Caravaning na NZ. Všude krásně, na Zélandu krásněji

KARAVANISTA


Nový Zéland, země ragby, Maorů, vysokých vulkánů a panenské přírody. Je sice daleko, ale kdo tam byl, ten ví, že je to jedna z nejkrásnějších zemí světa. 


TEXT: LINDA NEJEZCHLEBOVÁ | DATUM: 6.8.2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

Aotearoa je tvořena dvěma velkými ostrovy – Severním a Jižním – množstvím menších ostrůvků. Za jejich objevení pro Evropany vděčíme nizozemci Abelu Tasmanovi, který poprvé spatřil Maory, původní polynéské obyvatelstvo.

Pestrost a rozlehlost krajiny a národních parků je ideální lákadlo pro cestování obytným vozem. Výhledy na zasněžené velehory a hluboká zelená údolí se nikdy neomrzí. Stejně nás nadchne maorská kultura, a navíc je to na obou ostrovech vždy nejvíce 128 km k Tichému oceánu. Časté a silné srážky činí ostrovy stále zelené a pláštěnky nedílnou součástí cestovatelské výbavy.

Rozloha NZ je téměř tři a půl krát větší než rozloha České republiky. Žije tam kolem pěti milionů lidí a devětkrát více ovcí.


Podobný článek

Caravaning na NZ. Všude krásně, na Zélandu krásněji

Caravaning na NZ. Všude krásně, na Zélandu krásněji

Nový Zéland, země ragby, Maorů, vysokých vulkánů a panenské přírody. Je sice daleko, ale kdo tam byl, ten ví, že je to jedna z nejkrásnějších zemí světa.


Novozélanďané velmi rádi cestují po své zemi. Mají rádi svobodu, volnost a sblížení s přírodou. Podporují udržitelnost a místní kulturu a podnikání.

Jak naplánovat cestu

FOTO: JEZERO TEKAPO

◉Čas

Nejméně se doporučují 3 týdny. Mimo hlavní turistickou sezónu, která je od prosince do února, je klidněji. Na Jižní polokouli jsou roční období převrácena.

◉Vědět kam jet a za kolik

Online info a offline mapy se 4,200 lokalitami od oficiálních průvodců Camping NZ App. Státní organizace pro ochranu přírody, DOC nabízí 250 bezpečných a k přírodě šetrných míst za 6 –10 NZD/noc (NZD = kolem 15,27 CZK). Pronájem malé obytné dodávky pro dva vyjde kolem 35 – 50 NZD/den, za větší obytný vůz pro čtyři můžeme klidně platit i přes 250 dolarů na den. Máme-li v plánu cestu i navzdory vyšším nákladům, je dobré si vše dostatečně (řádově několik měsíců předem!) rezervovat.

FOTO: TWIZEL

◉Půjčení karavanu 

Služby spojené s obytnými vozy jsou na vysoké úrovni, bohužel i té cenové. Existuje nepřeberné množství půjčoven vozů všeho typu, kvality i ceny.

Vše závisí na sezóně. Je dobré si vybrat vozy s certifikací NZS 5465 zaručující soběstačnost (voda, nádrže, toaleta, odpad).

Camplify nabízí půjčení vozů od majitelů, kteří momentálně mají volnou kapacitu a nebojí se o svůj motorový dům podělit.

camplify.co.nz

◉Řidičák

K zápůjčce vozu stačí platný český i mezinárodní řidičák a doklad totožnosti. Pokud je nám méně než 21 let s půjčením vozu mohou být problémy.

◉Kde parkovat

Nový Zéland je protkán sítí odpočívadel, kempů a míst pro přenocování. Cestování s domem na kolečkách má však svá jasně daná pravidla.

Přespávání na černo, kde se mi zachce, se tu netoleruje.


Další článek

5 nejžhavějších trendů v cestování 2022

5 nejžhavějších trendů v cestování 2022

Poslední dva roky bylo cestování složitější, proto mnozí lidé podnikali jen menší výlety v okolí domova. Nyní se vše pomalu vrací do normálního života.


Přenocování Freedom camping je možné na vyhrazených a určených místech rozlišených podle toho, zda v autě máte toaletu. Rozhodnete-li se pro přespání na divoko, riskujete pokutu 1,000 NZD nebo zabavení vozu.

Pro cestovatele a plánování až namístě jsou zřízena turistická centra i-SITE. S pozdravem „Kia ora“ vás uvítají a pomohou plánování, výlety, atrakcemi, vstupy a podobně.

◉Doklady

Ačkoli existuje tříměsíční bezvízový styk, vstup na Nový Zéland má svá specifika. Celník bude sledovat zdravotní stav, trestní bezúhonnost, platný cestovní pas i 3 měsíce po návratu domů, itinerář cesty = důkaz, že jste turista, letenku z Nového Zélandu, dostatek financí.


Zkuste vyslovit a pak zdolat 92 písmenný kopec na Severním ostrově Nového Zélandu.

40°20′46″ j. š., 176°32′25″ v. d.

„He haerenga haumaru“  Šťastnou cestu

 „Ka kite anō“  Na shledanou