Wild camping na Aljašce

KARAVANISTA


Na Aljašce jsou ke spaní na divoko poměrně otevření. Cestovat obytným autem po Aljašce má nejen tu výhodu, že vás v noci nesežere medvěd, ale můžete zastavit prakticky kdekoliv a mít ten nejluxusnější hotel na světě. Tady jsou moje tři tajné tipy, kam to zapíchnout mimo kempy.


TEXT&FOTO: ADÉLA SKŘIVÁNKOVÁ | DATUM: 13.9.2022 | 1 MINUTA ČTENÍ

V půjčovně vám poradí, ať respektujete cedule No camping a soukromé vlastnictví, což je stejně ve vašem zájmu, protože se nechcete nechat zastřelit. Jinak můžete spát nadivoko bez problémů. Aljaška naštěstí není příliš osídlená.

U jezera Portage Lake

Vydáte-li se na jih od města Anchorage, nesmíte minout ledovec Portage Glacier, kolem kterého se kromě hlavního Portage Lake utvořilo i spoustu malých jezírek. Právě u nich najdete ta nejhezčí místa ke kempování.

Na hlavní silnici Portage Glacier Road, kousek před tunelem do městečka Whittier, hledejte malé odbočky ke štěrkovým pláckům. Když budete mít štěstí, budete tam úplně sami a rušit vás bude jen občasné křiknutí ptáků a vlastní myšlenky. Romantika jako blázen!

FOTO: Mark Fickett | Memorial tunel | Whittier

Cestou do Denali parku

Vzhledem k tomu, že na sever Aljašky do Národního parku Denali vede jen jedna cesta, je to s hledáním tajných odboček složitější. I přesto se dají najít skrytá místa, odkud nebudete slyšet hlavní silnici. Nejvíce jich najdete před městem Talkeetna zhruba v půlce cesty z Anchorage do Denali.

Ideálně mrkněte na aplikaci iOvelander, kam cestovatelé zdarma zaznamenávají své tipy na osvědčené lokace. Myslete na karmu, a když sami objevíte nějaké super místo, tak ho tam prosím hoďte taky.


Související článek


V národním parku Denali

Nebudeme si nic nalhávat, zašít se s obrovskou bílou krabicí na kolech přímo v srdci národního parku, který žije z turismu, fakt není jednoduché. Pokud si ale i tady chcete užít trochu adrenalinu a soukromí mimo oficiální a předražené kempy, pár možností tu přece jen je.

Pár malých plácků tak akorát pro jeden RV najdete zhruba do dvou mil od hlavního návštěvnického centra směrem na sever. Hluboko do přírody zde však bohužel nezajedete, takže v noci možná tu a tam uslyšíte projíždějící auta. Však už vám ta civilizace v této divočině beztak trochu chyběla.

Nouzovka: Supermarket

Tip na závěr. Pokud jste fakt smolaři a nepodaří se vám ani v největším státě USA najít jediné pěkné místo na kempování v divočině, nouzovou variantou je parkoviště u supermarketu. Těch po Aljašce kromě větších měst naštěstí moc není, takže tuhle ostudnou možnost snad ani nevyužijete.