Black Phantom.Francouzský scrambler s japonským srdcem.


Jak to dopadne, když tři motokrosoví jezdci spojí ruce nad starou Hondou Dominatorem.


TEXT: JIŘÍ ROTH | FOTO: MOREX CUSTOM | DATUM: 13.05.2023 | 2 MINUTY ČTENÍ

JE VÍCE důvodů, proč si vybrat Hondu Dominator jako základ pro zakázkovou stavbu. Pro posádku francouzské firmy Morex Custom však byla rozhodující jedna konkrétní vlastnost – spolehlivost. Motory Honda jsou notoricky známé jako nezničitelné a kluci chtěli postavit zakázkový scrambler, který bude nejen skvěle vypadat, ale také věčně jezdit.

Dílnu Morex se sídlem ve Vezin-le-Coquet v Bretani, vedou bratři Joan a Kévin Morelovi společně s přítelem Valentinem Pointeauem. Protože jsou všichni tři motokrosoví jezdci, chtěli Dominatoru vtisknout trochu moderního offroadového závodního stylu. Bytelné srdce původního stroje tedy posadili na přebudovaný podvozek. Výsledkem je dokonalé spojení epoch – legenda z devadesátek s charakterem zkušeného jezdce doplněná moderními liniemi.

Přeměna motocyklu Honda NX650 Dominator z roku 1992 na ostrý pouliční scrambler, trvala trojici téměř rok. Při přestavbě využívali dovedností mechaniků, ale pomáhali si i moderními technologiemi, jako je 3D design.


Recenze batohu Thule Chasm 26L

Recenze batohu Thule Chasm 26L


Kompletní generálka

Protože spolehlivost byla na prvním místě a původní motocykl byl v havarijním stavu, Morex se rozhodl motor rozdělit a přestavět. Válec putoval do firmy Revaltec, kde ho vybrousili, a poté ho s novým pístem a kompletní sadou těsnění, ucpávek a ložisek dali znovu dohromady. 

Generálky se dočkala i převodovka. Zvenku kluci vše vyčistili a vyhladili tak, že pouhým okem není nic poznat. Na místo airboxu nainstalovali vzduchový filtr BMC a poté Kévin vyrobil zcela nový výfukový systém dva v jednom.

Nová je i většina podvozku Hondy. 

Morex přezul náboje na osmnáctipalcové ráfky Excel s novým výpletem a poté je obul do gum Continental TKC80. Původní brzdové třmeny renovoval, takže vpředu mají v sevření zvětšený kotouč Braking s na zakázku vyrobeným nosičem, který zajišťuje, že vše přesně pasuje dohromady. Na předku našly uplatnění obrácené vidlice z Yamahy WRF450, zkrácené tak, aby vyhovovaly jízdnímu stylu supermota. Vzadu je tlumič YSS.

Kapotáž z 3D tiskárny

Nová kastle modelu Dominator je pozoruhodně štíhlá. Součástí sady je repasovaná palivová nádrž Yamaha 125 DTMX, upravená pro Hondu. Za ní Morex přepracoval pomocný rám, aby vytvořil stupňovitý profil. 



Gondolu předního světlometu a přední blatník inspirované supermoty a zúženou zadní kapotáž navrhl Morex pomocí softwaru CAD. Finální díly pak vytiskl na 3D tiskárně z robustního nylonového materiálu a povrchovou úpravu provedl v lesklé černé barvě. Samozřejmostí jsou zabudovaná LED světla.

Výsledná práce je neuvěřitelně úhledná a plná detailů. Logo Morex je vyraženo do každého 3D vytištěného dílu a zadní část je zakončena mřížkou nad zadním světlem a nenápadným vnitřním blatníkem níže. Slepá deska pod sedadlem ukrývá kabeláž předělanou kolem ovladače Motogadget.

Řídítka

Motokrosová řídítka Neken jsou vybavena novými gripy a ovladači spojky a brzdy Beringer. Tlačítkové spínače a malý digitální tachometr pocházejí od firmy Motogadget. Ten je umístěn na malém držáku upevněném přímo na řídítka spolu s nenápadnou soustavou výstražných světel.

Black Phantom

Dominator dokončený v lesklé černé barvě s vlastními znaky Morex na nádrži nyní nese výstižnou přezdívku Phantom. Asi vás nepřekvapí, že Phantom jezdí stejně dobře, jako vypadá.

TECHNICKÉ ÚDAJE

Honda NX650 Dominator (r. v. 1992)

Motor: vzduchem chlazený jednoválcový čtyřtakt OHC
Objem: 644 ccm
Výkon: 32,1 kW / 44 koní při 6000 ot./min.
Převodovka: pětirychlostní
Hmotnost: 178 kg
Maximální rychlost: 153 km/h
Přední pneumatika: 90/90-21
Zadní pneumatika: 130/80-17
Brzdy: přední i zadní kotoučové

MOREX CUSTOM

Značka Morex Custom se zrodila v Normandii z vášně jejích tvůrců. Bratry Morelovy vždy poháněla chuť po dobrodružství, kterou jim předal jejich otec, jenž se mnohokrát zúčastnil legendární Rallye Dakar. Jak bratři nabírali zkušenosti mezi motory závodních aut a motorek, přirozeně to v nich podnítilo touhu vytvářet stroje ke svému obrazu. 

Morex je i známé a kvalitní oblečení

Řada oblečení Morex Custom je proslulá svou výjimečnou kvalitou a módními střihy, na kterých firma spolupracuje s předními návrháři. Každý kousek je vyroben z nejlepších dostupných materiálů, které zajišťují optimální pohodlí a trvanlivost.


Funkční oblečení z merina

Funkční oblečení z merina


Oba bratři svorně tvrdí, že Morex Custom není jen značka, ale je to jejich životní filozofie, která spojuje milovníky sportu, umění, hudby, cestování a dobrodružství.

Spolupracují s renomovanými značkami, jako jsou například značky Vans a Bell, jejichž produkty jsou zárukou kvality.