HONDA SH125i. Vládce města

MOTO


V předchozím článku jsem psal o skútru Honda ADV350, a jelikož jsem si jeho testování skutečně užil, rozhodl jsem se vyzkoušet další skútr od Hondy. Tentokrát jsem pořádně provětral slabší, zato obratnější Hondu SH125i.


TEXT: JIŘÍ ROTH | FOTO: JIŘÍ ROTH & HONDA| DATUM: 18.7.2022 | 3 MINUTY ČTENÍ

MENŠÍ výkon kompenzuje jeho obratnost. Na to, s jakou lehkostí jsem se dokázal protáhnout Prahou v době největší dopravní špičky, budu dlouho vzpomínat.

To, že je tak obratný, je způsobeno jeho velikostí, tedy spíše malostí, v dobrém slova smyslu. Jakmile usedneme do sedla, máme před sebou jenom řídítka s displejem, což umožňuje protáhnout se kdejakou skulinou mezi auty.

Displej je poměrně velký, ale díky jeho lesku jsem akorát vnímal velké digitální číslovky ukazující rychlost a kontrolky blinkrů – u nich oceňuji, že jsou to fakt velké zelené šipky, které nepřehlédneme ani pod lesknoucím se sklem.

Pod sedlem je ukládací prostor, patrně se tam vejde helma, ale ne ta moje, nebo jsem ji tam blbě dával. Helmu jsem ukládal do kufru za zadním sedadlem, který zároveň slouží jako opěrka pro spolujezdce.


Podobný článek

7 tipů, jak ušetřit na cestě. Karavanem po Aljašce

7 tipů, jak ušetřit na cestě. Karavanem po Aljašce

Mohla jsem se vydat do bližší země, než je Aljaška. A hlavně výrazně levnější. Silné volání divočiny mě však donutilo rozbít prasátko a s velmi omezeným rozpočtem vyrazit na tenhle konec světa. Tady jsou moje tipy, jak na Aljašce ušetřit, když zrovna nenarazíte na zlatou žílu.


Když jsem viděl, jak se skútřík, hlavně do kopce, trápí s mou váhou, ani jsem nezkoušel spolujezdce vozit. Nicméně, s odstupem času jsem si uvědomil, že i pro tak velkýho kluka jako jsem já, je jeho výkon do města dostačující. Ono, když zatáhneme za plyn, máme tam v cuku letu šedesátku a víc, což krásně stačí, aby si ostatní řidiči prohlédli naše záda.

Nejlákavější na tomhle skútru je pochopitelně spotřeba, jezdit do tří litrů benzinu na sto kilometrů je dnes výhra.

Technologie vypnutí motoru při zastavení má pomoci k další úspoře paliva, ale mě to docela znervózňovalo, proto jsem měl tuto funkci po většinu času vypnutou. Otočením hlavního ovladače na I aktivujeme tlačítko startéru. Hlavním ovladačem také chcípneme motor, když zastavíme.

Musíme si ale zvyknout na jeho umístění u pravého kolena pod řídítky. Motor také zdechne po vyklopení policajta. Na hlavním stojanu normálně poběží. Při startování je nutné držet páčku zadní brzdy. To platí i pro model ADV350.

Během ježdění po městě jsem si na tohle přibližovátko tak zvykl, že jsem byl schopen jet s ním nakupovat pouhých sto metrů od baráku. Čím víc si člověk na malý skútr zvyká, tím je víc oprsklejší a parkuje div ne přímo v obchodě. Plochá podlaha navíc usnadňuje nasedání. Pokud bych si ho pořizoval, vybral bych si variantu s předním plexi, abych si nemusel oblíkat hutnou motorkářskou bundu.

Stejně jako u druhé Hondy mě opravdu baví Smart Key. Nepotřebovat klíček nutný k odemčení a nastartování motorky je rychle návyková věc. 

Na SH125i jsem jezdil i mimo město. Největší rychlost, jakou jsem z toho vymáčkl, byla stovka, ale devadesátka je tak na hranici. Pohodlný pohyb – pro skútr i pro jezdce – mimo město se odehrává někde mezi osmdesáti a devadesáti kilometry v hodině, což s ohledem na jízdní schopnosti většiny řidičů bohatě stačí.


Podobný článek

7 tipů, jak ušetřit na cestě. Karavanem po Aljašce

7 tipů, jak ušetřit na cestě. Karavanem po Aljašce

Mohla jsem se vydat do bližší země, než je Aljaška. A hlavně výrazně levnější. Silné volání divočiny mě však donutilo rozbít prasátko a s velmi omezeným rozpočtem vyrazit na tenhle konec světa. Tady jsou moje tipy, jak na Aljašce ušetřit, když zrovna nenarazíte na zlatou žílu.


Tenhle skútřík je díky své praktičnosti ideální i pro ženy, které navíc dozajista ocení i nabídku pěti barevných variací. Mně osobně by vyhovovala ta nenápadná šeď kombinovaná s černou, přesně taková, jakou měl skútr, na němž jsem jezdil.


Honda SH125i

Cena: od 94 900 Kč

Výbava tohoto modelu zahrnuje čtyřventilový eSP+ motor se systémem nastavitelné kontroly trakce (HSTC) a s technologií vypnutí motoru při zastavení (Idling Stop), plochou podlahu, LCD přístrojový panel, LED osvětlení, 28litrovou odkládací schránku, USB-C zásuvku či inteligentní klíč Smart Key.

Systém nastavitelné kontroly trakce Honda Selectable Torque Control (HSTC) nenápadně a obratně řídí trakci zadního kola a dává jezdci pocit větší jistoty při jízdě v dešti. Pokud systém HSTC omezuje prokluz zadního kola, bliká na přístrojovém panelu příslušná kontrolka. Systém je možné zcela vypnout.

V nabídce je celkem pět konfigurací:

◉ Standardní SH125i bez příslušenství

◉ SH125i s inteligentním vrchním kufrem (ovládaný klíčem Smart Key)

◉ SH125i s inteligentním vrchním kufrem, chrániči řídítek a plexi štítem

◉ SH125i se standardním vrchním kufrem

◉ SH125i se standardním vrchním kufrem, chrániči řídítek a plexi štít

Pro rok 2022 přibyla dvě nová moderní barevná provedení, takže SH125i bude k dispozici celkem v pěti barevných verzích. 

TECHNICKÉ PARAMETRY

◉ Motor: kapalinou chlazený, čtyřtaktní, SOHC, splňující normu Euro 5
◉ Zdvihový objem: 125 ccm
◉ Maximální výkon: 9,6 kW/8250 ot./min.

◉ Max. točivý moment: 12 Nm/6500 ot./min.

◉ Objem palivové nádrže: 7 l
◉ Spotřeba paliva: 2,2 l/100 km
◉ Rozměry (d x š x v): 2090 mm x 730 mm x 1130 mm
◉ Rozvor kol: 1350 mm
◉ Výška sedla: 799 mm
◉ Světlá výška: 145 mm
◉ Pohotovostní hmotnost: 133,9 kg
◉ Poloměr otáčení: 2,05 m
◉ Přední kolo, velikost ráfku: 16M/C x MT2,50
◉ Pneumatika vpředu: 100/80-16 palců
◉ Pneumatika vzadu: 120/80-16 palců
◉ Inteligentní klíč Honda Smart Key, USB nabíječka