Bottpower XR1


Dravec s dobrým rodokmenem.


TEXT: JIŘÍ ROTH | FOTO: BOTTOMPOWER A BIKEEXIF | DATUM: 11.2.2023 | 2 MINUTY ČTENÍ

SNAD všichni, kdo jezdíme na motorkách, se shodneme na jednom – že jízda je především zážitek. Ve španělské Valencii žije David Sánchez, který ve firmě Bottpower tuhle filozofii bohatě naplňuje svými divokými kreacemi zakázkových motocyklů.

David má za sebou už šestnáct sezón datového a závodního inženýra na evropském okruhu Superbike a Supersport. Jeho Bottpower XR1R vyhrál svou třídu na Pikes Peak International Hill Climb a v roce 2017 skončil celkově na 4. místě; David zkrátka ví o dobré konstrukci motocyklů své.


Kamil Holán také závodil na Pikes Peaks


My se díváme na nejnovější stavbu řady XR1 společnosti Bottpower, kterou David Sánchez vede. Pro ty, kteří nejsou v obraze, Bottpower XR1 vychází z řady motocyklů Buell XB12. David a jeho tým vezmou sériový model XB12 a s použitím dílů, které prodávají i ve formě stavebnice, ho promění. Fanoušci značky Buell si jistě všimnou, že charakteristický hliníkový rám nahradil zcela nový páteřový rám, do kterého je vsazený motor Buell Thunderstorm o objemu 1203 ccm.

Tohle je typ motocyklu, na který se můžete dívat celé hodiny a zkoumat každým detail a potom samozřejmě chcete nasednout a projet ho.

Protože rám Buellu obvykle slouží jako palivová nádrž, má Bottpower pro své modely XR1 třístupňový systém palivových článků. Jeden článek je umístěn pod krytem nádrže, zatímco další dva najdete na obou stranách motocyklu, za zadním válcem a pod sedlem. Palivo dodává motoru nový palivový systém s nádechy přes sací systém Bottpower, což dává motoru nebývalou razanci.

Přední vidlice pochází z Buellu 1125R a je doplněna o obligátní radiálně montovaný brzdový kotouč. Zadní tlumič je nahrazen jednotkou Öhlins TTX, vyrobenou podle přísných specifikací Bottpower. Co se týče brzd, vpředu je hlavní válec Brembo s osmipístkovým třmenem Buell. Vzadu je sériový hlavní válec Buell spojený se třmenem Brembo, který je skrytý za kyvnou vidlicí.

Řídítka jsou vlastní konstrukce z kompozitu a nesou je opět originální vidle made by Bottpower. Přístrojovou desku tvoří jediný ukazatel Motogadget Chronoclassic a stroj naskakuje bezklíčovým zapalováním. Ovládací prvky Brembo a přepínače závodní specifikace naznačují, že XR1 to myslí vážně.

Přední světlo JvB-moto (JvB jako Jens vom Brauck) dodává motocyklu Bottpower tu správnou vizáž stylu café racer. Sedadlo je ručně vyrobené z uhlíkových vláken a údajně se na něm i fantasticky sedí a hlavně ovládá stroj. 

TECHNICKÉ ÚDAJE 

Bottpower XR1

◉ Motor: vzduchem chlazený dvouválec V-Twin

◉ Objem: 1203 ccm
◉ Výkon: 100 koní/6600 ot. za min. 
◉ Kroutící moment: 110Nm/6000 ot. za min.
◉ Převodovka: pětistupňová
◉ Převod: řemenem
◉ Hmotnost: 175 kg

bottompower.com


další

MOTO