BMW CE 04. Euforie na kolech

MOTO>RECENZE


Jestli tohle má být elektromobilita pro města blízké budoucnosti, tak já jsem všema deseti pro. Rychlý, pohodlný, designový, to vše je skútr BMW CE 04 ve futuristickém kabátě. Takže připraveni? Chyťte se pořádně řídítek, protože tohle nikdo nečeká. 


TEXT: JIŘÍ ROTH | FOTO: JIŘÍ ROTH & BMW | DATUM: 21.9.2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

Kdo někdy vyzkoušel elektrický pohon, dobře ví, jaký má tah a sílu hned od začátku. Jak vezmete u tohoto skútru za plyn, máte pocit, že vám ta lavice ujede pod zadkem. Až se přestanete euforicky řehtat, začnete si užívat tu snadnou ovladatelnost danou nízko položeným těžištěm. Budete kličkovat mezi auty, k nimž se zezadu přiblížíte rychle a neslyšně, a než si ti za volantem uvědomí, na čem to sedíte, budete už o tři řady dál. 

Tenhle skútr navrhoval někdo, kdo opravdu jezdí a ví, co člověk potřebuje.

Prostorné sedlo – mně tedy spíš evokovalo lavici – umožňuje pohyb řidičovy zadnice, takže si zvolíte tu nejpohodlnější polohu, a když máte spolujezdce, krásně se oba vejdete, i když jste sebeobjemnější. Vpředu je polohovatelné plexi likvidující odpor vzduchu, nohy spočívají na velkorysých plotnách. K ovládání displeje slouží u BMW motorek oblíbený kroužek na levém řídítku, zbytek obstarají intuitivní tlačítka.

Jízda na elektroskútru je hodně založená na emocích. Prostě je to boží svezení, hlavně pokud máte za sebou zázemí města i s jeho nesčetnými možnostmi dobíjení. Jakmile jsem ale opustil zázemí civilizace, lehce jsem znervózněl. Nelákala mě představa, že se mi vybijí baterky někde na lesní cestě.

Dobíjecí kabely jsou schované z boku pod sedadlem a jejich připojení je otázkou několika vteřin. Tady cítím trochu handicap lidí bydlících v paneláku, protože já jsem na noc schoval skútr do garáže a píchl ho do nabíječky

Ráno bylo nabito na sto procent a mohl jsem řádit. Nikdy jsem ale během dne nenajezdil tolik, abych ho vybil.

Displej ukazuje pokles elektřiny uložené v baterkách. Ten je proti běžnému ukazateli paliva u spalovacích motorů ze začátku děsivě rychlý. Na nějakých pětasedmdesát procent to jde rychle, pak se to výrazně zpomalí a do nějakých dvaceti procent to trvá docela dlouho. Pak se to zase trochu zrychlí, ale to už je skoro večer a vy znovu zajíždíte do garáže.

Displej je přehledný a jasný a neustále vidíte, jak jste na tom s energií.

10,25“ displej TFT s možností rozděleného zobrazení se stává rozhraním mezi digitálním a analogovým světem. Údaje o výkonu, dojezd, doba nabíjení nebo oblíbený playlist, příští cíl nebo telefonní hovor – mobilitu a komunikaci najdete na jednom místě. Smarphone přitom zůstane ve větrané přihrádce chráněné před vodou a prostřednictvím konektoru USB-C se zároveň nabíjí.


Další BMW


Nová připojení zvládá BMW CE 04 díky BMW Motorrad Connectivity a aplikaci BMW Motorrad Connected. 

S úložným prostorem tady moc nepočítejte, veškerý prostor pod kapotou zaberou baterky a elektrický pohon. Místo toho máte na boku nepromokavou brašnu z řady Urban Collection. Zbytek si musíte dát do batohu na záda nebo si pořídit v rámci doplňkové výbavy horní kufr.

Základem designu skútru BMW CE 04 je plochý energetický zásobník pod podlahou a kompaktní pohon. Nízké těžiště přináší snadné ovládání, překvapivou dynamiku a nadčasovou radost z jízdy. Celkový design se vyznačuje velkorysými, klidnými a minimalistickými plochami. Přední část tvoří zajímavé prolamované prvky, zatímco vzadu jsou přiznané technické součásti, jak je to u motocyklů typické.

BMW CE 04

Od 365 000 Kč

NABÍJENÍ: snadno z běžné 220V zásuvky nebo BMW Wallboxu,

Doba nabíjení (cca) se standardním nabíjecím kabelem pro běžnou zásuvku

4 h:20min pro 0–100%  3 h:30min pro 0–80%

Doba nabíjení s rychlonabíječkou

dodávaná na přání

1 h:40min pro 0–100% 1 h:05min pro 0–80%

U vysokonapěťových akumulátorových modulů poskytuje výrobce prodlouženou záruku pět let nebo 40 000 km na to, že kapacita akumulátoru neklesne pod 70 procent původní hodnoty při dodání nového motocyklu.

VÝBAVA

◉ 0,25“ displej TFT vč. BMW Motorrad Connectivity
◉ Keyless Ride
◉ Tři jízdní režimy (Eco, Rain, Road)
◉ BMW Motorrad ABS
◉ Elektronická podpora couvání

TECHNICKÉ ÚDAJE

◉ Dojezd dle WMTC: 130 km

◉ Max. rychlost: 120 km/h (elektronicky omezeno)

◉ Zrychlení: 2,6 s z 0 na 50 km/h

◉ Motor: kapalinou chlazený synchronní motor s permanentním magnetickým polem

◉ Jmenovitý výkon: 15 kW (20 k), lze omezit na 11 kW (15 k)

◉ Maximální výkon: 31 kW (42 k) při 4 900 ot./min.

                                      23 kW (31 k) při 4 000 ot./min.

◉ Max. točivý moment: 62 Nm při 0–4 900 ot./min.

◉ Spotřeba elektrické energie dle WMTC: 7,7 kWh/100 km

◉ Rekuperace: Automatická rekuperace při deceleraci

◉ Rozměry (d x š x v): 2285 mm x 855 mm (přes zrcátka) x 1150 mm (štít)

◉ Rozvor: 1,675 mm

◉ Výška sedla: 780 mm

◉ Pohotovostní hmotnost: 231 kg

◉ Přední kolo, velikost ráfku: 3.50 x 15”

◉ Zadní kolo, velikost ráfku: 4.50 x 15”

◉ Pneumatika vpředu: 120/70 R15

◉ Pneumatika vzadu: 160/60 R15