Wachau. Krajem vína a meruněk

CESTOVÁNÍ>DESTINACE


Nedaleko od Vídně teče Dunaj krajem plným vinic, meruňkových sadů, romantických vesniček a bujných kopců, z nichž mnohé se pyšní torzem historického hradu. Řeka tvoří asi třicet kilometrů dlouhé údolí, které se rozprostírá mezi rakouskými městečky Krems a Melk, a jmenuje se Wachau.


TEXT&FOTO: KRISTÝNA NEŠPOROVÁ | DATUM: 13.8.2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

Místní víno prostě musíte ochutnat!

Wachau je pro naše rakouské sousedy důležitou vinařskou oblastí s typickými odrůdami jako Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský. Nejikoničtější je právě Veltlínské zelené s jemnými pepřovými tóny. Vychutnat si ho můžeme v jednom z místních sklípků uprostřed vinic nebo zvolíme restauraci přímo u Dunaje a užijeme si skleničku s krásným výhledem.

Milovníci vína by měli navštívit Wachau v květnu, kdy se konají známé jarní vinařské slavnosti Wachauer Weinfrühling.

FOTO: vinea-wachau.at | Wachauer Weinfrühling

Světové meruňky

Meruňky z Wachau se pyšní ochranou známkou EU a místní obyvatelé je považují za ty nejlepší na světě. V červenci, kdy je období sklizně, zaplaví meruňky a výrobky z nich celou oblast. Můžeme si je vychutnat třeba čerstvě utržené, v plněných knedlících s opečenou strouhankou nebo jako náplň štrůdlu. Těm, jejichž srdce touží po malém suvenýru, jistě udělá radost tradiční meruňková marmeláda nebo meruňkový likér.

Meruňky se ve Wachau těší tak výsadnímu postavení, že mají i svůj vlastní festival. Dokonce hned několik! Meruňkové léto neboli Marillen Sommer se letos konalo 1. – 24.7.2022 ve vesničce Spitz. Každý rok vrcholí víkendovým festivalem Spitzer Marillenkirtag. Festival má víc než padesátiletou tradici a je zakončen průvodem meruňkového krále a královny. Městečko Krems je známé festivalem Alles Marille, který červencové víkendy ozvláštňuje kulinářskými specialitami a lidovým tancem i zpěvem.

Co dalšího zažít ve Wachau

Wachau je kraj cyklistům zaslíbený. Cyklostezka vinoucí se kolem Dunaje, která nás bez námahy provede místními krásami nebo jednu z dalších devíti nejhezčích cyklotras v regionu.


Může se hodit

Covid a vakcinace po Evropě

Covid a vakcinace po Evropě

Do kterých evropských zemí můžeme aktuálně cestovat bez očkování a o jakých dalších restrikcích bychom měli vědět?


Zmeškat bychom neměli ani cestu výletní lodí po Dunaji, ze které se nám otevře zase úplně jiný pohled na Wachau.

Kromě známé historické destinace Krems, určitě stojí za vidění malá vesnička Dürnstein, kde na místním hradě několik měsíců věznili anglického krále Richarda Lví srdce. Ze zříceniny hradu je také krásný výhled na okolní krajinu.

Typickými návštěvními místy jsou opatství Melk, které je klíčovou rakouskou dominantou a památkou UNESCO, opatství Göttweig, které ční na kopci uprostřed vinic a romantický zámek Grafenegg.

Karavan friendly kempy

Těch je kolem Dunaje víc než dost a všechny mají pro karavany ta nejlepší místa s dechberoucím výhledem na okolní krajinu. Doporučuji kemp Rossatz, proslulý Gasthof –Camping Stumpfer nebo kemp s výhledem na jezero Camping am See.

Kdo ve Wachau ještě nebyl, ten by měl hned vyrazit, kdo už tam byl, rád se vrací!