Elektromobil Saxo. Auto bylo vaše, ale baterie byly na leasing!

ELEKTROMOBILITA


Saxo zná každý z nás, ale možná ne každý ví, že některá mají pod kapotou místo spalovacího motoru elektromotor. Vroomagazine si jednoho takového všiml na ulici a zde vám o tomto typu přinášíme více informací.


TEXT: DAVID BERÁNEK | DATUM: 30.5.2022 | 1 MINUTA ČTENÍ

V roce 1997 značky Citroën a Peugeot uvedly na trh společný projekt sériově vyráběného elektromobilu, který pro ně vyráběla společnost Heuliez. Vznikla dvojice identických automobilů, Citroën Saxo a Peugeot 106. Auta se liší pouze v detailech přední masky.

Hlavním prvkem těchto městských elektromobilů jsou nikl-kadmiové baterie od firmy SAFT se kterými vozidla dosahují mnohem vyšších rychlostí a delších dojezdů než s olověnými bateriemi. Vůz je schopen jet rychlostí 90 km/h a dojezd na jedno nabití je až 90 km. Dobije se ze zásuvky za 4 až 5 hodin. Kilometr jízdy tohoto vozu vyjde majitele na přibližně 0,50 Kč.

Majitel elektromobilu má radost, když slyší: „Dobil jsem ti auto.“

Jelikož výrobní cena baterií byla tehdy velmi vysoká a cena celého auta by tak byla naprosto absurdní, dalo se vozidlo zakoupit pouze ve zvláštním režimu 1/1. Samotný automobil byl váš, zatímco na baterie jste dostali výhodný leasing a náklady s tím spojené byly částečně hrazeny státním fondem Francie a firmou PSA.

Vozu Citroën Saxo électrique se vyrobilo jen 5 500 kusů. V roce 2003 byla výroba pro neziskovost ukončena, přestože byl v roce 1997 nejprodávanějším elektromobilem na světě.

Citroën Saxo électrique 

◉ Roky výroby: 1997 – 2003
Vyrobeno: 5 500 kusů
Třída: městské auto
Délka a šířka: 3,7 / 1,6
Hmotnost s bateriemi a bez baterií: 1 095 kg / 840 kg
Maximální rychlost: 90 km/h
Převodovka: Automat
Hmotnost: 260 kg

Stejnosměrný motor Leroy-Somer typ SA13 se samostatným buzením

Maximální výkon: 11 až 20 kW

◉ Trakční Baterie SAFT
stejnosměrné napětí 120 voltů

20 nikl-kadmium baterií typu STM 5100

1 baterie – 6V/100 Ah

Baterie jsou rozděleny do tří oddílů.

Dva bloky s třemi a šesti bateriemi jsou v horní a spodní části motorového prostoru. Jedenáct zbývajících je pod zadní podlahou


DALŠÍ

články