Středomořská strava. Jídelníček pro dlouhověkost

LIFESTYLE>RECEPTY


Španělsko je hned po Japonsku zemí s nejvyšší průměrnou délkou života. Najdete zde přes 17 tisíc lidí, kteří překročili hranici 100 let!  Jejich recept na dlouhověkost je kvalitní strava, málo stresu a radost ze života.


TEXT: EVA DOSTÁLOVÁ  | FOTO: EVA DOSTÁLOVÁ | DATUM: 21.11.2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

Kvalitní potraviny 

Mezi zóny dlouhověkosti patří i další místa ve Středomoří, např. řecký ostrov Ikaria nebo italský ostrov Sardinie. Obyvatelé Středomoří dbají na skladbu, čerstvost a lokálnost potravin. Vaří ze sezónních potravin, do jídelníčku pravidelně zařazují čerstvé ovoce a zeleninu. Lehce tepelně upravená zelenina je součástí všech jídel. Základem sladkostí jsou med a ořechy. 

Jako bílkovinná složka převažují čerstvé ryby, libové maso a luštěniny.

Středomořská pyramida ukazuje skladbu jídelníčku a zahrnuje i společné stravování a pohyb, Infografika: lukasvrana.cz

Tekuté zlato 

Tím je extra panenský olivový olej. Díky velkému množství nenasycených mastných kyselin a antioxidantů snižuje riziko srdečních chorob, neurodegenerativních onemocnění, podporuje trávení a přináší spoustu dalších benefitů. Olivový olej má v tamní kuchyni velké využití. Používá se místo másla na pečivo, k zakápnutí již hotových jídel, k nakládání zeleniny nebo jako zálivka salátu.

Úrovně kvality olivového oleje

základní přehled

◉ Extra panenský EVOO   

nejvyšší kvalita. Je to přírodní olivový olej, lisovaný za studena, který má volnou kyselost, vyjádřenou jako volná kyselina olejová, nejvýše 0,8 gramů na 100 g.

◉ Panenský VOO

VOO se získává stejným procesem jako EVOO. Jedná se však o olej nižší kvality, s volnou kyselostí maximálně 2,0 g na 100 g.

◉ Rafinovaný ROO     

Proces rafinace zbavuje olej většiny přírodních antioxidantů nacházejících se v nerafinovaných olejích a může produkovat trans-tuky. Má volnou kyselost ne více než 0,3 g na 100 g.

Olej z výlisků (pokrutin) Olive-pomance oil                                                                                                     

Získává se z již vylisovaných oliv pomocí rozpouštědel a dalších úprav. Rozlišujeme surový a rafinovaný, který se často míchá s panenskými olivovými oleji. Směs se nazývá rafinovaný olivový olej z pokrutin. Jeho stupeň kyselosti může být až 1 %.


Ochutnejte Cuore di Spalla


Tyto extra panenské olivové oleje jsou velmi oblíbené ve Španělsku

★ Vergilia Jaén 100% Picual / Sierra Mágina – Premium Reserve

jeden z nejlepších EVOO na světě

★ Hojiblanca 

Aceite de Oliva Virgen Extra

★ COOSUR 

Aceite de Oliva Virgen Extra

★ Hacienda Ortigosa 

Aceite de Oliva Virgen Extra

Červené víno jako lék

Červené víno se pije již po staletí. Kvalitní červené víno v přiměřeném množství může přispět našemu zdraví. Působí jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním, je silným antioxidantem, má protirakovinné účinky, podporuje trávení. 

Už jen samotný pohled na svahy vinic, které se ladně vlní krajinou nás přiměje na chvíli zastavit a vychutnat si kouzlo přítomného okamžiku.

Láska a úcta

Není to ale jen o jídle jako takovém. Lidé ve Středomoří si jídlo náležitě vychutnávají, najdou si na něj čas a klid. Chovají úctu nejen k surovinám, ale také k sobě samým. Jídlo je společenskou událostí, kdy je konzumované s láskou a s lidmi, které mají rádi.