Harry Potter

ČTEME DĚTEM 1


Když se vám doma začnou objevovat kouzelné hůlky


TEXT: DAVID SUDA | FOTO: Z FILMU HARRY POTTER A KÁMEN MUDRCŮ | DATUM: 11.1.2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

S DĚTMI doma rádi čteme. Někdy je však těžší zvolit tu správnou knížku, aby zaujala. V tomto miniseriále vám přiblížím několik našich oblíbených titulů a také jak na jednotlivé příběhy reagovaly moje děti. Co je bavilo, čeho se naopak bály.

Harry Potter

Kouzelnické veledílo J.K.Rowlingové jsem ve svém dětství nečetl. Byl jsem zarytým milovníkem díla J.R.R.Tolkiena. V té době mi pohádka o chlapci s jizvou na čele přišla jako nesmírná blbost. A nelituji, protože jsem si mohl o cirka dvacet let později celou ságu vychutnat společně s dětmi.

Začali jsme číst, když bylo dětem 5 a 7 let. To ještě nebyly zvyklé na napínavé příběhy. Bály se a museli jsme knihu na chvíli odložit. O pár měsíců později se ovšem četba rozjela znova a tentokrát naplno. Velkou motivací pro ně bylo, že jsme se průběžně dívali na filmové zpracování.

Děti již v útlém věku zjistily, že lepší postup je: nejdříve kniha a pak film.

Vřele doporučuji stejný postup.

Knižní vydání si můžete pořídit v několika variantách. Opravdu nádherná je ilustrovaná verze knih:

Harry Potter a Kámen mudrců

ilustrované vydání

Harry Potter a Kámen mudrců

alza.cz

442 Kč

Filmová zpracování jsou stálicí na HBO MAX. Kniha a film je prostě ideální kombinace, i když je fakt, že filmy jsou spíše takovým ilustrativním doplňkem k četbě. Jak už to u filmů bývá, mnoho důležitých částí knih se tam nevešlo. Přesto nad tím nakonec přimhouříte oko, protože rozměr celého díla je ohromný.

Proč je knižní série tak úspěšná?

Je zde silný prvek propojení kouzelnického a reálného světa. Kniha se stává relevantní pro dospělého i dětského čtenáře. Také se tím odlišuje od hromady fantasy knih, které se odehrávají pouze ve smyšleném světě. Děj je navíc stavěn jako malé jednotlivé detektivky propojené do jedné velké ságy. Každá z knih má na konci odhalení, na které se celou dobu těšíte. 


Hrajte si s dětmi jako my


Celková dějová linie má vzornou strukturu silných příběhů. Hrdina opouští svůj dosavadní svět a vstupuje do světa nového. V něm si musí nejdříve vydobýt silné postavení a zvítězit nad zlem. Děj se odehrává ve Velké Británii a starobylá škola ve stylu hradu v nádherné horské scenérii, tajné místnosti či zastrčené křivolaké uličky, kde se kupují kouzelnické hůlky, dodávají knihám i filmům neopakovatelnou a vskutku kouzelnou atmosféru.

Musím vás samozřejmě upozornit i na vedlejší příznaky četby. Všechno, opravdu všechno pro děti najdete ve verzi Harry Potter. Oblečení v H&M, stavebnice Lego, karetní hra Dobble atd. Také vás určitě čeká uspořádání narozeninové oslavy s bradavickou tématikou. Je to téma velice vděčné na výzdobu, kostýmy a doprovodné aktivity. 

Doma se vám také začnou objevovat podomácku vyráběná košťata a kouzelnické hůlky. Vše zbývá jen zakončit návštěvou londýnského muzea, které denně přijímá a chrlí velké množství nadšených návštěvníků.

Ale buďte v klidu. Pár měsíců po přečtení to bude ještě tematická hitovka, ale pak to vystřídají jiné knihy a jiné postavy.