Finský recept na štěstí. Nejšťastnější země světa

CESTOVÁNÍ>DESTINACE


Finové se podle statistik po páté za sebou stali nejšťastnějším národem světa. Jsou proslulí schopností udržet si harmonickou rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Pojďme se jimi nechat trochu inspirovat, snížit v našem životě stres, a naopak zvýšit náš index štěstí.


TEXT: KRISTÝNA NEŠPOROVÁ | DATUM: 4.9.2022 | 1 MINUTA ČTENÍ

Finové si ve volném čase umí užít velmi jednoduché věci, jako je třeba procházka po lese nebo rybaření, které je zde s jednoduchým rybářským prutem volně dostupné pro všechny. Příroda zde patří všem a mohou si jí libovolně, avšak zodpovědně užívat.

Příroda na prvním místě

Finsko se může pochlubit nádhernou divokou a téměř všudypřítomnou přírodou. Nachází se zde přes 40 národních parků, které nabízí naučné stezky, značené turistické trasy i místa připravená k odpočinku. Nalezneme tu dříví připravené na večerní táborák a můžeme tu volně přespat pod otevřeným nebem.

Je tedy nasnadě, že Finové rádi tráví čas hlavně venku. O víkendech běžně navštěvují sruby v lese či chaty u jezera. Ostatně lesy pokrývají celých 78 procent země a jezer je tu 188 000, tak mají z čeho vybírat. Volné dny Finové rádi tráví různými outdoorovými aktivitami a večer relaxují u krbu nebo v sauně.

Rovnováha mezi kulturou a přírodou

Nejen venkov, ale dokonce i hlavní město Helsinky je plné zeleně a je považováno za jedno z nejzelenějších měst na světě. Zároveň je to i město kultury, kterou místní milují skoro stejně jako přírodu a dokáží vše propojit nenásilnou a harmonickou formou.

Ráj pro milovníky saunování

Pravý Fin si najde čas na relax v sauně alespoň jednou týdně. Dle odhadů je v této severské zemi asi 3 miliony saun. Když zvážíte, že Finsko má něco málo přes 5 milionů obyvatel, je jasné, že sauna je pro Finy nepostradatelnou součástí života.

Bylo dokázáno, že vedle celkového uvolnění a navození klidu, má pravidelné saunování i mnoho příznivých vlivů na naše zdraví, především pak zdraví srdce a krevního oběhu.


Nové trendy

5 nejžhavějších trendů v cestování 2022

5 nejžhavějších trendů v cestování 2022

Poslední dva roky bylo cestování složitější, proto mnozí lidé podnikali jen menší výlety v okolí domova. Nyní se vše pomalu vrací do normálního života.


Nejšťastnější země světa

Nenáročný a přírodní způsob, jakým Finové tráví volný čas, má evidentně vliv i na jejich pocit štěstí. Finsko má dle statistiky OSN nejvyšší index štěstí na světě. Opět zde platí, že ten, kdo je šťastnější a pozitivnější bývá pak obvykle i zdravější.

Na helsinském tržišti u chladného Baltského moře nám jeden z prodejců, Jukka Viitasaari, řekl, že ho nepřekvapilo, že se Finové označují za šťastné. „Mnoho věcí je tu nepopiratelně dobrých – krásná příroda, dobrá vláda, spousta věcí a infrastruktura fungují skvěle.“

Zajeďme si proto vyzkoušet finský způsob trávení volného času přímo k našim severským přátelům. Není to daleko, pouhých 1689 km a po cestě si navíc prohlédneme Polsko, Litvu, Lotyšsko a Estonsko.


Další článek

3 X Marseille na kolech

3 X Marseille na kolech

Přestože jsou některé cyklostezky v Provence mnohem známější, i hlavní město regionu Marseille má milovníkům jízdy na kole co nabídnout.


Pokud zrovna nejsou finance a čas, zkusme aspoň něco z finského umění relaxace zařadit do svého každodenního života. Třeba tím zvýšíme i svůj osobní index štěstí!

Podle finského filozofa Franka Martely jsou Finové obecně šťastní, protože finská kultura více přijímá negativní emoce a těžké časy. „Nikdo neprojde životem bez tragédií, takže schopnost přijmout jeho těžkost je pro šťastnější život užitečná.“