Paragliding. Vyzkoušela jsem


Instruktor napíná padák a rozkazuje mi: „Teď! Zaber!“ Udělám dva tři kroky kupředu směrem dolů z prudkého kopce, ale čtvrtý už se nedotkne země. Letíme! Vřískám radostí. Kde lze paragliding v tandemu vyzkoušet a kolik to stojí?


TEXT & FOTO: ADÉLA SKŘIVÁNKOVÁ | DATUM: 7.3.2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

NEBOJTE SE, JDĚTE DO TOHO.

Po první minutě nechápu, jak jsem se mohla rozmýšlet celý rok. V žilách mi koluje koktejl adrenalinu a endorfinů, nevěřícně koukám na tu nádheru pod sebou. Slunce s mraky hraje na svazích kopce stínové divadlo. Zelené špičky smrků připomínají naježenou kočičí srst. V dálce jsou vidět červené stříšky přikrčených domů, mezi nimiž se jako had line silnice.

Tenhle pocit svobody a volnosti musí být návykový. „A taky že je,“ směje se můj pilot Tomáš Breburda, se kterým plachtíme v Krkonoších u Černé Hory. 

JAK PARAGLIDING FUNGUJE?


Funkční oblečení z merina

Funkční oblečení z merina


Paragliding se řadí mezi letecké sporty, při kterém se k plachtění vzduchem využívá padákový kluzák neboli paraglidingové křídlo. Létá se samostatně nebo v tandemu s pilotem a startuje se zpravidla na vrcholku kopce rozběhem dolů. Zkušený pilot se po startu snaží najít stoupavé vzdušné proudy, které jej vynesou do větší výšky, odkud opět klouže dolů.

KDE SE LÉTÁ

Paragliding je v Česku velmi oblíbený a téměř v každém kraji existují firmy, které vás vezmou vzhůru do oblak. Létá se v Krkonoších, v Beskydech, v Českém středohoří, na Šumavě i v Jeseníkách. Oblíbené kopce jsou například u Rané u Loun, často se létá z Kozákova v Českém ráji, a dokonce i v okolí Prahy a Brna. 

Do zahraničí se z Čech jezdí létat do Rakouska, Itálie, Slovinska, Francie, Chorvatska, Španělska i například do Dánska.



KDY SE LÉTÁ

Letecká sezóna začíná zpravidla trvá od jara do podzimu, ale vždy záleží na konkrétních meteorologických podmínkách. 

„Dnů, kdy se dá v Krkonoších létat, zas tolik není. Potřebujeme téměř bezvětří a slunce, které ohřeje vzduch u země, díky kterému poté můžeme stoupat,“ vysvětluje mi Tomáš, který se létání začal věnovat před více než deseti lety. 

Chytlo ho to natolik, že každou volnou chvíli začal trávit ve vzduchu. Dnes patří do české paraglidingové reprezentace, ale létání má stále jako koníček ke svému zaměstnání. „Je to ten nejlepší relax. Při létání na nic nemyslím a krásně si vyčistím hlavu. - Podívej, támhle je Sněžka! Za chvíli budeme na její úrovni,“ přerušuje svůj tok myšlenek.

BEZPEČNOST NA PRVNÍM MÍSTĚ

Létat hlavně bezpečně je snad tou nejdůležitější zásadou paraglidingu. Nejčastější příčinou zranění bývá pilotův špatný odhad meteorologických podmínek či vlastních schopností. 

Přestože paragliding obecně nepatří k rizikovým sportům, zlomenina pánve či obratlů jsou prý ale takovou „rýmičkou“ paraglidistů. 

Tandemová létání probíhají pouze se zkušenými piloty a rizika jsou tak naprosto minimální. Tedy pokud si řídící lana nevezmete do svých rukou jako já. „To je snad poprvé, co se při létání bojím,“ směje se mi za ramenem pilot. Na všechno samozřejmě bedlivě dohlíží a navádí mě, jak mám zatáčet, vyrovnávat směr, reagovat na pohyby vzduchu. Řízení mu po chvíli velmi ráda zase předávám. 

Gravitace náš už stejně pomalu stahuje zpátky na zem. Hladce přistaneme a samou radostí si zatleskám. Překonat strach mi sice trvalo rok, ale na ty nejlepší věci se vyplatí si chvíli počkat. A plachtit vzduchem jako pták k nim rozhodně patří. Zkuste to taky. Doporučuji, je to opravdu neobyčejný zážitek.



KOLIK CELÁ SRANDA STOJÍ?

Cena tandem paraglidingu se zkušeným pilotem se pohybuje mezi 2 – 3 tisíci korun. Počítejte, že suma vyskočí, protože se beztak necháte zviklat a přikoupíte si fotky a videozáznam, na který se doma už podíváte tak maximálně jednou. 

💡TIP: Podívejte se na slevové portály. Zde seženete voucher na let často výhodněji, a kdybyste z toho nakonec chtěli vycouvat, pořád jej můžete dát někomu jako (ne)vhodný dárek. 

Létání zdar a paraglidingu zvlášť!