V roce 2023 vypukne vlaková horečka! Renesance vlaků v Evropě


Cestování letadlem zdražuje a vlaky tak zažívají velký návrat na scénu. Je to mnohem dobrodružnější a taky ekologičtější varianta. Podívejte se na 5 nových evropských vlakových spojení, které by na vašem seznamu neměly chybět.


TEXT: KRISTÝNA NEŠPOROVÁ | DATUM: 10.1.2022 | 1 MINUTA ČTENÍ

Z Prahy do Curychu

Dopravce: České dráhy

Jízdné: od 49 euro

Čas: 14 hodin

Od prosince loňského roku se můžete vydat nočním vlakem z Prahy přes Frankfurt a Basilej až do Curychu. Můžete zvolit cenově dostupnou variantu lůžkového oddílu s šesti lůžky v jednom kupé i luxusní samostatné kupé s toaletou a sprchou.

Z Vídně do Paříže

Dopravce: ÖBB

Jízdné: od 30 euro

Čas: 14 hodin

Lůžkovým vlakem NightJet jezdí cestující na trase z Vídně do Mnichova se zastávkami v Salcburku a Mnichově oběma směry třikrát týdně. Letos nás čekají dokonce nové moderní vlakové soupravy vybavené kromě Wi-Fi i bezdrátovými nabíjecími stanicemi nebo třeba půjčovnou kol a lyží.


Mohlo by se vám líbit


Podle statistik vládní agentury Eurostat vypustí vlak na trase z Londýna do Paříže až čtrnáctkrát méně CO2 než letadlo.

Z Vídně přes Milán do Janova

Dopravce:  ÖBB

Jízdné: od 38,40 euro

Čas: 14,5 hodin

Vlakem NightJet se z Vídně dostanete i do Itálie. Milovníci módy a historie potom vystoupí v Miláně a ti, kdo si potrpí na přímořskou romantiku, mohou pokračovat do města La Spezia nebo Janova.

FOTO: MARTIN MILLER, MILÁN

Z Milána do Paříže

Dopravce: Trenitalia

Jízdné: od 29 euro

Čas: 7 hodin

Pokud už jste dojeli NightJetem z Vídně do Milána a máte chuť na další vlaková dobrodružství, nasedněte na vysokorychlostní vlak Frecciarossa. Vydejte se až do Paříže a užijte si vůně novoty a luxusu!

Z Berlína do Stockholmu

Dopravce: Snälltåget

Jízdné: od 50 euro

Čas: 17 hodin

Dříve jste se z Berlína dostali přímým vlakem do Malmö, dnes je trasa pozměněna a především prodloužena až do švédské metropole, která nabízí ideální kombinaci historie, kultury i zeleně.