Riva. Synonymum pro dokonalost


Od té doby, co jsou na vodě lodě Riva, je moře ještě krásnější.


TEXT: DAVID BERÁNEK | DATUM: 5.4. 2023 | 2 MINUTY ČTENÍ

KDYŽ v roce 1842 na jezeře Iseo bouře zdevastovala rybářskou flotilu, získal mladý loďař Pietro Riva za svou vynikající práci při obnově plavidel obdiv místních lidí. Zanedlouho si v městečku Sarnico otevřel loděnici a uvedl na trh první lodě Riva, které již tehdy vynikaly výjimečným řemeslným zpracováním. Zrodila se legenda, kterou milují designéři, bohatí milovníci luxusních jachet a rychlých motorových člunů, politici, aristokraté a hvězdy showbyznysu.

První motorové lodě začal vyrábět Pietrův syn Ernesto, který se věnoval stavbě větších lodí na přepravu lidí a zboží po jezeře. Definitivní historický milník ale přišel až po první světové válce, kdy Serafino Riva přešel k výrobě motorových člunů, jejichž trh byl v té době stále ve svých začátcích. Značka Riva tak začala psát historii jachtingu a rychlých luxusních motorových člunů tzv. runabouts (menší motorové čluny na kratší plavby a výlety)

Tritone

První dvoumotorový člun byl Tritone, vyráběný v letech 1950-1966. Jeho verze Super Triton bylo vyrobena pouze 21 kusů. Dohrobady všech Tritonů bylo vyrobeno jen 221. Cena Super Tritonu se odhaduje na € 200,000 – € 300,000.

FOTO: boatinternational.com

L’Ingegnere 

Na vrchol slávy pak přivedl loděnici v 50. létech minulého století další nástupce – Carlo Riva, přezdívaný L’Ingegnere. Jeho talent a vášeň proměnily rychlé dřevěné čluny v žádaný artikl mezi tehdejšími celebritami a získaly status ikony designu a životního stylu.



Ve člunech Riva se proháněly celebrity jako Anita Ekberg, Brigitte Bardot, Elizabeth Taylor, Richard Burton, Sophia Loren, jordánský král Hussein, Gunter Sachs, perský šáh, princ Ranieri, Tonino Lamborghini, George Clooney, Liam Neeson, Matt Damon, Elle MacPherson a mnoho dalších.

DANIEL WROUGHTON CRAIG / JAMES BOND & RIVA

Značka ve značce – Aquarama

V roce 1962 se zrodila Riva Aquarama, jeden z nejhezčích runaboutů, jaký byl kdy vyroben. Její magické linie a luxusní zpracování se smyslem pro detail z ní udělaly okamžitou ikonu – značku ve značce. Vyráběla se až do roku 1996 a jde zřejmě o nejslavnější model, který kdy Riva vyrobila.

FOTO: newatlas.com

Jednou z nejpozoruhodnějších Aquaram je ta, kterou Riva postavila v roce 1968 pro Ferruccia Lamborghiniho.

Traduje se, že Ferrucio Lamborghini nebyl příliš nadšený z motorů V8 americké výroby, které ji poháněly. Proto dodal Rivě dvojici pohonných jednotek V12 Lamborghini (2x350 hp) které se používaly v prvním sériovém modelu – Lamborghini 350 GT. Tak vznikla nejrychlejší Aquarama všech dob se srdcem Lamborghini, které se paradoxně přezdívá Ferrari mezi loděmi.



Další historický milník přišel v roce 1969, kdy společnost začala vyrábět kompozitové modely ze sklolaminátu, ale I když se sklolaminát prosadil, Riva pokračovala ve výrobě dřevěných runaboutů až do roku 1996, kdy byla postavena poslední Aquarama Special, no. 774.

V září 1969 Carlo Riva loděnici prodal americkému koncernu Whittaker a zůstal ve funkci ředitele loděnice další 2 roky. Posledním členem rodiny ve vedení byl jeho švagr Gino Gervasoni, který odešel v roce 1989, kdy byla loděnice prodána do skupiny Vickers. Dnes Riva patří do italské Ferretti Group, která je světovým lídrem v designu, konstrukci a prodeji luxusních jachet a rekreačních plavidel.


Funkční oblečení z merina

Funkční oblečení z merina


Ferreti Group se může pochlubit jedinečným portfoliem prestižních a exkluzivních značek jako jsou Ferretti Yachts, Riva, Pershing, Itama, Custom Line, Wally nebo CRN.

Riva Aquariva Super

Krása přetrvá

Mohlo by se zdát, že odkaz rodiny Riva se pomalu přesunul do vzpomínek na zlatá šedesátá léta. Opak je ale pravdou. V roce 2017 bylo vyhlášeno 10 nejkrásnějších motorových člunů Riva, které kdy byly vyrobeny, a sedm z nich jsou modely vyrobené během éry Carla Rivy mezi 50. a 70. lety. Na prvním místě se umístila Aquarama. Mezi další slavné modely z této doby, které jsou v první desítce pak patří Ariston, Triton, Super Florida nebo Saint-Tropez.

Riva vyrábí i superjachty a i zde navazuje na tradici Carla Rivy a jeho slavné megajachty série Caravelle a Atlantic a šesti motorové jachty nad 20 metrů řady Marco Polo plus. V březnu tohoto roku podepsala Ferretti Group objednávku na dosud největší jachtu, jakou kdy Riva vyrobila – Riva 54 Metri. Na vodu má být spuštěna v roce 2025.