Lázně Baden


Oáza zdraví a relaxace uprostřed vinic


TEXT: KRISTÝNA NEŠPOROVÁ | DATUM: 18.05.2023 | 2 MINUTY ČTENÍ

Že zaniklé lázně nejde obnovit? Omyl!

Přestože zdejší horké sirné prameny využívali již Římané v 1. století před Kristem, světoznámé se lázně staly teprve až ve 20. století. Po vrcholu rozkvětu však opět následoval úpadek a po několika ztrátových letech bylo v roce 2012 uzavřeno poslední lázeňské zařízení. Naštěstí se však město ke svému pokladu vrátilo, aby ještě předčilo svou původní slávu.

Zdravá soutěživost

V roce 2021 byla otevřena tři nová lázeňská zařízení. Lázně Heisse Brunnen Baden a Heisse Brunnen Ennetbaden jsou veřejné a vstup je zdarma. Oba komplexy leží naproti sobě přes řeku Limmat. Přesněji řečeno, Heisse Brunnen Baden leží přímo v městečku Baden, které je domovem 19 400 obyvatel a Heisse Brunnen Ennetbaden v přilehlé vesnici Ennetbaden na východním břehu řeky Limmat s 3 600 obyvateli.

Obě lázeňské oblasti jsou motivovány zdravou soutěživostí. Baden má větší veřejné lázně s barvitějším nočním životem a Ennetbaden zase nabízí krásnější prostředí a lázeňskou promenádu vinoucí se kolem řeky.



Třetí lázně se nachází ve futuristickém komplexu Fortyseven od známého švýcarského architekta Mario Botta. Bazény tam v noci svítí a ve dne jsou zahaleny hřejivým mlžným oparem. Termální voda s nejvyšším obsahem minerálů ve Švýcarsku vyvěrá z hlubin o teplotě 47 °C. K vybavení patří také prostor pro audiovizuální zážitky „Kosmos“ se zvukovým designem Borise Blanka ze švýcarské elektronické hudební skupiny Yello, která se zaměřuje na duševní relaxaci.

Lázně Baden získaly v roce 2019 ocenění „Nejlepší luxusní minerální pramenité lázně v Evropě“.

Co lázeňské městečko Baden nabízí?

Léčivé prameny

Termální voda využívaná v lázních Baden je stará více než 18 000 let a pochází z hloubky přes 1 000 metrů pod zemí. Léčivá voda v pramenech má běžně okolo 37 stupňů Celsia i víc a obsahuje cenné minerály. Zrelaxujete tu tělo i mysl.

Služby lázeňských domů

Lázeňské domy nabízí mnohem víc než jen termální lázně. Můžete si třeba zajít do sauny, nechat uvolnit své tělo v rukou zkušeného maséra nebo jej vyživit tělovým zábalem. Místní luxusní specialitou je ošetření „Kerstin Florian Caviar Facial“, které využívá čistý kaviárový extrakt k omlazení a hydrataci pokožky.

Kdyby toho odpočinku bylo už přece jen dost, můžete se zajít protáhnout do nonstop posilovny.

Další aktivity a atrakce

Lázně však nejsou jedinou atrakcí městečka Baden. K prozkoumání vybízí křivolaké historické uličky i stezka podél řeky. Zatímco horké prameny lákají k odpočinku, chladné vody řeky Limmat zase nabízí adrenalinové dobrodružství v podobě kajakingu nebo surfování.

Ráj pro milovníky gastronomie

Jste-li labužníci, budete si mít z čeho vybírat. Město je domovem řady vynikajících restaurací zaměřujících se na tradiční švýcarskou i mezinárodní kuchyni.

Pokud jste fanouškem vína, jistě vás potěší, že lázně Baden jsou obklopeny vinicemi a vyrábí se tu výborné víno, jemuž vévodí místní Rulandské modré.


Funkční oblečení z merina

Funkční oblečení z merina


Kde se dobře najíst a co zkusit?

◉ Bärenfels (Baden) je restaurace známá svou tradiční švýcarskou kuchyní, zejména sýrovým fondue a raclette.

◉ Brasserie am Eck (Baden) nabízí směs švýcarské a francouzské kuchyně, včetně šneků a hovězího tataráku. Mají také rozsáhlý vinný lístek.

◉ Café am Fluss (Ennetbaden) se nachází u řeky Limmat a můžete si tu dát třeba slaný koláč quiche z křehkého těsta.

Moderní tvář lázeňství spojená s historií a kulturou dělá z Badenu vyhledávané a oblíbené lázeňské město.  Pokud ve vás ponoření do našeho článku vzbudilo touhu ponořit se i do místních léčivých pramenů, přejeme vám šťastnou cestu a nezapomenutelný lázeňský zážitek!