Funkční oblečení z merina

VYBAVENÍ NA CESTY


Merino vlna je ten nejlepší a nejjemnější druh vlny, který ve světě existuje. Za horkých dní skvěle dýchá, v mrazech perfektně izoluje. Nekouše, je odolná, reguluje teplotu, skvěle odvádí vlhkost, nehoří, nesmrdí, a to je jen výčet pár jejích unikátních vlastností. Vysvětlíme vám výhody i nevýhody merina a poradíme na které vrstvy outdoorového oblečení je tento 100% přírodní materiál nejvhodnější.


TEXT: HUDY x VROOMAGAZINE

MERINO VLNA

JDE o velmi jemnou vlnu plemene ovce zvaného merino, které původně žilo v severní Africe na území dnešního Maroka, odkud se ve středověku dostalo do Španělska. Tam se stal chov merino ovcí státním monopolem a jejich vývoz byl do roku 1800 zakázán. Od konce 19. století je však hlavním producentem Austrálie, Čína a Nový Zéland

Ovce si musí poradit s vysokými teplotními rozdíly. Žijí v místech, kde v zimě teplota klesne hluboko pod bod mrazu a v létě je naopak vedro.  K tomu jim pomáhá jejich jemné rouno, které v horku dýchá, zatímco v mrazech dobře izoluje.

JAK SE LIŠÍ MERINO OD BĚŽNÉ VLNY?

Merino vlna má obecně průměr menší než 24 mikronů (μm). Mezi základní typy merino patří:

◉ 23 μm – 24,5 μm – silné merino

◉ 21 μm až 22,9 μm – střední merino

◉ 8,6 μm až 20,9 μm – jemné merino

◉ 15 μm až 18,5 μm – superjemné merino

◉ 11,5 μm až 15 μm – ultrajemné merino

Vlákna merino vlny nekoušou, jelikož se snadno ohýbají proti pokožce a tím nezpůsobují svědění.

UNIKÁTNÍ VLASTNOSTI MERINO VLNY

neškrábe ani nekouše

◉ chytře reguluje teplotu

◉ antibakteriální vlastnosti (díky lanolinu nedochází k rychlému množení bakterií)

◉ odolnost vůči ohni (vlákno se netaví a je samozhášecí)

◉ chrání před UVA a UVB zářením

◉ 100% obnovitelný přírodní zdroj, dá se kompostovat

◉ nemačká se v batohu, nemusí se žehlit po vyprání

VÝHODY MERINO VLNY

★ nadmíru pohodlná a příjemná na dotek

★ vhodná pro chladnější počasí a mírnější aktivity

★ je odolná a pružná

zabraňuje vzniku zápachu - tím, že působí antbakteriálně = nemnoží se v ní bakterie → nevzniká zápach

★ chopnost absorbovat vlhkost až do 35 % vlastní hmotnosti, aniž bychom cítili chlad, dobře odpařuje

Merino vlákno může pocházet z různých plemen ovcí merino. Mezi nejoblíbenější z nich patří Peppin, Boroola, Saxon a Delaine. Saxon merino má nejjemnější a nejdražší vlněná vlákna.

NEVÝHODY MERINO VLNY

nižší životnost a odolnost vlákna oproti syntetice – proto vznik kombinace merino + tencel (vlákna z regenerované celulózy)

schne déle než syntetika

nehodí se na všechno – při náročnějších aktivitách, kdy se člověk hodně potí, může pak v klidové fázi prochladnout – řešení = mít náhradní

vyšší pořizovací cena

JAK SPRÁVNĚ VYBRAT OBLEČENÍ Z MERINA

1. VRSTVA

Funkční spodní prádlo, trika, tílka

To, co máme přímo na těle musí být to nejpohodlnější a musí to dobře odvádět pot pryč od těla, a tím jej zachovat co nejdéle v suchu. První vrstva z merina je tedy perfektní volba. Hodí se na každý druh sportu, turistiku, ale i na běžné denní nošení. Všimněte si gramáže materiálu. Na léto zvolte spíš gramáž do 150 g/m2. V zimě vás samozřejmě více zahřeje silnější vrstva – 200 g/m2.

Firma Hudy na svých stránkách nabízí oblečení ze 100% merino vlny hned od tří předních výrobců. A to je dobře, protože tak máme na výběr z toho nejlepšího. Posuďte sami.

Na Novém Zélandu mají s merino ovcemi mnoho zkušeností a tak není divu, že odtud pochází i jedna z nejlepších merino značek. Jeremy Moon ji v roce 1995 založil na základě filozofie udržitelnosti s využitím přírodních vláken, environmentální a sociální etiky a dobrých životních podmínek zvířat.

Značku icebreaker si oblíbil i bývalý mistr světa v jachtingu Sir Peter Blake, který ve funkčním oblečení icebreaker vytvořil nový světový rekord v jachtařském závodu kolem světa, po kterém řekl:

"Oblečení icebreaker v každém ohledu předčí vše, co jsem kdy nosil. Měl jsem ho na sobě 43 dnů a nocí v kuse a vůbec nesvědilo ani nezapáchalo,“

Aclima hraje vedoucí roli v norském textilním průmyslu od roku 1939. Aby své zákazníky udržela v teple a suchu, skvěle využívá zkušenosti a znalosti vycházející ze severského klimatu, získávané po generace. Vysoká kvalita spodního prádla od Aclima byla vždy velmi uznávána. Spodní prádlo Aclima mají i vojáci norské armády.

Od svého založení v roce 1853 v norském městě Ålesund je Devold považován za jednoho z leaderů výroby vlněného funkčního oblečení.  Primárním parametrem je odolnost a funkčnost v drsném klimatu norského prostředí. Firma si hlídá celý výrobní proces od stříhání ovcí přes předení příze až po tkaní a šití finálního výrobku.

Kvalitu oblečení Devold prověřili i slavní polárníci:

Fridtjof Nansen (10.10. 1861 - 13.5. 1930)

◉ v čele výpravy, která poprvé přešla Grónsko z východu na západ (1888)

Na expedici „Fram“ v 90. letech 18. století přežili Nansen a jeho muži tři dramatické roky driftováním na ledové kře v Severním ledovém oceánu.

Roald Engelbregt Gravning Amundsen (16.7. 1872 - asi 18.6. 1928)

◉ jako první proplul Severozápadní cestou kolem Severní Ameriky (1903-1906)

◉ jako první dosáhl jižního pólu (1911)

V roce 1925 Amundsen zdolal severní pól spolu s Lincolnem Ellsworthem, kdy pól přeletěli ve vzducholodi „Norge I“, a sice na trase Špicberky – Aljaška.

„Rád bych Vám vyjádřil své vřelé díky za perfektní servis a podporu, kterou jste mně poskytli během mé expedice. Vaše produkty hodnotím jako ty nejkvalitnější, co jsem kdy měl.“
Lincoln Ellsworth v dopise zaslaném O.A. Devold Sonner A/S

2. VRSTVA

Svetry, mikiny, bundy

Druhá vrstva je termoizolační. Musí nám tedy udržet tělesné teplo a dále transportovat vlhkost na povrch. Oblečení z merino vlny je opět jedno z nejideálnějších, protože si dokáže udržet izolační schopnosti i po zvlhnutí. Gramáž je většinou vyšší než 200 g/m2

Všechny tři výrobci nabízejí prvotřídní výrobky i v této kategorii                                 

3. VRSTVA

Bundy

Třetí vrstva je ochranná. Musí nás chránit před větrem a deštěm, udržet nás v teple, ale přitom být stále schopna odvádět pot a přebytečné teplo. Jako vnitřní tepelná izolační vložka bund se používají různé materiály, ale merino vlna oproti syntetickým materiálům poskytuje více tepelného komfortu a na rozdíl od péřových výplní není tak náchylná na vodu, dá se lépe prát a je hypoalergenní.

Firma i cebreaker  má vlastní zónovou izolaci MerinoLoft ™ ze 100% merino vlny. Nabízí skvělý poměr váhy a tepelného komfortu. Přední díl má 100 g/m2 izolace, záda 70 g/m2. Zónová izolace nabízí optimální rovnováhu mezi tepelným komfortem a prodyšností. Podšívka z merina pomáhá regulovat tělesnou teplotu za každého počasí.

Prohlédněte si také bundy pro střední vrstvu od firmy DEVOLD s gramáží až 470 g/m2 100% merino vlny.