Rodinná dovolená v salónním coupé. Řím, Pisa a zpátky domů

VLAKY


Celou dovolenou okolo Evropy jsme naplánovali tak, abychom také splnili sny dětem, které chtěly vidět několik míst - Eifelovku, koupat se v moři a vidět delfíny, jet nočním vlakem a v TGV. Poslední z velkých přání této cesty bylo vidět Colosseum. Vydali jsme se tedy do Říma.


TEXT&FOTO: MARTIN BUCHTA | DATUM: 25.8.2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

Po cestě jsme ještě pobyli pár dní na pláži ve Viareggiu. Doporučujeme si tam půjčit slunečník, v baru objednat Aperol a sledovat lodi na obzoru. Je to také výborná základna na výlet do Pisy, která je odtamtud pouze dvacet minut vlakem. Nejlepší je nevystoupit na Pisa Centrale, ale na Pisa S. Rossore. Od šikmé věže je to totiž co by kamenem dohodil. Doslova.

No a potom už Řím, tisícileté město. Pokud jste milovníky umění, galerií, muzeí a dobré kávy, tak můžete v Římě strávit týdny. My jsme měli pouze dva a půl dne, a tak jsme to vzali z rychlíku. Respektive z autobusu. Za pár eur jsme koupili jízdenku do „double deckeru“, který neustále pendluje po jedné trase přes celý Řím. Vyřeší to problém s organizací výletů, sednete do autobusu u Kolosea, a vystoupíte u Andělského hradu, nebo Španělských schodů, nebo Fontane di Trevi, nebo nádraží Termini. Ideál.

Chcete-li průvodce, máte dvě možnosti: Můžete si ho stáhnout zdarma do telefonu! Našli jsme jednu apku, kde najdete audioprůvodce pro nejznámější místa v Římě. Druhá varianta jsou opravdoví průvodci. Oblíbené jsou tzv. free walking tours, kde si domluvíte sraz na určitém místě a vyrazíte. Cena záleží na vás, je dobrovolná.


Navazující článek

Rodinná dovolená v salónním coupé. Cinque Terre

Rodinná dovolená v salónním coupé. Cinque Terre

Cinque Terre tvoří 5 malebných vesniček s pestrobarevnými domky doslova přilepenými na skalách a útesech těsně nad mořem.


Protože cílem bylo především Koloseum, šli jsme prvně tam. Dopředu jsme nic nehledali a na místě jsme zjistili, že prodej lístků na místě není možný, prý kvůli Covidu. Pouze online. Využili jsme tedy prodavačů „tours“, kteří nás vzali na prohlídku i s anglickým výkladem.

Dozvěděli jsme se, že bylo postavené na místě bývalého paláce císaře Nerona, pár let po jeho smrti. Vešlo se do něj přes sedmdesát tisíc lidí, vchody byly očíslované a vedly přesně na koupené místo. Gladiátoři a zvířata vyjížděli z podzemí výtahy. Bylo jich tam více než deset. V šestnáctém století postavil papež uprostřed Kolosea kostel, což ho pak jako svaté místo uchránilo před kompletním rozebráním.

Latinsky se písek řekne arena. A ten byl na také používán v koloseu. Proto i my chodíme do arén dodnes.

Jděte se určitě podívat do Doria Pamphili Gallery. Zážitek neskutečný. Děti budou mít pocit, že tam žily opravdové princezny. Palác spravuje stejná rodina, která tam žije již 500 let. Velmi zajímavá je i obrazová výzdoba a kaple s ostatky svatých.

Po Římu už nás čekal pouze přesun domů. Skvělé je, že z Roma Termini jezdí noční vlak až do Vídně (jen pozor, v červenci nejezdí – Rakouské dráhy mají celozávodní dovolenou!). Pozor také na častá zpoždění. To naše bylo nakonec 3 hodiny. Není tudíž dobré plánovat si navazující spoj moc rychle. Čas na přestup lze využít třeba na návštěvu Vídeňské zoo.

Jak hodnotíme náš šestnáctidenní výlet vlakem po Evropě?

Celkem jsme najeli čtyři tisíce kilometrů, čistého času strávili ve vlacích padesát dva hodin (polovinu z toho ve dvou nočních). Děti si to moc užily a chtějí jet znovu. A my také, žádný stres s autem, jeho parkováním, zajížděním do velkých měst, ve vlaku si na rozdíl od řízení odpočinete. Zkuste to taky, určitě doporučujeme.