Kam o víkendu? Do Olomouce!

TIP NA VÍKEND


Nemáte o víkendu žádný plán? Zajeďte si do Olomouce!


TEXT: KRISTÝNA NEŠPOROVÁ | DATUM: 12.1.2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

TÉMĚŘ 800 let staré Olomouci se přezdívá zelená perla v srdci Moravy a něco na tom bude. Tato hanácká metropole je druhou největší památkovou rezervací v České republice. Zvenčí ji obklopují úrodné roviny, v centru se zase zelenají parky.

💡Zajímavost

Pokud doufáte, že v Olomouci uslyšíte svéráznou hanáčtinu, tak se pletete. Olomouc byla po staletí důležitým církevním a vojenským centrem, navíc s velkým podílem německy mluvícího obyvatelstva. Mluvilo se zde německy nebo „vybranější“ formou českého jazyka, než je typické okolní nářečí. Za hanáčtinou byste museli do jedné z malebných vesniček v okolí.

Kam za zábavou

Olomouc je město sakrální architektury ale nenabízí jen historické památky a historii. Je to univerzitní město, a tak je tu rušný kulturní i společenský život. Pořádají se tu hudební festivaly v ulicích, vinařské, pivní i tvarůžkové slavnosti a pozadu nezůstávají ani divadla, galerie a vyhlášená Moravská filharmonie. Přijdou si tu na své milovníci tradiční i moderní zábavy.

TO NEJLEPŠÍ Z OLOMOUCE

Aktivity

◉ Zdejší motokárová dráha, která zabírá dvě patra nadzemních garáží, je dle přespolních      návštěvníků jednou z nejzábavnějších v Česku.

◉ ZOO

◉ Aquapark na ploše 2 ha, 123 m dlouhý tobogán

◉ Pevnost poznání- interaktivní muzeum popularizace vědy


Tip na dokument

Edge of the Earth. HBO dokument.

Edge of the Earth. HBO dokument.

Máte rádi drsnou přírodu, dotek hranice lidských možností a boj o přežití jako formu zábavy? Pak se vám určitě bude líbit adrenalinový dokument HBO – Edge of the Earth


Památky a muzea

◉ Cesta po opevnění Olomouce – pevnosti a obranný systém

◉ Svatý Kopeček u Olomouce s bazilikou Navštívení Panny Marie

◉ Katedrála sv. Václava s mauzoleem slavných biskupů v Olomouci

◉ kostel sv. Michala

◉ sloup Nejsvětější trojice (památka UNESCO)

◉ interaktivní a zábavné Vlastivědné muzeum v Olomouci

◉ Muzeum umění

AKCE V OLOMOUCI O TOMTO VÍKENDU /13.1. – 15.1. 2023/

S-Klub –  Avatar party (13. ledna, od 21:00) profesionální tematický make-up zdarma, stylová Led projekce ve stylu Pandory

Poděbradytatarákové hody (14. a 15. ledna) Nedaleko Olomouce leží jezero, kterému se z neznámého důvodu říká Poděbrady. Je to oblíbená rekreační oblast, kde si tentokrát kromě autentické atmosféry vychutnáte i několik druhů tataráku.

Den otevřených dveří Univerzita Palackého (14. 1.  9:00 – 14:00)

Svatba nanečisto 2023

AKTUÁLNÍ VÝSTAVY V OLOMOUCI

◉ Putování židovskou historií – deset století židovské kultury. Výstava vznikla na podkladě knihy Cha cha chá, zasmál se Mordechaj, jejímiž autory jsou Klára Smolíková a Tobiáš Smolík. (Pobočka knihovny Jungmannova 25 – do 28.2.)

◉ Jiné vize CZ 2022 – současné umění pohyblivého obrazu v ČR od roku 2008, výběr deseti finalistů soutěže organizované festivalem PAF Olomouc (Galery XY – do 15.1.)

◉ Brave World – Telegraph Galerry vystavuje díla slovinského umělce Primože Bizjaka (velkoformátové fotografie krajin a měst), Roberta Gabriše ze Slovenska (mistrovské kresby fantazií a tužeb), Markéty Magidové z České republiky (animovaní avataři obývající svět, v němž se digitální postavy setkávají se sochami a dalšími uměleckými díly z analogového prostředí), Anne Neukampové z Německa (fragmenty jejích obrazů tvoří objekty a motivy z internetových zdrojů) a Yuli Yamagatyové z Brazílie (sochy s erotickým nábojem, malby a reliéfy) (Telegraph – do 9. února)

◉ Tibet – Výstava představuje reprezentativní výběr tibetského umění ze sbírek Lamaistické podsbírky Náprstková muzea (Muzeum umění do 31. ledna)

◉ Posvátné umění v nesvaté době – výtvarná díla vysoké výtvarné a teologické úrovně ze sakrálních prostor křesťanských církví, nejen římskokatolické, ale také českobratrské evangelické, československé husitské, řeckokatolické a církve bratrské. (Muzeum umění Olomouc – Trojlodí – do 1. dubna)

KAM NA JÍDLO

◉ Hanácká hospoda

◉ restaurace Drápa

◉ Bistro Paulus

💡 Tip pro gurmány

Entrée

Pokud cestujete za gastronomickými zážitky, nenechte si ujít stylovou restauraci Entrée, ve které je šéfkuchařem Přemek Forejt (porotce pořadu MasterChef Česko). Restaurace v roce 2018 vyhrála prestižní anketu Maurerův výběr Grand Restaurant. Užijte si nevšední menu i interiér s živou zahradou a otevřenou kuchyní.

Kde zaparkovat

S parkováním to v centru není snadné. Míst je málo a parkování se platí.

TIP NA PARKOVÁNÍ

Parkoviště poblíž Billy na Hynaisově ulici nebo parkoviště u Tržnice

Ideální parkování blízko historického centra (5 minut chůze)

40 Kč/ hod