13 nejkrásnějších nádraží v Evropě

No.2 Zürich Hauptbahnhof

SERIÁL


Curyšské hlavní nádraží je jedno z nejkrásnějších a také nejefektivnějších evropských nádraží. Tento skvost leží v srdci největšího švýcarského města na břehu řeky Limmat.


TEXT: KRISTÝNA NEŠPOROVÁ | DATUM: 05.03.2023 | 1 MINUTA ČTENÍ

NÁDRAŽÍ mají své kouzlo, objevují se v pohádkách, ve filmech i na slavných obrazech. Přitahují pozornost svým prostorem, architekturou i jedinečnou atmosférou. Jsou místem setkání i loučení. Vybrali jsme 13 nádraží, která rozhodně stojí za vystoupení z vlaku.

No.2 

Zürich Hauptbahnhof

Tři v jednom – historická nádražní hala, moderní podzemní nádraží a nákupní centrum jako třešnička na dortu

Milovníci historie ocení původní nadzemní neoklasickou nádražní halu, avšak zkrátka nezůstanou ani příznivci moderny. Pod nástupišti se totiž nachází nové podzemní nádraží navržené architekty společnosti Dürig AG. Mezi nadzemní stanici a moderní podzemní nádraží je vloženo nákupní centrum ShopVille-Curych se vším, co si jen dokážete představit. Tyto tři části jsou tematicky striktně oddělené a neperou se tedy o pozornost.


European Railway Station Index udělil v roce 2022 nádraží Zürich HB 1. místo v indexu nejpřívětivějších železničních stanic.



Top zajímavosti o Zürich Hauptbahnhof

◉ Původní nadzemní budova hlavního nádraží byla navržena architektem Gustavem Albertem Wegmannem. Pro veřejnost bylo nádraží oficiálně otevřeno v roce 1847.

◉ Nádraží bylo několikrát rozšiřováno tak, aby vyhovělo zvyšujícím se dopravním nárokům. Dnes je jeho kolejiště 4 km dlouhé a jeho délka kolejí činí kolem 100 km.

2 915 vlaků tu projede za 1 den – je to jedno z nejvíce frekventovaných nádraží na světě. Denně využije nádraží mezi 300 000 až 500 000 cestujících. Do roku 2030 je v plánu tato úctyhodná čísla ještě o 45 % navýšit.

◉ Z nádraží jezdí vlaky do Německa, Itálie, Francie, Rakouska, ale i na vzdálenější místa, jako třeba Česká republika, Maďarsko a dokonce až na Balkán.

◉ Po odstranění několika menších pavilonů na konci 80. let minulého století je nádražní hala 131 m dlouhá, 43 m široká a 26 m vysoká. Vytváří tak zároveň největší kryté veřejné prostranství ve Švýcarsku. 

FOTO: OSCAR EKHOLM GRAHN

Nádražní halu si lze pronajmout na různé akce a vybavit ji provizorními stavbami, a to až na 225 dní v roce. Konají se tu obchodní, kulturní i sportovní akce. 

30. srpna 2023 tam startují nejlepší ženy světa ve skoku o tyči v rámci Diamond League.

Vánoční trh Zürcher Christkindlimark je se 140 stánky jedním z největších krytých vánočních trhů v Evropě. Součástí je i deset metrů vysoký vánoční stromek zdobený tisíci krystaly Swarovski.

Curyšská opera na nádraží hrála během probíhajícího provozu La traviatu od Giuseppe Verdiho.

◉ V hale jsou trvale vystaveny některá díla současného umění. Například tu na ocelových lanech ze střechy visí jedenáct metrů vysoká a 1,2 tuny vážící socha „Nana“ – L'ange protecteur (Anděl strážný) od Niki de Saint Phalle.



Co cestující milují na Zürich Hauptbahnhof?

◉ čistotu
◉ efektivitu
◉ přesnost příjezdů a odjezdů
◉ nápomocný personál
◉ možnost zkrátit si čekání v nákupním centru s restauracemi a obchody

Co vás čeká příště?

Po ochutnávkovém prvním dílu seriálu o nejkrásnějších nádražích Evropy, ve kterém jsme si představili obdivuhodné londýnské nádraží St Pancras, jsme dnes zavítali do švýcarského Curychu.

V příštím týdnu nás čeká neméně zajímavé hlavní nádraží v německém Lipsku. 

Která další nádraží vám představíme?

1.   St. Pancras, Londýn, Velká Británie

2.   Hlavní nádraží v Curychu, Švýcarsko

3.   Hlavní nádraží v Lipsku,  Německo

4.   Roma Termini, Řím, Itálie

5.   Hlavní nádraží v Mnichově, Německo

6.   Hlavní nádraží v Hamburku, Německo

7.   Hlavní nádražív Berlíně, Německo

8.   Hlavní nádraží v Miláně, Itálie

9.   Hlavní nádraží ve Frankfurtu, Německo

10. Hlavní nádraží v Antverpách, Belgie

11. Radnice a vlakové nádraží Delft, Nizozemsko

12. Nádraží Lisabon Rossio, Portugalsko

13. Vlakové nádraží São Bento, Porto, Portugalsko