Nejdelší autobus světa

MOTORISTA>ZAJÍMAVOSTI


Pojme 256 cestujících, měří přes 30 metrů a má 5 náprav a tři články. Představujeme vám AutoTram Extra Grand. 


TEXT&FOTO: ROMAN HLOCH | DATUM: 13.8.2022 | 1 MINUTA ČTENÍ

TENTO XXL autobus má sloužit jako náhrada za tramvaje. Extra Grand má počítačem řízené nápravy a kvůli tomu má manévrovatelnost jako klasický 12 metrů dlouhý autobus.

Unikátní je také kloubové spojení mezi prvním a druhým článkem. Fakticky se jedná o jeden mezičlánek schovaný v “harmonice”. Toto řešení tak dovolilo třetí nápravu umístit na přední část druhého článku.

Vozidlo je poháněno elektromotory, kterým dodává energii jak baterie, tak naftový motor o výkonu 610 koní.

Projekt tohoto unikátního autobusu byl představen již v roce 2012. Vyroben byl pouze jeden prototyp a budoucnost projektu je tedy nejasná.


Mohlo by se hodit

Objevte krásu Německa z vlaku. Za 9 euro celý měsíc

Objevte krásu Německa z vlaku. Za 9 euro celý měsíc

Železnice mají bezesporu svůj půvab a na světě najdeme mnoho takových, u kterých by se bez nadsázky dalo říct „I cesta může být cíl“, protože člověk a příroda zde stvořili úchvatnou scenérii.


Tříčlánkové xxl autobusy budou zanedlouho jezdit i po Praze, konkrétně na lince 119, která spojuje pražské letiště se stanicí metra Nádraží Veleslavín. Nebude se ale jednat o autobusy nýbrž trolejbusy s bateriemi. Ty budou část trasy využívat trakční vedení a zbytek trasy využijí pro svůj pohon baterie.

Nový velkokapacitní trolejbus pro Prahu. Autor vizualizace: Solaris Bus Coach a Škoda Transportation