Dolní Kounice

TIP NA VÝLET


Klášter Rosa coeli, synagoga i krásná vyhlídka.


TEXT: KRISTÝNA NEŠPOROVÁ | DATUM: 19.05.2023 | 1 MINUTA ČTENÍ

Navštivte zámek Dolní Kounice, synagogu nebo židovský hřbitov a z vrcholu od poutní kaple sv. Antonína se pokochejte výhledem, který vám všechny místní krásy naservíruje jako na dlani.

Zřícenina kláštera Rosa coeli

PŮSOBIVÁ stavba bývalého ženského kláštera premonstrátek s jedinečnou gotickou architekturou v surové podobě, nese romantické latinské jméno Rosa coeli – „Růže nebes“. Polorozbořené gotické zdi a výhled na otevřené nebe dávají tomuto místu velkou porci romantiky a umocňují duchovní prožitek. Je to jedno z nejhezčích míst svého druhu v Česku a navíc údajně vyzařuje velmi silnou pozitivní energii.

Kromě komentovaných prohlídek se tu pořádají výstavy, promítání filmů nebo koncerty. Nevšední prostředí poskytlo kulisy pro známou pohádku režiséra Petra Švejdy, O statečném kováři (1983). Klášter se objevil i v seriálech Četnické humoresky či Labyrint.

Klášter vypálili husité roku 1420 a o 100 let později zanikl úplně.

Hrad a zámek v Dolních Kounicích

Goticko-renesanční komplex, který kdysi chránil klášter, je veřejnosti otevřen od roku 2007. K vidění tu je původní gotické opevnění, renesanční palác a unikátní točité samonosné schodiště z pískovce. Vnitřní prostory jsou průběžně renovovány. Nově má být zpřístupněna i část podzemí s tajnými chodbami.



ZDROJ: navylet.cz

V podkroví objektu vznikly apartmány určené k dlouhodobému pronájmu a investicím.

Synagoga 

Synagoga sice neoplývá nijak honosnou výzdobou, jelikož ji jako mnoho jiných památek zničilo 40 let komunistického teroru. Naštěstí byla citlivě zrestaurována. Prohlídka stojí jednoznačně za to. Část expozice je věnována i židovské historii Kounic a životě místní židovské komunity.



Židovská synagoga v Dolních Kounicích patří k nejstarším synagogám na Moravě (vystavěna 1652-1655).

Židovský hřbitov

Starý židovský hřbitov z roku 1680 se nachází na kopci nad Synagogou. Za mohutnou kamennou zdí se na všechny strany naklání kolem půldruhého tisíce náhrobkú ohlodanými zubem času. Nejstarší nese rok 1688. Od hřbitova je krásný výhled na řeku, město i na protější kopec s křížovou cestou a kaplí sv. Antonína.

Kaple sv. Antonína

Na vrcholu kopce přímo nad klášterem Rosa coeli stojí poutní kaple sv. Antonína, k níž vede křížová cesta. Od kaple si z ptačí perspektivy prohlédneme zříceninu kláštera a pořídíme jedinečné fotografie s klášterem i kounickým zámeckým areálem.

Každý rok se tu v květnu koná pouť vinařů ke cti sv. Gotharda. V září stojí za návštěvu historické slavnosti Rosa coeli a Svatováclavské hody a v říjnu se na svátek sv. Františka slaví u kaple sv. Antonína poděkování za úrodu.


Funkční oblečení z merina

Funkční oblečení z merina


Dolní Kounice se nacházejí na Brněnské vinařské stezce, která začíná v Moravanech a má délku 130 km.

Tipy pro výletníky

◉ Zaparkovat můžete zdarma na parkovišti přímo u kláštera. Všechny ostatní památky jsou v pěší vzdálenosti.

◉ Doporučuji koupit si v kiosku před klášterem vstupenku zahrnující zároveň i prohlídku nedaleké synagogy.

◉ Rozhodně si v klášteře za 30 korun připlaťte i focení. Ta drobná investice se opravdu vyplatí.

Co vidět v okolí?

Ivančice

– Stříbský mlýn s kavárnou, galerií a blízkým říčním koupáním pod jezem

– Stará radnice se stálou expozicí slavných rodáků Alfonse Muchy a Vladimíra Menšíka

– Rozhledna Alfonse Muchy

Obec Hlína

– rozhledna Vladimíra Menšíka

Okolí obce Čučice

– vyhledávaný přírodní park Oslava