Rodinná dovolená v salónním coupé. Cesta do Janova

VLAKY


Čtyři dny na Azurovém pobřeží uplynulo jako voda v místním moři. Je čas posunout se dále. Dnešní cíl, Itálie – Genova (Janov). 


TEXT&FOTO: MARTIN BUCHTA | DATUM: 1.8.2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

Cesta vlakem je jednoduchá, pořád podél pobřeží, moře stále napravo. Na hranicích ve Ventimiglii změníte vlak a za 4 hodiny jste na místě. Pobřeží je po celou cestu hodně skalnaté, písečné pláže jsou snad jenom kolem Savony, a to je již nedaleko od cíle.

FOTO: Kabelleger / David Gubler

Cesta vlakem je jednoduchá, pořád podél pobřeží, moře stále napravo. Na hranicích ve Ventimiglii změníte vlak a za 4 hodiny jste na místě. Pobřeží je po celou cestu hodně skalnaté, písečné pláže jsou snad jenom kolem Savony, a to je již nedaleko od cíle.

Janov si buď zamilujete, nebo chcete co nejdříve vypadnout.

Acquario di Genova


Největší akvárium v Evropě, symbolicky umístěné v lodi uprostřed přístavu. Uvnitř vás nadchnou lachtani, tučňáci, murény, delfíni, rejnoci a bezpočet dalších podvodních tvorů z celé planety. Dostanete-li z té dlouhé procházky hlad, sedněte si do restaurace přímo vedle delfíního bazénu.

Galata Museo del Mare


Doporučuji navštívit toto muzeum. Stylově se nachází v obrovské budově, ve které se v dobách největší slávy města stavěly válečné lodě – galéry. Jedna taková je v prvním patře i zaparkovaná. Galéry byly poháněny vesly a svaly otroků a dominovaly středozemnímu moři téměř dva tisíce let.

Muzeum má také sbírky věnované místnímu rodákovi Kryštofu Kolombovi, kterému zde nevěřili a nepůjčili žádné lodě, a tak i proto objevil Ameriku pro španělskou korunu. V dalších patrech a místnostech se dozvíte zajímavé věci o vývoji plachetnic, nebo italských emigrantech do Spojených států na konci 19. století.

Zlatým hřebem prohlídky muzea je návštěva ponorky, kotvící v přístavu přímo před muzeem. Uděláte si skvělou představu, kolik (málo) místa měli námořníci, jež museli svou službu plnit právě v nich.

Skvělé je, že obě muzea jsou od sebe, co by kamenem dohodil, takže není potřeba vymýšlet složitou logistiku. Janov byl námořní velmoc a vše důležité, co chce turista vidět, stále najde blízko u přístavu nebo kousek od něj.