Recenze batohu Thule AllTrail X 25L


Vyzkoušel jsem na vlastní záda tři různé batohy THULE. Nosil jsem je ve městě i v přírodě a byl jsem velmi spokojen. Popíši vám jak mi batohy seděly, jaké mají vlastnosti a přidám pár tipů na další.


TEXT: MARTIN SLEZÁČEK | FOTO: MILO ADAMS | DATUM: 6.05.2023 | 2 MINUTY ČTENÍ

Thule je cesta 

Slovo Thule je plné dobrodružství. Ve starověkém Řecku jej používali k označení nejsevernějšího známého území, místa za hranicemi známého světa, šest dní plavby severně od Británie.

VROOMAGAZINE HODNOCENÍ ★ ★ ★ ★ ☆

THULE.COM

3 290 Kč

Velikost 25 l / hmotnost 0,93 kg

Trek – Vysočina, Žďárské vrchy / 18. 4. 2023 / 

Počasí a teplota – jasno / polojasno / kolem 8 °C

1 den chůze / 20 kM



Přesto, že se jedná primárně o turistický batoh, můžeme využít vychytávky pro zpříjemnění každodenního života – kapsa na notebook, možnost schovat bederní pás. Množství poutek umožňuje využití batohu i v náročném horském prostředí (možnost upnutí helmy, cepínu, trekových holí). Voskované plátno odolává dešti a impregnaci je možné svépomocí obnovit.

Popruhy

Batoh Thule AllTrail X velmi dobře kopíruje záda a bederní pás přenáší váhu nákladu z ramen na bedra. Ramenní popruhy jsou příjemně měkké a velmi dobře odvětrané. Lze je nastavit jednou rukou bez sundání batohu. Hrudní pás je vertikálně nastavitelný. Bederní pás je polstrovaný a je možné ho schovat.

Výřez v polstrování zad efektivně reguluje teplotu při zátěži.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Na dlouhé cesty

★ SafeZone přihrádka pro telefon nebo sluneční brýle
★ skrytá přihrádka na dokumenty
★ odnímatelný batoh o objemu 20 l pro kratší výlety, s místem pro uložení laptopu
★ možnost otevření jako kufr (+ vnitřní stahovací pásky)
★ boční kapsa pro uložení drobností

Co mají správné popruhy mít

Odpovídá tomu Thule?

✅ dostatečná tuhost pro pohodlné nošení vybavení
✅ nastavitelný bederní pás pro rozložení váhy
❌ kapsička na drobnosti na bederním pásu 
✅ možnost dotažení/povolení ramenních popruhů jednou rukou bez nutnosti sundání batohu ze zad

Snadnost přístupu 

Do batohu se dá dostat dvěma způsoby. Klasická varianta je horním otevíráním. Praktická je možnost dostat se do hlavní komory pomocí bočního vstupu i za pochodu. Nalezení nepromokavé bundy nebo svačiny je tak otázkou vteřiny.

Thule AllTrail X má velmi praktické vnitřní i vnější kapsy

Kapsa ve vrchlíku mi sloužila pro uložení telefonu a peněženky, oceňuji poutko s klipem na klíče. Do kapsy by se bez problému vešla i čelovka nebo energetická tyčinka. Čelní kapsu jsem využil pro uložení záložní nepromokavé bundy, je hned k dispozici. Stejně tak slouží pro uložení špinavých nebo mokrých věcí. Boční kapsy na lahve s pitím jsou dostatečně hluboké a pružné.

Prostornou vnitřní kapsu na vak s vodou lze také použít jako obal na notebook vhodný pro MacBook® do velikosti 15".


Recenze batohu Thule Chasm 26L

Recenze batohu Thule Chasm 26L


Design

Batoh působí jednoduchým a čistým dojmem. Z 50% recyklované voskované plátno z polyesteru 600D dělá z batohu trochu vintage kousek (to se dnes rozhodně cení) a časem získává krásnou patinu. Navíc je tento materiál 5násobně pevnější a poskytuje 3násobně větší voděodolnost než běžné voskované bavlněné plátno. Thule AllTrail X 25 je dostatečně odolný i v nejnáročnějším prostředí.

Batoh Thule AllTrail X 25L

výhody a nevýhody

+

+ množství kapes na drobnosti – absence kapsy na bederním pásu

+ čelní kapsa např. na nepromokavou bundu

+ boční přístup do hlavní komory i za chůze

+ snadné připojení hůlek či cepínu na batoh díky stahovacím páskům a systému poutek

+ bederní pás

absence kapsy na bederním pásu

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT

Na túry nebo horolezectví

Thule Stir 35

4 240 Kč

★ velmi odolný materiál potažený nylonem
★ detailně nastavitelný zádový systém
★ horní popruh pro fixaci lana nebo bundy
★ boční vstup do hlavní komory
★ integrovaná pláštěnka
★ síťovaná kapsa na drobnosti na ramenním popruhu
★ Daisy chain pro připevnění dalšího materiálu

Proč se mi tento batoh líbí? 

Batoh Thule AllTrail X je promyšlený turistický batoh z velmi odolného recyklovaného materiálu, který díky decentnímu vzhledu využijete i v městském prostředí. Dopoledne bezpečně uložíte pracovního notebook a odpoledne vyrazíte do stěny s cepínem. Boční přístup do hlavní komory vám ušetří spoustu času při hledání potřebného vybavení.

Outdoorové vybavení si dnes nevybíráme pouze podle funkčnosti, i vzhled hraje důležitou roli. Batoh Thule AllTrail X mi přijde nenápadný, ale splňuje všechny potřebné atributy turistického batohu. Oceňuji přesah do městského zavazadla, stejně jako do vyloženě horského batohu.


Další informace k Thule AllTrail X 25L naleznete zde.

Testováno

Vysoké nároky na kvalitu a funkčnost je možné udržet např. uplatněním programu Thule Test Program (simulace vibrací, nárazů nebo únavy materiálu) v centru Thule Test Center ve Švédsku.

JAK THULE MINIMALIZUJE DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ?

Thule nebere udržitelnost na lehkou váhu. Důraz na udržitelnost je kladem během celého životního procesu výrobku – od výroby až po konečné použití.

Jedním ze základních pilířů výroby je snaha o maximální možnou životnost výrobků. Delší životnost = lepší dopad na životní prostředí. Příkladem jsou velmi odolné multifunkční výrobky připravené svým uživatelům sloužit mnoho let. 

Další variantou, kterou společnost využívá pro minimalizování dopadů na klima je inteligentní logistika (zkracování přepravní vzdálenosti, optimalizace balení produktů, efektivní využití dostupných kapacit). Silniční doprava je postupně nahrazena železniční dopravou. Letecká doprava je omezována.

Společnost podporuje různé projekty a iniciativy zaměřené na ochranu životního prostředí a trvale se řídí myšlenkami Agendy pro udržitelný rozvoj 2030.