7 tipů, jak ušetřit na cestě. Karavanem po Aljašce

KARAVANISTA


Mohla jsem se vydat do bližší země, než je Aljaška. A hlavně výrazně levnější. Silné volání divočiny mě však donutilo rozbít prasátko a s velmi omezeným rozpočtem vyrazit na tenhle konec světa. Tady jsou moje tipy, jak na Aljašce ušetřit, když zrovna nenarazíte na zlatou žílu.


TEXT: ADÉLA SKŘIVÁNKOVÁ | DATUM: 4.8.2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

◉1 

Nakrmte ji levně

Severní vítr je krutý a když se chystáte mít v kolech tisíc mil, tak je krutý i účet za benzín. Levnější palivo je vždy mimo město, cena se často liší dokonce i o několik desítek centů. Možná vám to nepřijde jako takový rozdíl, ale počkejte, až zjistíte, kolik ta vaše RV potvora žere (běžně i 25 litrů na 100 km).

◉2

Škudlete

Půjčovny karavanů vám budou nabízet všemožné příplatky a doplňkové služby. My jsme si připlatili jen za půjčení nádobí, ale ručníky, povlečení, a dokonce i peřiny jsme za ty prachy odmítli. Přikrývky a polštáře jsme si za jeden den dokázali sehnat daleko laciněji přes Marketplace a ručníky a povlečení jsme nakoupili za pár korun ve Walmartu.

◉3

Teplo a smrádek

K večeru na Aljašce pořádně přituhuje a v noci tak oceníte, je-li váš karavan vybavený topením (jestli ne, tak hodně štěstí). Topení naštěstí skoro nic nežere, ale i tak můžete vyzkoušet trochu zoufalý, ale na pár hodin účinný způsob, jak ušetřit. Stačí si během jízdy pustit naplno větráky a zatopit jimi. Sice se za volantem budete potit jako prase, ale po zastavení budete mít v karavanu hezky teploučko.


Podobný článek

Caravaning na NZ. Všude krásně, na Zélandu krásněji

Caravaning na NZ. Všude krásně, na Zélandu krásněji

Nový Zéland, země ragby, Maorů, vysokých vulkánů a panenské přírody. Je sice daleko, ale kdo tam byl, ten ví, že je to jedna z nejkrásnějších zemí světa.


◉4

Neplaťte za žumpu

Hledat dumpstation, tedy veřejnou jímku, kam vypustíte svoje voňavé poklady, je už samo o sobě nepříjemné. Nemluvě o samotném procesu vypouštění, při kterém se jen modlíte, jestli jste správně nasadili hadici, a poté si stejně deset minut hystericky umýváte ruce. A teď si představte, že byste za použití jímky měli platit. Radši si stáhněte zdarma aplikaci iOverlander, kde na mapě najdete značených spoustu veřejných a neplacených dumpstations.

◉5

Kempujte v divočině 

Ve stejné appce (a určitě existují i nějaké další) najdete i spoustu míst, kde se dá kempovat nadivoko. Karavaning je na Aljašce velmi oblíbený a poměrně i tolerovaný, takže se vyhněte placeným kempům, které vás stáhnou klidně o strašlivých 65 dolarů za noc, a zaparkujte někde po cestě. Z hlavní silnice (na Aljašce je jen jedna) je spoustu malých odboček, na kterých už objevíte romantický plácek jen a jen pro vás.

◉6

Nekupujte dřevo v lese

Pokud se přece jen ocitnete v kempu, neplaťte za dřevo. Američané jsou schopni v lese prodávat polínka do ohniště za dvacet dolarů. Přitom se stačí zvednout a jít si dřevo nasbírat. Sice u toho možná potkáte medvěda, ale aspoň ušetříte dvacet babek!

◉7

Buďte mazaný dobrák

Na konci sezóny si na Aljašce můžete při troše štěstí půjčit karavan doslova za almužnu a k tomu procestovat Kanadu a kus USA. Spoustu půjčoven totiž potřebuje svoje karavany převézt z drsné Aljašky, kde by přes zimu podlehly zkáze, na kontinent, kde je ustájí do další sezóny. Uděláte vlastně dobrý skutek.