Ronin. Samuraj na dvou kolech


Když velcí výrobci přišli na nápad uvádět na trh nové motocykly tím, že nejdřív předvedou jejich přestavbu, získali si srdce mnohých fanoušků. Tohle je zakázkový TVS Ronin – zbrusu nové moderní retro s objemem 225 ccm, které kluci z indonéské Smoked Garage upravili do skvělé podoby.


TEXT: JIŘÍ ROTH | FOTO: SMOKED GARAGE A TVS RONIN | DATUM: 25.4.2023 | 2 MINUTY ČTENÍ

V EVROPĚ pořád ještě vnímáme stroje z produkce čínských nebo indických motocyklových společností jako něco méněcenného, ale jak nás v minulých letech přesvědčilo například CF Moto, opak je pravdou. Když uvážíme ohromné množství motorek, které v Indii a Číně jezdí a podmínky, za nichž jezdí, nezbývá než uznat, že nebudou o nic horší než ty, na kterých převážně jezdí Evropané.

Společnost TVS Motor Company je třetí největší indický výrobce, prodává tři miliony strojů ročně a vlastní značku Norton.

Rónin ostrý jako katana

U příležitosti představení modelu Ronin předala fabrika čtyři motocykly nejlepším custom shopům na světě. Ronin je jednoválcový standard v retro stylu. Vypadá půvabně, ale zároveň je vybaven moderními vymoženostmi, jako je ABS, jízdní režimy a připojení Bluetooth. A také má potenciál pro různé úpravy, jak dokázala Smoked Garage, která se dostala do výběru a odpověděla zakázkovým plážovým scramblerem ostrým jako katana.

Designéři Smoked Garage se inspirovali označením Ronin a navrhli motocykl jako poctu Mijamotovi Musašimu. Musaši (také známý pod jménem Takezó Šinmen) se narodil v roce 1584 a byl spisovatelem, filozofem a Róninem. Je všeobecně považován za Kensei, šermíře s legendárními schopnostmi, což v přímém překladu znamená světec meče.


Recenze batohu Thule Chasm 26L

Recenze batohu Thule Chasm 26L


Rónin 浪人 byl ve feudálním období v Japonsku samuraj bez pána, o kterého přišel buď jeho smrtí či ztrátou jeho přízně.

Vylepšené vidlice a tlusté pneu

Mechanici Smoked Garage byli nadšení sériovým rámem Ronina, ale usoudili, že přední a kyvnou vidlici vylepší. Původní přední vidlici tedy jednoduše trochu snížili, aby zdokonalili postoj motocyklu. Zadní část už dala zabrat víc. Nejprve museli vyrobit prodlouženou kyvnou vidlici s dostatečným prostorem pro tlustou zadní pneumatiku.

Spodní polovina zakázkového modelu Smoked's Ronin je typická pro plážové křižníky s tlustými pneumatikami. Sériová sedmnáctipalcová kola nahradil přední osmnáctipalcový ráfek o šířce 120 mm a zadní čtrnáctipalcový ráfek o šířce 180 mm.

Samurajové nosí dva meče 

Dále se zaměřil na karoserii, kam umístili samurajské paralely. Podobně jako samurajové nosí dva meče, byly kryt palivové nádrže a přední vzduchové kanály tvarovány tak, aby vypadaly jako dvě čepele protínající vzduch. Zakřivená čepel katany a její zúžený hrot se staly podkladem pro siluetu vlastní zadní části.


Funkční oblečení z merina

Funkční oblečení z merina


Karoserii završuje kompletní sada krytů kol z uhlíkových vláken. Ty mimo jiné snižují odpor vzduchu kol – i když na předních krytech zůstaly mezery kvůli minimalizaci vlivu bočního větru při jízdě po dálnici.

Původní světlomet TVS doplnil kryt s designem ve tvaru písmene T, které je zároveň denním svícením. Hlavní světlo pak doplnila dvojice LED svítidel umístěných na ochranných krytech vidlic v úrovni osy kola.

Tachometr a spínače TVS Ronin zůstaly, protože obsahují vše, co jezdec potřebuje ke spárování svého chytrého telefonu a přepínání režimů jízdy. Chlapci ze Smoked Garage jenom přesunuli tachometr na bok motocyklu, aby vyčistili kokpit.



Tahle motorka se ukázala jako docela mrštná šelmička, která si poradí s jízdou na pláži, v džungli a pochopitelně i na silnici. A jak tvrdí ti, co to na ní zkusili, všude byla poslušná a hravá.

TECHNICKÉ ÚDAJE

TVS RONIN

Motor: čtyřventilový olejem chlazený jednoválec SOHC
Objem: 225,9 ccm

Výkon: 15 kW (20,4 koní) při 7750 ot./min.

Maximální točivý moment: 19,93 Nm při 3750 ot./min.
Převodovka: pětistupňová
Hmotnost: 159 kg

SMOKED GARAGE

Smoked Garage vznikla v roce 2004, kdy Nicko Eigert postavil svůj první upravený skútr. Využil přitom všechno, co měl po ruce nebo co se povalovalo kolem dílny, což je ostatně způsob, jakým začíná většina stavitelů motocyklů. Dnešní Smoked Garage zaujímá prostory velikosti skladu poblíž oblíbené oblasti Kuta na Bali a pracuje pro ni tým mechaniků, grafických designérů, administrativy, maloobchodního personálu, návrhářů oblečení a výrobců vlastních dílů na motocykly Smoked Garage.