TOP 5 nejluxusnějších jachet světa


Celý svět mluví o krizi, ale rostoucí poptávku po luxusních jachtách to neovlivnilo ani v nejmenším. Existuje asi jen 1 500 lidí, kteří si takový přepych mohou dovolit. Miliardáři jsou však nejen bohatí, ale také nároční, a tak společnosti, které luxusní jachty vyrábí, plní roztodivné vrtochy svých zákazníků. Stavba jedné jachty na míru trvá zhruba tři roky a přijde i na několik miliard dolarů.


TEXT: KRISTÝNA NEŠPOROVÁ | DATUM: 14.1.2022 | 1 MINUTA ČTENÍ

Baia 100 History Supreme

cena: 4.85 miliard $
vlastník: anonymní malajský podnikatel
rychlost: 40 uzlů

Jachta je vyrobena ze 100 000 kilogramů zlata, ze kterého jsou základy, paluba nebo třeba i kotva. V ložnici jsou stěny dekorovány úlomky meteoritů a na lodi najdete i sochu Tyranosaura rexe, vyrobenou z pravých kostí tohoto pravěkého predátora.

Eclipse – druhá nejdelší na světě

cena: 500 – 700 milionů $
vlastník: Roman Abramovič (ruský oligarcha)
rychlost: rychlost 25 uzlů

Eclipse je druhou největší soukromou jachtou na světě. Na této jachtě najdete kromě očekávaného vybavení jako je bazén taky kino, dva heliporty, taneční sál nebo hernu pro děti. Zní to jako zábava na vlnách, ale myslelo se i na bezpečnost. Ložnice je jako obrněný kryt a skla jsou samozřejmě neprůstřelná. Asi věděl proč.

Azzam – nejdelší na světě

cena: 600 milionů $
vlastník: šejk Chalífa bin Zájid Ál Nahján (Bývalý prezident Spojených arabských emirátů)
rychlost: rychlost 32 uzlů

Stejně jako předchozí Eclipse, disponuje i Azzam kinem, bazény a dvěma heliporty. Pancéřová kabina samozřejmě také nemůže chybět. Navíc je plavidlo vybaveno i systémem protiraketové obrany. Prostorná hlavní kabina je úctyhodných 29 metrů dlouhá a 18 metrů široká.

A+ (původně Topaz)

cena: 527 milionů $
vlastník: šejk Mansour bin Zayed Al Nahyan (místopředseda vlády Spojených arabských emirátů)
rychlost: 25,5 uzlů

Tato osmipatrová jachta nabízí „standardní“ vybavení luxusních jachet v podobě bazénů, kinosálu, posilovny, heliportů i garáží. Zajímavostí je, že si ji Leonardo DiCaprio pronajal na dovolenou s přáteli.

A

cena: 390 milionů $
vlastník: Andrey Melnichenko (zakladatel společností EuroChem – výrobce minerálních hnojiv a zemědělských produktů, a Suek – největší ruský dodavatel energetického uhlí. )
max. rychlost:  21 uzlů

Luxusní plavidlo nese jméno „A“, které značí nejen jeho třídu, ale také jména jeho majitelů Andreye a Alexandry Melnichenkových. Ruští oligarchové si potrpí na honosné detaily, kterými se na „A“ nešetřilo. Jen rukojeť v koupelně má cenu asi 40 tisíc dolarů. I zde se myslí na bezpečnost, a tak je vstup do ložnice chráněn snímačem otisků prstů.