S rychlými šípy za krásami podzimní Itálie. 


Užijte si cestování v přirozeném rytmu a pohodlí! Tady je pár rad, jak si vychutnat výlet do Itálie a využít skvělého železničního systému s elegantními vlaky Freccia neboli Šíp, které vás dopraví přímo do centra každého italského velkoměsta. 


TEXT&FOTO: MARTIN MILLER | DATUM: 6.11.2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

ORGANIZACE italské vlakové dopravy může být na první pohled trochu nepřehledná, pojďme si jí proto krátce představit. Vlaky Le Frecce di Trenitalia  jsou nejlepší alternativou pro rychlý a pohodlný přesun. 

Dělí se do tří skupin:

Frecciarossa, Frecciargento a Frecciabianca, neboli šípy červené, stříbrné a bílé. 

◉ Vlaky Frecciarossa jezdí po vysokorychlostních tratích a dosahují rychlosti až 360 km/h. Spojují velká italská města po hlavních tratích. Z Verony do Neapole se tak dostanete za pouhých pět hodin.  
◉ Frecciargento dosahují rychlosti až 250 km/h a kombinují jízdu po vysokorychlostních i běžných tratích. Nabízejí tak širší výběr destinací. 
◉ Frecciabianca nabízejí pohodlí a vynikající služby. Spojují především Řím s městy na pobřeží Ligurie a Toskánska. Jezdí mimo vysokorychlostní služby. 

Tato nabídka je samozřejmě doplněna hustou sítí vlaků Treni Regionali, které nabízejí místní spojení v zhruba půlhodinových intervalech. 

Jízdenky 

Ideální je kombinace síťové jízdenky Interrail pro delší přesuny s dokupováním místních jízdenek třeba přes dobře fungující aplikaci Trenitalia.  


Podobný článek


Například sedmidenní jízdenka Interrail Flexi s platností na 1 měsíc, která vám bohatě stačí na cestu do Itálie i přesun mezi jednotlivými městy, vyjde na zhruba 11 tisíc korun. Ceny místních jízdenek se pak pohybují mezi 5 až 15 euro. 

Pro opravdu pohodlný zážitek se vyplatí zajistit si jízdenky do 1. třídy, které nabízejí tiché a čisté prostředí, více prostoru a řadu zajímavých výhod jako je občerstvení během cesty zdarma – a to včetně dobrého prosecca

💡TIP 

Základním uzlem pro nástup do italské železniční sítě je Verona. Z Prahy se tam dostanete přes německý Mnichov nebo rakouský Linz za zhruba osm hodin. Je to i dobré místo pro první kontakt s Itálií. Historické centrum města nabízí řadu dobrých hotelů, zajímavé památky a samozřejmě Romea a Julii. 

Verona umožňuje rychlé spojení po celé Itálii. Za dvě hodiny můžete být v Turíně, za tři v Římě. 

Pokud nechcete lámat rekordy v počtu ujetých kilometrů, není třeba. Samotná oblast Veneta – Benátsko, kam Verona náleží, nabízí kromě Benátek celou řadu dalších zajímavých destinací minimálně na týden.  

Ideální je vybrat si některé místo jako základnu pro delší pobyt a pak vyrážet na jednodenní výlety do okolních měst a městeček.  

Až se nasytíte benátské pláně, procházející celým regionem, zkuste třeba městečko Bassano del Grappa, přímo pod Alpami. Prosperující malé město nabízí pravou italskou atmosféru s bohatou historií. Najdete tu kouzelné muzeum Ernesta Hemingwaye, který se zde léčil ze zranění utrpěných během 1. světové války na italské frontě, kde působil jako dobrovolný zdravotník. 

Bassano del Grappa

Bassano del Grappa je městem, kde vznikla i stejnojmenná pálenka. Celá řada místních palíren nabízí ty nejlepší vzorky k ochutnání.  

Město je centrem italského textilního průmyslu. Vznikla zde i světově proslulá značka Diesel. Můžete si tu proto i v klidu nakoupit v celé řadě skvěle zásobených butiků.  

Líbit se vám bude i univerzitní město Padova, kde se mísí památky posledních dvou tisíciletí v úžasném koktejlu stylů.  

Za vidění rozhodně stojí i sousední Lombardie. Nadchne vás Mantova s jedinečným dóžecím palácem a úchvatnou atmosférou pevnostního města obklopeného umělými jezery nebo Cremona, město hudebníků s nádhernou katedrálou a velkým muzeem houslí, kde můžete obdivovat výtvory místních rodáků Antonia Stradivariho a Giuseppe Guarneriho.  

Ceny ubytování 

Podzim je obecně ideální čas pro návštěvu Itálie. Výše zmíněná města už se zotavila z letních turistických nájezdů, všude je příjemně poloprázdno a ceny tomu odpovídají. S trochou hledání je možné sehnat hezký čtyřhvězdičkový hotel v historickém centru za cenu nepřesahující 3000 Kč.  

Ceny jídla a pití vás pak možná příjemně překvapí. Legendární koktejl Negroni na zahrádce v centru pořídíte okolo 5 – 6 eur i s drobným občerstvením v ceně.  

Takže...Buon viaggio!