13 nejkrásnějších nádraží v Evropě

No.8 Milano Centrale

SERIÁL


Nádraží Milano Centrale, které je druhou největší vlakovou stanicí Itálie a hlavním dopravním uzlem lombardské metropole, má svou vlastní osobnost. Nad nástupišti se tyčí monumentální klenutá střecha ze skla a kovu a výzdobu dotváří četné sochy.


TEXT: KRISTÝNA NEŠPOROVÁ | DATUM: 8.05.2023 | 1 MINUTA ČTENÍ

NEDÁ se říct, že by nádražní budova měla nějaký konkrétní architektonický styl. Je spíš směsicí stylů, ve kterých převládá Art Deco a Liberty. To všechno a mnohem víc dělá z milánského centrálního nádraží dominantu náměstí Piazza Duca d'Aosta.

Milano Centrale je konečnou stanicí ležící na severním konci Milána. Uvnitř budovy najdete obchody, restaurace i exkluzivní klub Sala Freccia. Pokud se rozhodnete prohlédnout si okolí, rozhodně nemůžete přehlédnout věž Pirelli na druhém konci náměstí, která byla kdysi nejvyšší budovou Evropy a z jejíhož horního patra si vychutnáte jeden z nejlepších výhledů na Milán.

Nedaleko od nádraží je také 1 600 metrů dlouhá nákupní třída Corso Buenos Aires.

Nádraží mají své nezastupitelné místo nejen ve světě dopravy a architektury. Často tvoří výraznou kulisu v pohádkách, ve filmech i na slavných obrazech. Přitahují pozornost svým prostorem, architekturou i jedinečnou atmosférou. Jsou místem setkání i loučení. Vybrali jsme 13 nádraží, která rozhodně stojí za vystoupení z vlaku.


Recenze batohu Thule Chasm 26L

Recenze batohu Thule Chasm 26L


No.8

Milano Centrale

První nádraží se jménem Milano Centrale bylo otevřeno v roce 1864 na místě, kde je nyní náměstí Piazza della Repubblica. Toto nádraží však zanedlouho nebylo schopno vyhovět rostoucím požadavkům na dopravu, a tak se začala psát historie současné nádražní budovy.

ZDROJ: WIKIPEDIA

Základní kámen položil 28. dubna 1906 samotný italský král Viktor Emanuel III v době, kdy ještě ani nebyl vybrán návrh. Projekt stavby probíhal pomalu díky první světové válce i neustále se měnícímu plánu výstavby, který byl čím dál tím impozantnější.

Bohužel, zejména přání diktátora Benita Mussoliniho, aby nádraží odráželo moc a velikost fašistického režimu, ovlivnilo konečnou podobu nádraží, které bylo po dlouhých průtazích s výstavbou nakonec oficiálně otevřeno 1. července 1931.

Pokud milujete knihy, navštivte knihkupectví La Feltrinelli Express, které je největším knihkupectvím v Itálii a jeho domovem je právě milánské nádraží.

Top zajímavosti o nádraží Milano Centrale

◉ Stanice má 24 kolejí a každý den tudy projede asi 500 vlaků , které obslouží kolem 320 tisíc cestujících.

◉ Budova je 200 metrů dlouhá a klenba se tyčí do výšky 72 metrů, což byl v době otevření rekord.

◉ Italský architekt Aldo Rossi tvrdil, že když jeho americký kolega Frank Lloyd Wright přijel kdysi do Milána, prohlásil milánské nádraží za nejkrásnější na světě.

◉ Během holocaustu mělo nádraží pod stanicí tajnou dráhu Binario 21, odkud bylo celkem 15 vlaky deportováno 1 200 židů do vyhlazovacích táborů. V roce 2013 byl v místě podzemního nástupiště odhalen památník připomínající pohnutou historii.
◉ Nádraží stále ukrývá prostory, které nejsou běžně přístupné. Nejzajímavější je exkluzivní čekárna pro královskou rodinu z 20. let 20. století s hákovým křížem uprostřed podlahy.
◉ Na severní straně kolejiště bývala smyčka, kde se vlaky mohly otočit a vrátit zpět do stanice. Vlaky tak mohly být přemístěny z levé strany stanice na pravou stranu a naopak, aniž by křižovaly všechny koleje. Nyní jsou koleje oblouku částečně rozbité.
◉ Z milánského centrálního nádraží se dostanete do Curychu, Paříže, Vídně či Mnichova.
Vysokorychlostní vlaky vás dovezou do Turína, Benátek, Boloně, Říma i Neapole.
◉ V roce 2006 byl schválen projekt na renovaci stanice v hodnotě 100 milionů eur, z čehož 20 milionů má sloužit na obnovu částí s vysokou uměleckou hodnotou a 80 milionů na funkční vylepšení nádraží.

Funkční oblečení z merina

Funkční oblečení z merina


Co cestující milují na nádraží v Miláně?

◉ Na stanici metra Centrale se dostanete, aniž byste opustili budovu.

◉ Před vlakovým nádražím najdete několik linek městských autobusů a tramvají.

Letištní vlak Malpensa Express vás pohodlně doveze na letiště Milán-Malpensa.

Co vás čeká příště?

V příštím díle se můžete seznámit se zajímavostmi o hlavním nádraží v německém Frankfurtu.

Která další nádraží vám představíme?

1.   St. Pancras, Londýn, Velká Británie

2.   Hlavní nádraží v Curychu, Švýcarsko

3.   Hlavní nádraží v Lipsku,  Německo

4.   Roma Termini, Řím, Itálie

5.   Hlavní nádraží v Mnichově, Německo

6.   Hlavní nádraží v Hamburku, Německo

7.   Hlavní nádražív Berlíně, Německo

8.   Hlavní nádraží v Miláně, Itálie

9.   Hlavní nádraží ve Frankfurtu, Německo

10. Hlavní nádraží v Antverpách, Belgie

11. Radnice a vlakové nádraží Delft, Nizozemsko

12. Nádraží Lisabon Rossio, Portugalsko

13. Vlakové nádraží São Bento, Porto, Portugalsko