HONDA ADV350. Dobře maskovaná šelma

MOTO


Půjčil jsem si nadupaný skútr od Hondy a vyzkoušel ho v ostrém pražském provozu. Nepodroboval jsem ho žádnému složitému testu, prostě jsem chtěl vyzkoušet, co si na něm můžu dovolit.


TEXT: JIŘÍ ROTH | FOTO: JIŘÍ ROTH & HONDA| DATUM: 5.7.2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

O UŽITEČNOSTI a všestrannosti skútrů nelze pochybovat. Do města je to ideální dopravní prostředek. Nemusíte řadit, všude se propletete, nemusíte na sebe navlíkat motorkářský hadry a neřešíte parkování. To platí u skútrů obecně.  

Testovaný skútr byl Honda ADV350, který měl najeto přesně jeden kilometr a tři sta metrů. Měl mít ještě kufr za zadním sedadlem, ale nestihli ho namontovat, tak jsem se musel spokojit s úložným prostorem pod sedadlem, kam se běžně vejdou dvě přilby. Jelikož jsem ale jezdil sám, složil jsem do něj všechno, co jsem potřeboval někam přepravit. Mobilní studio pro nahrávání podcastů, sazenice malin na chalupu nebo víkendový nákup. 

To nejzřetelnější u této Hondy je její motor, který se na první pohled nezdá, že by mohl mít silný výkon. Jeho sílu ale poznáte hned při mrštném rozjezdu. Nejvíce jsem však ocenil jeho komfortní rychlost, která je někde kolem devadesátky. Při této rychlosti jsem se na něm cítil nejlépe.

Ocenil jsem také polohovatelné plexi, které chrání jezdce a rozráží vítr a dešťové kapky, kterých jsem si užil, až mi to nebylo milo.  

Tím, že jsem měl pod zadkem nový stroj, tak jsem se první dny držel trochu zpátky. Zbytečně jsem ho nehonil, zatáčky jsem projížděl v klidu, raději jsem před nájezdem zpomalil. O víkendu, kdy se udělalo hezky, mi to ale nedalo, a provětral jsem ho jak ve městě, tak mimo něj. Výhodou těchto silnějších skútrů je, že s ním můžete jezdit i delší trasy, aniž jste pomalejší než ostatní.  

Při osmi tisících otáčkách se rychlost blížila sto padesáti (mimo město, samozřejmě), dál do červeného mě to nepustilo. Sto třicet je tedy rychlost, kterou dáte s prstem v nose, a přestože má tento skútr menší kola, je i při této rychlosti naprosto komfortní. Když jsem vyjel za město, trochu jsem mu popustil uzdu. V zatáčkách byl úplně skvělý – seděl jako přibitý a svým chováním mě ujišťoval, že se mi v jeho sedle nemůže nic stát. Já mu věřil a nezklamal jsem se.  


Podobný článek


Kdyby chtěli začínající motorkáři sedlat tenhle model ve městě, neudělají chybu. S touhle Hondičkou se nemusí ničeho bát. Kdyby se cítili ze začátku nejistě, ona jim pomůže. 

Honda ADV350

Od 154 900 Kč

Disponuje odolným podvozkem tvořeným rámem z ocelových trubek, 37mm inverzní vidlicí a zadními tlumiči s oddělenou nádržkou. Motor o objemu 330 cm3 produkuje zdravých 21,5 kW a 31,5 Nm, přičemž o přilnavost zadního kola se stará systém HSTC. Plexi štít je výškově nastavitelný, pod sedlem je dostatek místa pro dvě integrální přilby a ve schránce se nachází nabíjecí konektor USB-C. 

LCD přístrojový panel je vybaven integrovaným systémem hlasového ovládání Klíčem Smart Key lze přímo z kapsy jezdce ovládat tlačítko zapalování a zámek sedla. Oba tyto prvky se automaticky zamknou poté, co jezdec od stroje odejde. Pomocí tohoto klíče lze také ovládat volitelný padesátilitrový Smart vrchní kufr; pokud je klíč Smart Key v dosahu stroje, je kufr odemknutý. Pomocí funkce „odpovědi“ lze aktivovat ukazatele směru, což usnadní nalezení stroje. 

TECHNICKÉ PARAMETRY

◉ Motor: kapalinou chlazený čtyřtaktní čtyřventilový jednoválec s rozvodem SOHC; splňující normu Euro 5 
◉ Zdvihový objem: 330 cm3
◉ Maximální výkon: 21,5 kW při 7 500 ot./min. 
◉ Max. točivý moment: 31,5 Nm při 5 250 ot./min. 
◉ Objem palivové nádrže: 11,7 l 
◉ Spotřeba paliva: 3,4 l/100 km
◉ Spojka: automatická odstředivá suchá 
◉ Převodovka: CVT
◉ Stálý převod: klínový řemen 
◉ Rozměry (d x š x v): 2200 mm x 895 mm x 1295 mm 
◉ Rozvor kol: 1520 mm
◉ Výška sedla: 795 mm 
◉ Světlá výška: 145 mm
◉ Pohotovostní hmotnost: 186 kg 
◉ Přední kolo: patnáctipalcové šestipaprskové z lehké slitiny 
◉ Zadní kolo: čtrnáctipalcové šestipaprskové z lehké slitiny
◉ Pneu vpředu: 120/70-15MC 56P 
◉ Pneu vzadu: 140/70-14MC 62P
◉ Brzdy: dvoukanálový systém ABS; vpředu jeden dvoupístový třmen Nissin a jeden 256mm kotouč; vzadu jeden jednopístový třmen Nissin a jeden 240mm kotouč