Rychlá pravidla pro obytné vozy v Česku


Plánujete první dovolenou v obytňáku a nejste si jistí, jaká pravidla a zvyklosti se u nás musí dodržovat? Následující článek vás seznámí se vším, co byste měli vědět.


TEXT: KRISTÝNA NEŠPOROVÁ | DATUM: 22.8.2022 | 1 MINUTA ČTENÍ

Řidičské oprávnění a poplatky na cestách

Zákon o provozu na pozemních komunikacích (část první, hlava II, díl 1, paragraf 3) říká, že pokud hmotnost nepřesáhne 3,5 tuny a do vozidla se kromě řidiče nevejde víc než 8 pasažérů, stačí vám řidičské oprávnění skupiny B. Do této skupiny spadá většina obytných vozů.

⚠️ Pozor ale na doložnost obytného vozu. Faktem je že většina obytek má doložnost okolo 500Kg což není moc. 


Podobný článek

Nejlevnější kempy v Evropě

Nejlevnější kempy v Evropě

Chystáte se na nízkonákladovou dovolenou a rádi byste navštívili nějaký levný kemp?


Na obytný vůz těžší než 3,5 tuny budete potřebovat řidičské oprávnění skupiny C nebo C1, a pokud počet míst přesahuje 8+1, musíte už mít řidičák na autobus, tedy D nebo D1.

Obytná vozidla nad 3,5 tuny podléhají zpoplatnění ve formě mýta.

FOTO: PETR HOLEČEK


Kde parkovat, strávit noc či vypustit odpad?


Na divoko

Legislativa České republiky neumožňuje kempování ve volné přírodě. Na to vám doporučíme například Balkán nebo Norsko. Pokud vás ale tento způsob kempování láká můžete v ČR využít například aplikaci BEZKEMPU.CZ, která združuje majitele pozemků s možností pronájmu k přespání. Případně si samy můžete domluvit s majitelem příslušného pozemku povolení přespat.

FOTO: PETR HOLEČEK

Budování stellplatzů je v České republice stále v plenkách, ale jejich počet roste společně s oblibou obytných a dodávek. Je to oficiální stání mimo kemp, kde můžete přenocovat, využít elektrické přípojky, vypustit odpad a doplnit zásoby vody. Pozor však na hmotnostní omezení do 3,5 tuny.


Mohlo by se hodit

Covid a vakcinace po Evropě

Covid a vakcinace po Evropě

Do kterých evropských zemí můžeme aktuálně cestovat bez očkování a o jakých dalších restrikcích bychom měli vědět?


Jelikož se různí, co je v ceně stání a co ne, mějte u sebe vždy nějaké mince do automatu. Někdy musíte zaplatit za 24 hodin, jindy je možné i kratší stání. Například Stellplatz Sněžník nabízí 5 hodin stání za 125 korun, přičemž vypuštění odpadu je v ceně. Za vodu a elektřinu si musíte připlatit.

FOTO:CAMPERGURU.COM | PARK´N´WINE | VELKÉ BÍLOVICE

Kemp

Milovníci kempingu a obytných vozů nejčastěji v Česku využívají zázemí kempů. Je jich na rozdíl od stellplatzů hodně a nabízí veškeré potřebné zázemí. Ceny v českých kempech se pohybují v poměrně širokém rozmezí. V průměru se však ceny pohybují okolo 150 Kč stání obytného vozu na den (je nutné připočítat další poplatky jako počet osob atd.).

FOTO: PETR HOLEČEK | KEMP NEBE A MAJITEL JAN ERBEN

Kemp nabízí možnost elektrické přípojky, možnost vypuštění odpadu i zázemí pro hygienu či volnočasové aktivity.

Parkoviště

Další možností jak dle současné legislativy přespat je obyčejné parkoviště. Zde je ale nutné neprojevovat známky kempování ( grilování u auta, roztažená markýza apod. ) Bohužel tento způsob nouzového kempování je aktuálně trnem v oku některých obcí a i přes rozporuplnou legislativu ho obce zakazují například pomocí dodatkových značek.

FOTO: ROMAN HLOCH

Závěrem ještě jedno neoficiální pravidlo. Při delším pobytu vždy zaparkujme tak aby náš vchod nebyl naproti vchodu jiného obytného vozu. Dopřejme tak sobě i ostatním vítané soukromí.