Rodinná dovolená v salónním coupé

VLAKY


Začátek cesty. Pořád jsme přemýšleli, kam a jak pojedeme na dovolenou. V půlce dubna jsme náhodou narazili na informaci, že je možné koupit jízdenky vlakem po celé Evropě za polovinu. Interrail slavil 60 let. A protože nabídka končila o půlnoci stejného dne, bylo to rozhodnutí rychlé.


TEXT&FOTO: MARTIN BUCHTA | DATUM: 16.7.2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

KDYŽ jsme se v 7 hodin večer rozhodli, že to koupíme, zjistili jsme, že mají nefunkční servery. Přesto jsme to ale nevzdali. Naštěstí kvůli nefunkčním serverům posunuli ukončení akce na pátou hodinu ranní následujícího dne, a tak jsme si dali budík na třetí ranní, a hurá, rezervace se nakonec podařila.

Proč vlakem?

Důvodů je více. Cena benzínu je samozřejmě jeden z hlavních důvodů, ale cestování vlakem může být i relax a zábava. Nemusíme řídit, můžeme relaxovat, hrát si s dětmi, jít se najíst do jídelního vozu, nebo si prostě otevřít víno, dětem pustit pohádku a vypnout. Děti to milují, to už máme vyzkoušeno.


Související články


Náš plán cesty

Na cestě budeme dva týdny. Během toho máme tento plán:

Praha ►Paříž ►Azurové pobřeží ►Janov ►Toskánsko ►Pisa ►Řím ►Vídeň ►Praha

Nádraží Roma Termini

Jako výchozí místo pro hledání vlaků je stránka Interrail. Tam se dozvíte o cestování v jednotlivých zemích, o výhodách pasu (slevové akce), o všech vysokorychlostních vlacích v Evropě.

Interrail má i aplikaci pro mobilní telefony, kterou velice doporučuji.

Velmi rychle jsme si osvojili názvy státních železničních společností v jednotlivých zemích – SNCF ve Francii, RENFE ve Španělsku, Trenitalia v Itálii. Ke každé společnosti si lze stáhnout aplikaci do mobilu.

Nádraží v Granadě

Do Španělska bohužel NE

Španělsko dominovalo našemu rozhodování asi dva týdny. Byli jsme nadšeni představou, že dojedeme až skoro na konec světa, na břeh Atlantického oceánu – do Cádizu, uvidíme proslulou Gibraltarskou skálu, navštívíme Alhambru v Granadě.

Když jsme ale přikročili k finálnímu kroku a začali řešit rezervace vlaků přišlo kruté vystřízlivění.

Rezervace španělských rychlovlaků není možné dělat ze zahraničí. Je nutné přijít na jedno z vybraných nádraží, a tam si lístky koupit. Všechna jsou ve Španělsku. Jak se tedy dostat rychlovlakem do Španělska, když není možné koupit místenku mimo Španělsko a bez místenky není možné do rychlovlaku nastoupit? Nakonec jsme to vzdali a Španělsko tento rok vynecháváme

Na jednom blogu jsem našel výstižné motto: Největším nepřítelem RENFE je RENFE.

Nevadí, i tak se moc na cestu těšíme. Už se nemůžeme dočkat. Vyrážíme 16.7. Naše dobrodružství s Vámi budeme sdílet. 

Tak brzy zase na shledanou a vlakům a dobrodružství zdar.