Londýnské metro sníží hluk. Nová technologie sníží hluk i uvnitř vagónů


Podnik spravující londýnské metro tzv. The Tube (potrubí nebo roura) vyrazil do náročného boje s hlučností metra. Na velký hluk přichází od cestujících i od lidí žijících a pracujících v blízkosti roury stále více stížností.


TEXT: VROOMAGAZINE  | DATUM: 9. 1. 2023  | 1 MINUTA ČTENÍ

Ještě nedávno se TfL (Londýnský dopravní podnik Tramsport for London) pokoušel snížit hluk broušením kolejí. Bohužel se však ukázalo, že hluk se v průběhu let ještě zhoršil. Nejhlučnější linkou byla Northern line. Mezi další hlučné linky patřily linky Jubilee a Victoria.


💡 Hluk nám ničí sluch

Pražské Metro v některých částech dosahuje i 90 dB. To je hranice, kde pro nás začíná nebezpečná zóna hluku. Této hladině hluku bychom neměli být vystaveni déle jak 2 hodiny denně. Cokoliv nad 109 db (max 2 minuty) nám již začne sluch ohrožovat ihned.

Pro srovnání

Konverzací vyloudíme 60 dB

Továrna má průměrně 100 dB

V tanečním klubu musí uši vydržet přes 110 dB

Hudba doma nebo v autě může mít 84, ale i více jak 110 db

Proč bychom se měli vyhýbat hluku

Přílišný hluk nám může především nevratně poškodit sluch. Dlouholetý vědecký výzkum ale také potvrdil, že dlouhodobé vystavení hlučnému prostředí přispívá i k poruchám koncentrace, spánku a dokonce řeči. Hluk zvyšuje napětí, únavu a agresivitu. Oslabuje imunitu a podporuje kardiovaskulární onemocnění.


Nyní však může být jízda metrem mnohem tišší. Londýnské metro začalo testovat novou technologii upevnění kolejí ke snížení hluku v tunelech. 

V současné době se používají upevnění Pandrol Vanguard, která sice omezují přenos vibrací a hluku z kolejí do okolních budov, na druhou stranu zase ale zvyšují hluk uvnitř vagónů. Proto nyní TfL testuje upevnění kolejí Delkor mezi Baker Street a St John’s Wood na lince Jubilee.

Tento systém upevnění umí omezit hladinu hluku v obytných částech a současně sníží hluk ve vagónech. Po Jubilee line se budou nová upevnění testovat také na severní lince z Camden Town do Eustonu. V plánu na snížení hluku je i odstraňování nadbytečných kolejových spojů, udržování výhybek a přejezdů a snížení přetěžování trati.

Jak je to s hlukem v Praze

V Praze se DP snaží o podobná opatření především u tramvají. Jistě již většina z nás viděla projíždět dnes již legendární mazačku (Mazací tramvaj 5572). A určitě se jim hluk daří snižovat. Co se týče pražského metra, informací o boji s hlukem je málo. Staré soupravy byly nahrazené novými, ale uvnitř jedoucího vagónu je stále okolo 80 dB. To je pořád o 20 až 30 dB víc, než je vhodné pro normální rozhovor. V některých částech dosahuje metro i 90 dB. To je hranice, kde pro nás začíná nebezpečná zóna hluku.