé moře a celé pobřeží ze špičky útesu, kam vede úzký chodníček.

Riomaggiore

Riomaggiore je se 1 700 obyvateli největší a nejvýchodnější obcí oblasti Cinque Terre, první při cestě od La Spezie. Z nádraží do Riomaggiore se dostanete asi 150 metrů dlouhým tunelem pro pěší.

Hlavní třída Riomaggiore strmě stoupá od moře s betonovým molem až do venkovských oblastí plné svahů s vinnou révou. Na hlavní ulici si můžete nakoupit v několika obchodech s potravinami a najíst se ve skvělých restauracích.

Pro nejkrásnější výhled na Riomaggiore musíte sejít až dolů k betonovému molu a vystoupat po pár schodech směrem vlevo na skalní útes.

Zhruba 150 metrů od nejkrásnější vyhlídky na město se po chodníčku podél moře dostanete na místní oblázkovou pláž Spiaggia di Riomaggiore, skrytou pod takřka kolmým útesem.

V Riomaggiore začíná několik turistických stezek, které vás zavedou do kopců posetých vinicemi a romantických venkovských oblastí. Počítejte s poměrně velkými převýšeními. Jejich detailní plán i časovou a fyzickou náročnost není problém zjistit v místním infocentru.


CINQUE TERRE

„Pět zemí"

je pobřežní oblast Italské riviéry ležící v severozápadní části Itálie, v Janovském zálivu. Pobřeží je divoké, skalnaté a velmi rychle se zvedá do půlkilometrových výšek. Celá oblast patří do národního parku, jež je pod ochranou UNESCO.