Seriál o nejlepších městech pro život

3


Helsinky.


TEXT: KRISTÝNA NEŠPOROVÁ | DATUM: 4.2.2023 | 1 MINUTA ČTENÍ

FINSKÁ metropole je obklopena mořem a protkána parky i lesy. Nechybí tu zeleň ani čistý vzduch. Můžeme si dát saunu na pobřeží nebo si v zimě zalyžovat přímo ve městě.

Helsinky jsou městem, kterému se podařilo dosáhnout rovnováhy mezi funkčností a zábavou. Svým programem pro startupy podporuje místní radnice začínající podnikatele, kterým poskytuje kancelářské prostory a finanční poradenství.Je tu bezpečno a zdravotní péče a vzdělání jsou zdarma. Je to takový severský ráj.

Helsinki se rozkládají kromě pevninské části i na více než 300 malých ostrovech v Baltském moři.

Kde to milují místní

Löyly 

Užívat si saunu a zároveň výhled na moře je sen! V moderním saunovém centru na pobřeží se stylovou restaurací s prosklenými stěnami a velkou terasou je několik saun a restaurací. Finská sauna zajistí regeneraci těla a úžasný výhled na moře pomůže uklidnit mysl.

Saunové centrum Löyly s restaurací a barem v helsinské čtvrti Hernesaari je uvedeno v seznamu 100 nejlepších míst světa časopisu Time.

Döner Harju

Oblíbený podnik všech milovníků kebabu, který údajně nabízí nejlepší döner kebab ve Finsku. Kebab je vždy plněný pravým skopovým masem, ale v nabídce jsou i kuřecí, losí a vegetariánské dönery. 

Top akce v Helsinkách

Flow Festival 11. – 13.8. 2023 – jeden z nejlepších multižánrových hudebních (urban music) a uměleckých festivalů v Evropě.

Helsinský festival 17.8. – 3.9.2023 – největší multižánrový festival v celém severském regionu. Cílem festivalu je zpřístupnit umění všem. Na programu je klasická a světová hudba, divadlo, tanec, cirkus a výtvarné umění i řada městských akcí. 


Více o Finech


Kde mají Helsinky prostor pro zlepšení

V centru je příliš hustá doprava. Stockholm nebo Kodaň by mohly být pro Helsinky dobrým vzorem.

Jak se dostat do Helsinek?

◉ Letecky – ČSA nebo Finnair, od 4 000 korun

 Autem – přes Polsko, Litvu, Lotyšsko a Estonsko a dál trajektem do Helsinek

Vzdálenost Praha – Helsinky autem je 1702 km.

Náklady na cestu činí zhruba 7 200 korun.

◉ Autobusem či vlakem – jen na několik přestupů

💡 V roce 2018 zvolila společnost BBC Muzeum umění Amos Rex za nejinovativnější architektonický prostor v Evropě.