Kam o víkendu? Do Jihlavy!


Tento víkend bude ve znamení volby nového prezidenta. Pokud bychom ale přesto potřebovali přijít na jiné myšlenky, neváhejme a vydejme se na výlet tam, kde jsme ještě nebyli. Tentokrát třeba na Moravu a do Čech zároveň, tedy do Jihlavy.


TEXT: VROOMAGAZINE | DATUM: 27. 1. 2023  | 2 MINUTY ČTENÍ

JIHLAVA, založená ve 13. století jako hornické město s těžbou stříbra, leží na Českomoravské vrchovině, přesně na česko-moravské zemské hranici. Většina města se rozprostírá na moravské straně, pouze severozápadní okraj je v Čechách.

Památková rezervace

Od roku 1982 je městskou památkovou rezervací. Na Masarykově náměstí, 3. největším náměstí v České republice, si můžeme prohlédnout zachovalé měšťanské domy z 13. až 16. století. a dát si tam dobré jídlo třeba v doporučovaných restauracích Tři Knížata nebo nepálsko-indické Namaste Himalaya.

Předobědová procházka nás třeba zavede do ulic kolem Masarykova náměstí. Ve Věžní ulici stojí za vidění ojediněle zachovaná středověká městská brána – Brána Matky Boží, která slouží i jako vyhlídková věž. Vydáme-li se opačným směrem, dojdeme na Jakubské náměstí, kde se tyčí mohutný gotický kostel sv. Jakuba Většího, patrona horníků.

Kultura

Touhu po kultuře uspokojí profesionální scéna Horáckého divadla, tradiční kino Dukla, 5D Cinema Maxim nebo Centrum dokumentárního filmu. Jihlava každoročně hostí mezinárodní festival dokumentárních filmů.

Jihlava má jedno z nejhezčích zoo v ČR.

Od kostela se úzkými uličkami, dolů z prudkého srázu, dostaneme během 10 minut chůze do jihlavské zoo. Jeho návštěva rozhodně nezklame. Zoo je rozděleno na 5 kontinentů. Nalezneme zde například australskou farmu, africkou savanu nebo tropický prales s troskami letadla. Pro děti má zoo navíc spoustu atrakcí ve formě prolézaček, skluzavek, lanovek a dokonce tobogánu.

Děti určitě ocení návštěvu zábavního parku Robinson nebo aquaparku Vodní ráj.

Podzemí

Velkou atrakcí Jihlavy je její podzemí. S délkou 25 km je to po Znojmě druhý největší podzemní labyrint u nás. K dispozici jsou tři prohlídkové okruhy – historické podzemí, kolektory a okruh Alfa – kryt civilní obrany. Čekají tu na nás chodby v několika podlažích, expozice připomínající život středověkých havířů a tajemná světélkující chodba. Sezóna začíná až v dubnu, ale po telefonické domluvě se tam dá podívat i mimo sezónu. Telefon najdeme zde.

Sportovní vyžití

Jihlava je městem hokeje, i když Dukla již nehraje extraligu. V areálu CZ Loko Arény (Horáckého zimního stadionu) je ale také veřejné kluziště a objekt fitness centra. Údolí řeky Jihlavy je zase ideální pro cyklisty a jízdu na kolečkových bruslích. Unikátní atrakcí na břehu řeky je pak bezesporu nový Pumptrack Český mlýn, který svou velikostí a zrcadlovým provedením patří k unikátním. Jeho asfaltový povrch umožňuje téměř celoroční provoz.

Jihlava toho nabízí opravdu mnoho a vše se nám sem nevejde. Další možnosti vyžití v Jihlavě naleznete níže, v již tradičním seznamu. Tak hezký výlet


Fotíte mobilem?


TO NEJLEPŠÍ Z JIHLAVY

Aktivity

Divadlo – stálá scéna Horáckého divadla

Kino – 5D Cinema Maxim, Cinestar, Kino Dukla, Filmový klub Jihlava

Aquapark Vodní ráj

ZOO

Dětský zábavní park Robinson 

Cykloturistika v údolí řeky Jihlavy

Pumptrack Český mlýn

Pivovar Jihlava – Pivo Ježek a prohlídky

Hokej – HC Dukla Jihlava – Chanceliga

Památky a muzea 

◉ Masarykovo náměstí s radnicí a s měšťanskými domy

◉ Zbytky opevnění

◉ Brána Matky Boží – vyhlídková věž

◉ Hraniční kameny z 18. stol. – znázorňovaly hranice mezi Čechami a Moravou. 

◉ Kostel sv. Ducha ,kostel sv. Ignáce z Loyoly ,kostel sv. Jana Křtitele – nejstarší v Jihlavě, kostel sv. Jakuba ◉ Většího a několik dalších

◉ Mariánský sloup a kašny na náměstí

◉ Dům Gustava Mahlera

◉ Muzeum Vysočiny

◉ Historické podzemí – 3 okruhy (chodby, kolektory a kryt)

TOP Gastro

★ Restaurace Tři Knížata

★ Namaste Himalaya

★ Radniční restaurace a pivovar na Masarykově náměstí

★ Buena Vista

★ Pizzeria-Ristorante Venetia

★ Pivní Ráj

★Pivovarská Restaurace v pivovaru Ježek

AKCE V JIHLAVĚ O TOMTO VÍKENDU /27.1. – 29.1. 2023/

27.1. 

◉ Každý pátek roztančí oblíbený moderátor Milan Řezníček dětské zábavní centrum Robinson

◉ Přednáška: Astronomické úkazy v roce 2023 – Muzeum Vysočiny v 17 hodin

28.1.

◉ FUNKIN´ YOUR SOUL – tanec – Café bar Sokolovna – 19:30

◉ Horácké Divadlo – Utrpení mladého Werthera – 19:30

29.1.

◉ Eliška Brtnická – Pod hladinou – Celodenní herna, během níž proběhne představení podmořských tvorů. Ocitneme se v hlubinách pod vodou na korálových útesech. Vodní zvířata budou proplouvat těsně kolem. Ukáží nám, jak se houpat na vlnách a my se pak budeme moci zhoupnout taky. Nebo si zahrát na chobotnici. – DIOD - Divadlo otevřených dveří – od 11 do 18 hodin.

AKTUÁLNÍ VÝSTAVY V JIHLAVĚ 

◉ Nekonečný svět fantazie Pavla Čecha – tvorba jednoho z nejosobitějších českých výtvarníků současnosti, oblíbeného autora knížek pro děti i dospělé, které nejen ilustruje, ale i píše. Do 5.2. 2023  

◉ Výstava modelů hradů a zámků – Infocentrum (ul. Matky Boží 22) –do 28.2. 2023 

◉ Síla ženy - jen to, co živíš, roste, vzkvétá – kolektivní ženská výstava obrazů a fotografií a jiné ženské tvorby a krásy – OKO – do 31.3. 2023