Yamaha SR500 z roku 1978 a Yamaha XS650 z 1980. Přestavby žhavé do závodění

MOTO


Alex Winkler je přes den průmyslový mechanik, v noci se ale mění na konstruktéra. Ve své garáži restauruje a přestavuje historické motocykly, se kterými pak závodí. Hlavní Alexova filozofie je přestavět motocykl tak, aby se na něm dalo plnohodnotně jezdit a nejlépe i závodit. Yamaha SR500 z roku 1978 a Yamaha XS650 z roku 1980, které dnes představujeme, jsou jeho oceloví oři na plochou dráhu.


TEXT: JIŘÍ ROTH |  FOTO: TWINSHOCK MOTORCYCLES VIA BIKEEXIF.COM | DATUM: 5.1.2023 | 2 MINUTY ČTENÍ

Yamaha SR500 

Alex sídlí v německém Stuttgartu a posledních deset let staví své vlastní motocykly pod názvem Twinshock Motorcycles. SR500 byl vlastně jedním z prvních motocyklů, na kterém si vyzkoušel své umění. Původně z něho chtěl mít café racer. Když si ho přivezl, motor ani nenaskočil, takže Alex začal u něj.

Celý motor přestavěl – upravil hlavy válců, nasadil větší ventily a výkonné vačky Megacycle – a zvětšil objem na 620 ccm. Vyšší výkon obstaral nový karburátor Mikuni TM40 Flatslide Pumper a také výfukový systém, který si Alex vyrobil kompletně sám od sběrného potrubí až po tlumič výfuku. Když dal motor dohromady, malý café racer dosahoval výkonu 49 koní.

Jako café ale dlouho nezůstal. Alex se začal zajímat o závody na ploché dráze, a tak šla malá Yamaha opět na zvedák.

Přední část vylepšil sadou třmenů Yamaha XT550. Vzadu namontoval nastavitelné tlumiče Koni 7610. Ponechal standardní devatenáctipalcové přední kolo SR500, ale na zadní náboj nasadil ráfek KTM o rozměru 3,00 × 19". To znamenalo, že mohl na obě kola namontovat pneumatiky Mitas H18 pro plochou dráhu. Nakonec stavbu doplnil vlastními kryty řetězových kol a brzd a podomácku vyrobeným stabilizátorem vidlice pro zlepšení jízdních vlastností na závody. 

Oba motocykly vyjíždějí prakticky každý víkend na závodní trať.

Yamaha XS650

Po letech stavění motorek si Alex uvědomil, že má doma hezkou sbírku náhradních dílů, a že má v garáži vše, co potřebuje k postavení druhého závodního motocyklu. Ten bílý motocykl by měl fakticky být Yamaha XS650, ale s tím XS to nebudeme přehánět. 

Je to sice stále motor XS650 zasazený do rámu XS650, ale s převrtanými válci na obsah 840 ccm, osazený speciálními písty a sadou čepů pocházejících z auta Nissan Bluebird. K dispozici je také výkonné zapalování Boyer Brandsden.Karburátory jsou Mikuni TM36 Flatslides, filtry jsou od K&N a výfukový systém je kompletně vyrobený na míru. Podle Alexe má motor nyní solidní výkon 68 koní. 


Mohlo by vás zajímat

Plná 6 je on–line!  Dokument, který zcela pohltí

Plná 6 je on–line! Dokument, který zcela pohltí

★★★★★ „Film a postava, které vám zůstanou v hlavě.“ Nyní si ho konečně můžeme dopřát on–line.


Sériové přední kolo nahradil devatenáctipalcovým ráfkem SR500, který měl po ruce a které umístil mezi vidlice Yamaha FZR1000 první generace. Celou zadní část rovněž sestavil z náhradních dílů a poznáte kyvnou vidlici z Yamahy SRX600, zadní kolo ze Suzuki RMZ a sadu tlumičů Koni 7610. 

Na žádném z těchto motocyklů není ani milimetr CNC obrábění. Alex odmítá používat digitálně podporované metody a raději vše vyrábí ručně, aby jeho stavby zůstaly co nejvíce věrné označení „ze staré školy“. 

Brzdová soustava Brembo z KTM 690 Duke byla také mezi náhradními díly, ale vyrobil si k ní vlastní držák. S novým hydraulickým spojkovým systémem Yamaha, který byl někdy v minulém desetiletí vytažen z neznámé Ducati, to bylo podobné, i když instalace byla mnohem obtížnější. 

Karoserii zdobí na zakázku lakovaná nádrž ze Suzuki GT50 a zadní blatník. XS má také velmi pohledné dvoudílné sedlo, umístěné na vlastním pomocném rámu. Je to první sedlo, které Alex sám ušil.

Na této stavbě není nouze o ručně vyráběné díly. Všechny nesou stejný nezaměnitelný design, který je stavbám Twinshock Motorcycles společný.

TECHNICKÉ ÚDAJE PŮVODNÍCH MODELŮ

Yamaha SR 500

◉ Model: 1978
◉ Typ motoru: Jednoválec, čtyřtakt, objem 499 ccm
◉ Výkon: 27 k (19,7 kW) při 6500 ot./min.
◉ Maximální rychlost: 146 km/h
◉ Převodovka: pětirychlostní
◉ Pohotovostní hmotnost: (včetně náplní): 174 kg

Yamaha XS 650

◉ Model: 1980
◉ Typ motoru: Dvouválec, čtyřtakt, objem 654 ccm
◉ Výkon: 48 k (35,0 kW) při 7100 ot./min.
◉ Maximální rychlost: 156 km/h
◉ Převodovka: pětirychlostní
◉ Pohotovostní hmotnost (včetně náplní): 221 kg